Praktijkvoorbeeld: wandbekleding aanbrengen op gestructureerde muur

Wandbekleding op gestructureerde muur - resultaat 1In veel woningen en kantoorgebouwen kom je ze tegen: gestructureerde muren. De toplaag van de wand is voorzien van spackspuitwerk en voelt ruw aan. Als je dit soort muren wil opfrissen met een nieuwe kleur of een motief, ben je al snel genoodzaakt om te gaan verven. Maar met verf heb je veel minder mogelijkheden om de wand precies de uitstraling mee te geven die je bedacht had. Behang is wat dat betreft veel flexibeler, maar kan meestal niet op zo’n gestructureerde ondergrond aangebracht worden. Of toch wel?

Wandbekleding voor moeilijke ondergronden

Lastige ondergronden zoals een gestructureerde muur of poreus oppervlak, zijn meestal niet geschikt om te behangen. De ondergrond is simpelweg te ruw om het behang te laten plakken. En dat is jammer, want juist met wandbekleding zoals behang kun je een ruimte precies de uitstraling meegeven die je voor ogen hebt. Je kiest tenslotte zelf de print die op de muur moet komen te staan. Nu is er een mogelijkheid om dergelijke ondergronden toch te voorzien van een mooie print. Speciaal voor dit soort lastig te plakken ondergronden is een muurfolie met een super sterke lijm ontwikkeld.

 

Wandbekleding met goede grip

Om wandbekleding te laten plakken op een ondergrond van spaanplaat, gips, beton of (zoals in dit geval) spack, heb je heel wat kleefkracht nodig. Het materiaal dat precies aan die voorwaarde voldoet is de Performance Wall-grip wandbekleding. Dit is zelfklevende folie met een extra sterke belijming, die zelfs op poreuze ondergronden kan blijven zitten. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat zou ik ook zeggen, als ik het niet met eigen ogen gezien had. Ook Qualitygroep uit Almelo wilde deze folie weleens testen en nam de proef op de som. Zij brachten deze wandbekleding met print aan in een aantal kantoorruimtes.

 

Design, print, behangen

Voordat het behang aangebracht kon worden in hun kantoor, zocht Qualitygroep een aantal leuke designs uit, die ze vervolgens met hun eco-solvent printer geprint hebben op de folie. Zoals je op de foto’s hieronder kunt zien, is de geprinte folie eerst op de muur aangebracht en vervolgens in-geföhnd. Hierdoor vloeide de folie in de structuur van de wand. Dat is niet alleen erg mooi – de folie is nagenoeg onzichtbaar en letterlijk versmolten met de wand – het zorgt er ook voor dat de folie beter hecht op de muur. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het hier om een muurschildering gaat! Het resultaat mag er zijn.

Wandbekleding op gestructureerde muur - gladstrijken

Wandbekleding op gestructureerde muur - fohnen

Wandbekleding op gestructureerde muur - aanbrengen 1

Wandbekleding op gestructureerde muur - resultaat 2

Wandbekleding op gestructureerde muur - detail

Eerst zien, dan geloven?

Wat mij betreft hebben de voorheen gespackte witte muren in het kantoor van Qualitygroep nu een leuke, frisse uitstraling gekregen. Ben je nu benieuwd naar dit materiaal en wil je het liever ook eerst zien en dan geloven? Vraag dan een gratis sample aan via onderstaande knop! Heb je vragen over deze wandbekleding of wil je graag reageren op het praktijkvoorbeeld? Laat dan een reactie achter. Ik ben benieuwd wat je van deze wandbekleding vindt.

 

Solvoprint performance wall-grip