Stickers blijven niet plakken? Kijk dan eens kritisch naar de ondergrond!

Stickers plakken gaat niet Kijk eens kritisch naar de ondergrondMisschien heb je het tijdens het aanbrengen van stickermateriaal op diverse ondergronden weleens gemerkt: je stickers blijven niet plakken! Vergelijk bijvoorbeeld stickers plakken op een glad oppervlak met plakken op een onregelmatig oppervlak, dat laatste is vaak een stuk lastiger. Er zijn meerdere redenen waarom stickers niet blijven plakken op bepaalde ondergronden. In dit artikel bespreek ik een aantal oorzaken en vertel ik je wat je kunt doen om stickers wel te laten kleven.

Stickers als onderdeel van je campagne

Als productmanager of marketeer moet je bij het promoten van je product met diverse materialen werken. Stickers zijn vaak een belangrijk onderdeel van de campagne. Die zijn namelijk makkelijk in grote hoeveelheden te produceren, kunnen op allerlei plekken toegepast worden en zijn zowel geschikt voor lange als kortdurende campagnes. Maar tijdens het aanbrengen van stickers kom je diverse ondergronden tegen die het jou even wat lastiger maken. Het ene materiaal is het andere niet en op sommige oppervlakken zal je sticker helemaal niet goed of lang blijven zitten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg daarom dat je lastige ondergronden weet te herkennen en je stickers alleen plakt op de geschikte oppervlakken.   

Ideale of lastige ondergrond?

Sommige oppervlakken zijn minder geschikt om stickers op te plakken. Stevige, gladde en vlakke oppervlakken gelden meestal als ideale ondergrond voor stickermateriaal. Maar in de praktijk heb je de ondergrond niet altijd voor het kiezen en kom je ook gestructureerde of ruwe ondergronden tegen. Denk aan wanden voorzien van gestructureerde verf. Ruwe ondergrond maakt het hechten van de sticker opeens een stuk ingewikkelder, omdat de lijm op minder oppervlak kan hechten. Daardoor blijft de sticker slecht plakken. Maar ook sommige gladde oppervlakken kunnen het jou lastig maken. Dat heeft te maken met de oppervlakte-energie van het materiaal.

De invloed van oppervlakte-energie op de hechting van stickers

Materialen hebben een bepaalde oppervlakte-energie. De mate van oppervlakte-energie, bepaalt of lijm goed kan hechten. Daarbij geldt: hoe hoger de energie, des te beter hecht de lijm. Dat komt omdat lijm op ondergronden met een hoge energie, makkelijker uitvloeit en beter verbindt met de ondergrond. Bij materialen met een lage oppervlakte-energie kan de lijm niet goed uitvloeien. Wil je nu weten of het materiaal waarmee jij moet werken een hoge of lage oppervlakte-energie heeft? Test dit dan als volgt: Laat een waterdruppel op het materiaal vallen en kijk wat er gebeurt. Blijft de druppel als bolletje intact of vloeit deze uit over het oppervlak? Bij materiaal met een hoge oppervlakte-energie vloeit de druppel uit, bij een lage energie blijft het een druppel. 

Voorbeelden van lastige ondergronden

Stickers plakken op gladde, stevige ondergronden lijkt een gemakkelijke klus. Zodra je de oppervlakte-energie meeneemt in je beoordeling van het materiaal, zal je van gedachte veranderen. Zo lijken kunststof containers en panelen op het oog een makkelijke ondergrond, maar vormt stickers laten hechten een flinke uitdaging vanwege de lage oppervlakte-energie van het materiaal. Ook de synthetische kunststof polypropyleen is hier een voorbeeld van. PVC en aluminium zijn materialen die juist erg geschikt zijn om stickers op te plakken, omdat zij een hoge oppervlakte-energie hebben. 

High tack stickers zijn de oplossing voor lastig te plakken ondergronden

Heb je het oppervlak getest en blijkt het te gaan om materiaal met een lage oppervlakte-energie? Maak je dan niet druk. Ook al lijkt deze ondergrond niet ideaal, je hoeft stickers niet meteen uit jouw promotiestrategie te verbannen. Er zijn namelijk stickermaterialen die bestand zijn tegen die lage oppervlakte-energie. Dat zijn stickers met extra sterke belijming die ook goed hecht op lastige ondergronden. Een voorbeeld van dit materiaal is high tack vinyl. wall-grip-betonDat is stickermateriaal met een extra sterke, permanente elastische belijming waardoor het goed hecht op lastige ondergronden. Wil je dit high tack sticker materiaal proberen? Vraag dan een sample aan via onderstaande knop. Heb je zelf ervaring met het plakken op ruwe ondergronden of materialen met een lage oppervlakte-energie? Dan ben ik benieuwd hoe jij ervoor hebt gezorgd dat je stickers bleven hechten. Deel je ervaring in een reactie. 

Solvoprint performance wall-grip