High tack folie als behang geeft kantoorwanden een Amsterdams tintje

High-tack folie als wandbekleding - praktijkvoorbeeld 2De ingang en het gangenstelsel van bedrijfsverzamelgebouwen staan meestal niet bekend als de meest gezellige en uitnodigende plek van een bedrijf. Omdat ze niet tot één bedrijf behoren, zijn ze vaak sober aangekleed en stralen ze weinig sfeer uit. Dat kan anders! Quality reclame uit Almelo kreeg de mooie opdracht om de saaie witte wanden van een bedrijfsverzamelpand in Amsterdam te voorzien van een toepasselijke print. In dit blog laat ik het resultaat van deze klus zien en vertel ik je hoe je met andere printmedia de sfeer in (kantoor)gebouwen kan verhogen.

 

Dilemma: behang of zelfklevende folie?

Toen Quality reclame deze opdracht voor zich kreeg, dacht de opdrachtgever nog dat behang de wandbekleding zou worden in de gangen van het bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam. Niet gek, want behang is de meest voorkomende vorm van wandbekleding. Maar Quality reclame opperde het idee om gebruik te maken van high tack muurfolie en niet zonder reden. Het bedrijf heeft deze folie zelf getest en op dit moment is de kantine voorzien van een mooie geprinte high tack folie als wandbekleding.

Niet de ervaring van Quality reclame, maar het grote voordeel van deze wandbekleding gaf uiteindelijk de doorslag: je hebt geen behanglijm nodig om het aan te brengen op de muur, de folie kleeft van zichzelf al. Een stuk minder gedoe en risico op geknoei dus! Een goede reden om voor de high-tack wandbekleding te kiezen.

 

High-tack folie printen en aanbrengen

Vol vertrouwen van de opdrachtgever kon Quality reclame aan de slag. Eerst werd het design op de folie geprint met eco-solvent inkten. Na het printen, werden de banen van 137 cm breed aangebracht op de wanden van de begane grond en de diverse verdiepingen van het gebouw. Om te zorgen dat de banen naadloos op elkaar aansluiten, zijn deze met een kleine overlap geplakt.

Slechts één persoon van Quality reclame was nodig om het hele gebouw te voorzien van behang en dat ging volgens Philip Mulder van Quality reclame “Super!”. In dit geval waren de wanden vlak en gesaust en hoefde de folie dus niet in-geföhnd te worden. In een ander praktijkvoorbeeld was dat bijvoorbeeld wel het geval, omdat er gewerkt werkt op een grof gestructureerde wand. Zo werden de saaie witte wanden voorzien van een mooi grachtenpanden motief dat zelfs doorloopt tot in de lift! Benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk de foto’s hieronder:

High-tack folie als wandbekleding - praktijkvoorbeeld 3

High-tack folie als wandbekleding - praktijkvoorbeeld 5

 

High-tack folie als wandbekleding - praktijkvoorbeeld 4

Over deze zelfklevende folie 

Het gebruikte materiaal is high-tack vinyl. Dat is stickermateriaal met een extra sterke, permanent elastische belijming die ervoor zorgt dat de folie goed hecht op lastig te plakken ondergronden. Voorbeelden van dat soort ruwe en poreuze ondergronden zijn spaanplaat, gips en beton. Daarnaast is de folie ook geschikt voor oppervlakken met een lage oppervlakte energie zoals polypropyleen en plastic containers. Lees daarover meer in dit blog van mijn collega Carrie.

Meer ruimtes in een bedrijfspand aankleden 

De gangen van een bedrijfsverzamelgebouw voorzien van een mooie print is een goede eerste stap om wat meer sfeer in het gebouw te creëren. Wist je dat er talloze printmedia zijn die jou kunnen helpen een werkplek extra sfeer mee te geven? Denk bijvoorbeeld aan etched glass folie die een vergaderruimte privacy biedt, akoestische wandbekleding die een stilteruimte extra stil maakt, whiteboard laminaat of krijtbord folie waarmee je deuren of wanden beschrijfbaar maakt of meubelfolie die bureaus en kasten precies de juiste look geeft. Ook aan de buitenkant kun je veel doen om een gebouw een mooie en herkenbare uitstraling mee te geven. Denk bijvoorbeeld aan raamfolie die alleen vanaf de buitenkant zichtbaar is, bewegwijzering in en buiten het gebouw en belettering op ramen die bezoekers het makkelijk maken om de weg te vinden. De mogelijkheden zijn eindeloos!