PVC wandbekleding versus PVC vrij vliesbehang: wat kies jij?

LintelooSteeds verbaas ik mij opnieuw als ik zie dat op plekken PVC 'behang' als permanente wandbekleding is toegepast. Er kleeft een flink aantal nadelen aan het toepassen van deze soort wandbekleding, waaronder risico’s voor milieu en gezondheid. Bovendien zijn er genoeg groene alternatieven die een heleboel voordelen bieden ten opzichte van PVC wandbekleding. Een voorbeeld hiervan is PVC vrij vliesbehang. Hier maak ik een vergelijking tussen de twee soorten wandbekleding.

Milieuvriendelijkheid

Steeds meer ondernemers vinden het belangrijk om zich bij alle keuzes die je maakt, af te vragen welke gevolgen voor het milieu en gezondheid dit kan hebben. Als je je kantoor, winkel of kamer opnieuw wilt inrichten, kun je er bij de materiaalkeuze rekening mee houden dat niet alleen de looks, maar ook de risico’s voor gezondheid en het milieu in orde zijn.

PVC wandbekleding bevat weekmakers. Dat zijn olieachtige vloeistoffen die worden toegevoegd aan kunststoffen om deze meer flexibel te maken. Weekmakers kunnen na langere tijd, gedurende de gebruiksfase uit de kunststof migreren. Daardoor verliezen deze kunststoffen na verloop van tijd hun flexibiliteit. Bovendien komen de toegepaste weekmakers in het milieu vrij. Deze weekmakers kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Vliesbehang is gemaakt van 100% milieuvriendelijk vlies welke vervaardigd is uit cellulose van een FSC gecertificeerde bron. Hierdoor is vliesbehang volkomen veilig te gebruiken in ruimtes van bijvoorbeeld ziekenhuizen of kinderkamers.

Verwijderbaarheid

wallpaper_nwIn ruimtes wordt nogal eens gevarieerd met het de inrichting. Dan is het wel zo handig als het behang makkelijk en zonder schade van de muur kan worden verwijderd. PVC vrij vliesbehang heeft de eigenschap dat je het heel eenvoudig in één stuk van de muur kunt verwijderen. Bij PVC wandbekleding is dat een stuk moeilijker vanwege de sterke hechting. Het verwijderen van het behang gaat lastiger, waarschijnlijk niet in één keer en brengt een groot risico op beschadigingen aan de muur met zich mee.

Krimp

Niemand wil meemaken dat in een net nieuw ingerichte ruimte, na een paar weken de wandbekleding gaat krimpen waardoor bijvoorbeeld naden zichtbaar worden. Terwijl PVC wandbekleding kamerhoog te verkrijgen is en daardoor naadloos in één stuk aangebracht kan worden, kan het op den duur wel gaan krimpen. Hierdoor kunnen na verloop van tijd toch naden ontstaan. Vliesbehang is – mits op de juiste manier aangebracht – krimpvrij en bovendien zijn er geen naden zichtbaar.

Ademend vermogen

Net zoals bovenstaande eigenschap – het krimpen van wandbekleding – wil je te allen tijden voorkomen dat er schimmel op je wanden ontstaat. Schimmel voorkom je door ademend materiaal te gebruiken. Vliesbehang heeft een ademend vermogen. Dat maakt dat het materiaal lucht en vocht door laat en er nooit schimmel op de wanden kan ontstaan. PVC wandbekleding heeft deze eigenschap niet. Als je deze soort wandbekleding gebruikt in vochtige ruimtes of ruimtes die niet geventileerd worden, kan schimmel ontstaan.

Kies voor PVC vrij vliesbehang

Op alle bovenstaande punten brengt vliesbehang het er beter vanaf dan PVC wandbekleding. Natuurlijk dient wandbekleding voor iedereen en in elke ruimte een ander doel, maar het lijkt mij goed om de specifieke eigenschappen en gevolgen van soorten wandbekleding goed te onderzoeken voordat je een keuze maakt. Heb je interesse in ons PVC vrije vliesbehang? Vraag dan via onderstaande knop een sample aan: 

 

Sample Neschen performance wallpaper

Onderwerpen: Wallcoverings, Wallpaper