Vergeet de galmende gang of hal vol herrie dankzij akoestisch textiel
Akoestiek is onzichtbaar en wordt daarom vaak vergeten bij de architectonische vormgeving van ruimtes en gebouwen. Dat merk je vooral in grote ruimtes. Grote of hoge ruimtes hebben vaak te kampen met een slechte akoestiek, wat hinderende geluidsoverlast kan veroorzaken. Die hinder kun je makkelijk voorkomen door akoestiek mee te nemen in het ontwerp van wanden, plafonds en zelfs raambekleding. In dit artikel vertel ik meer over het materiaal dat een ruimte niet alleen esthetisch, maar ook qua functionaliteit een grote upgrade geeft.
Geluidsabsorptie
Een hal waarin je de persoon tegenover je slecht verstaat omdat andere gesprekken overstemmen, een gang waarin je anderen altijd hoort lopen of een kantoorruimte waarin geen telefoongesprek privé is. De akoestiek van deze ruimtes is niet goed geregeld. Akoestiek bepaalt in hoge mate of geluidshinder of zelfs overlast ontstaat. Als je geen rekening houdt met akoestiek bij het ontwerpen van grote ruimtes, kan geluid goed weerkaatsen. Dit zorgt voor meer geluid dan nodig en dat kan vervelend zijn. Daarom is het goed om je van te voren te laten informeren over de mate van geluidabsorptie van het materiaal dat je wilt gebruiken. Zo voorkom je geluidshinder.
Akoestisch textiel
Het materiaal dat erg geschikt is voor het verbeteren van akoestiek in een ruimte, is akoestisch textiel. Textiel is van origine een poreus materiaal en daardoor zeer geschikt voor geluidsabsorptie. Je kunt het gebruiken als wand-, plafond- en zelfs raambekleding. Als ontwerper of architect houd je natuurlijk niet alleen rekening met de functionaliteit van een ruimte, maar ook met de esthetiek ervan. Als je kiest voor textiel, hoef je je daar gelukkig niet druk om te maken, want akoestische elementen hoeven geen afbreuk te doen aan het design van een ruimte. Akoestisch textiel is namelijk beschikbaar in printbare versies. Zo kun je elk gewenst ontwerp op het materiaal toepassen en eenvoudig integreren in het interieur.
Soorten akoestisch textiel
Er zijn verschillende soorten akoestisch textiel met unieke eigenschappen. Filmolux biedt bijvoorbeeld een uniek 3 dimensioneel textiel. Dit materiaal is voorzien van een honingraatstructuur die hinderlijk geluid afbreekt door het te absorberen. Daarnaast zorgt die structuur ervoor dat geluidsgolven beter verspreid worden, wat de akoestiek prettig maakt. Een close-up en voorbeeld van deze textielsoort zie je op de afbeeldingen hieronder.
Een tweede soort is een glad non woven recyclebaar textiel met akoestische eigenschappen. Dit materiaal absorbeert en dempt hinderend geluid dankzij de open structuur van vlies vervaardigd uit polyester/polyamide microvezels. Een voorbeeld van dit materiaal zie je op de afbeelding hiernaast.
De toepassingen
Beide akoestische textielen kunnen geprint worden met UV-uithardende- en latexinkten. Je kunt het onder andere inzetten als wandbekleding of als kamerscherm in een pvc-frame, aanbrengen in een aluminium profiel met siliconen keder/pees of het spannen op een houten frame met behulp van een nietpistool. Het materiaal met de honingraatstructuur is vervaardigd uit brandvertragend Trevira CS-garen en daardoor ideaal te gebruiken in openbare gebouwen waar strenge veiligheidseisen gelden voor materiaal. Door de 3D structuur kun je het materiaal ook uitstekend gebruiken voor decoratieve toepassingen zoals kussenslopen (zie afbeelding), lampenkappen en raambekleding.
Tip!
Voor het beste akoestische resultaat is het verstandig een ruimte tussen het textiel en de wand vrij te houden en deze te vullen met akoestisch vlies of isolatiemateriaal.
Akoestische textiel zelf ervaren? Vraag een gratis sample aan:
Onderwerpen: Akoestisch textiel, Textiel