5 redenen waarom printbedrijven kiezen voor printbaar vliesbehang

9 - totaalaanzicht vliesbehang zonder nadenPersonalisatie en maatwerk staan centraal in nieuwe interieurs. Dat maakt het creëren van een uniek interieur dat helemaal is afgestemd op de specifieke eisen van de klant, een van de grootste uitdagingen voor interieurarchitecten. Om een interieur echt volledig af te stemmen op de eisen en wensen van de klant, moet hij buiten de gebaande paden willen en kunnen denken. De architect komt dan al gauw uit bij digitaal printen. Maar kun je als printbedrijf mee in deze trend? Welk printmaterialen kies je? In dit blog geef ik vijf redenen waarom andere printbedrijven al kozen voor printbaar vliesbehang.

Digitaal printen en interieurdesign

Waarom vormen digitaal printen en interieurdesign zo’n goede match? Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zorgen printmedia producenten er met nieuwe technieken voor dat er steeds meer printbare materialen voor interieurdesign beschikbaar komen. Dat zet de deur naar de interieurdesign markt wagenwijd open voor jou.

Ten tweede stelt digitaal printen je als printbedrijf in staat om maatwerk designs in kleine oplages aan te bieden, zonder torenhoge kosten door te hoeven berekenen. Het biedt dus niet alleen nieuwe kansen, maar het is financieel gezien ook interessant om je op de interieurdesign markt te richten.

Welke materialen in je portfolio?

Aan de slag met printmateriaal voor interieurs dus… maar waar begin je? Welke materialen neem je op in je portfolio? Waarmee sluit je het beste aan bij de wensen van interieurarchitecten of eindklanten? Bijvoorbeeld als het gaat om wandbekleding is het aanbod al enorm. Kies je voor zelfklevend vinyl, geprint textiel of toch behang? Wij zien een trend: steeds meer printbedrijven gaan voor vliesbehang en daar zijn meerdere redenen voor.

1. Design & uitstraling

Vergeet de standaard repeterende patronen die je ziet bij traditioneel behang. Digitaal printen biedt je ongekende ontwerpmogelijkheden. Je kunt het ontwerp schalen, zodat het zo groot of klein is als jij wilt. Bijvoorbeeld precies afgestemd op het formaat van de wand, zoals je kunt zien in het kantoor van het bedrijf WTT. Misschien denk je nu: dat kan ook met zelfklevend vinyl. Dat klopt, maar met vliesbehang kun je een extra dimensie aan je ontwerp toevoegen. Het materiaal is namelijk beschikbaar in meerdere texturen, waardoor een geprinte bakstenen muur niet alleen op een bakstenen muur lijkt, maar ook zo voelt! Door een grove of juist effen textuur te kiezen, maak je het ontwerp extra levendig en realistisch. Een tweede voordeel van die verschillende structuren, is dat deze een oneffen ondergrond kan verbloemen. Tot slot heeft vliesbehang een hele natuurlijke, matte uitstraling en dat past goed bij de huidige eisen en wensen die aan een interieur gesteld worden.

2. Duurzaam alternatief

Het milieu is een belangrijk thema in de printmedia wereld. Vliesbehang is gemaakt van natuurlijk vlies dat vervaardigd wordt uit cellulose van een FSC gecertificeerde bron. Het bevat geen pvc of solvent dit maakt het tot een groen en geurneutraal, duurzaam alternatief voor pvc-wandbekleding. Bovendien kun je vliesbehang daarom zonder risico’s gebruiken op de wanden van bijvoorbeeld ziekenhuizen of kinderkamers.

3. Ideaal voor openbare ruimtes

Als printbedrijf werk je vaak voor commerciële opdrachtgevers, dus grote kans dat jouw product in openbare ruimtes komt te hangen. De materiaaleisen die de opdrachtgever stelt, zijn in die gevallen vaak van een andere aard dan bij particulieren. Dan is het wel handig om te weten dat printbaar vliesbehang is voorzien van een brandcertificering volgens de Europese Norm EN 13501-1. Dat geldt voor zowel geprint vliesbehang als niet geprint behang. Qua brandveiligheid zit je met dit materiaal dus altijd goed. Bovendien is printbaar vliesbehang was- en slijtvast en gaat het daarom lang mee.

4. Eenvoudig aanbrengen én verwijderen

Bij het aanbrengen en verwijderen van behang denk je misschien aan gedoe met behangtafels, stoomapparaten en plamuurmessen. Gelukkig kun je daar afscheid van nemen als je kiest voor vliesbehang. Bij vliesbehang voorzie je de muur van behanglijm in plaats van het behang en dat maakt het heel makkelijk aan te brengen. Je kunt het stotend en naadloos plakken en het krimpt niet na verloop van tijd. In dit blog vind je het exacte stappenplan voor het aanbrengen van vliesbehang terug. Als je vliesbehang van goede kwaliteit gebruikt, haal je het zo weer schoon van de muur. Ideaal als een ruimte wat vaker van wandbekleding wisselt.

5. Voordelig en geschikt voor veel printtechnieken

Of je nu kiest voor latex, eco-solvent of UV-inkten, voor ieder inkttype is een geschikt vliesbehang te vinden. Bovendien is het behang beschikbaar in meerdere kwaliteits- en prijsklassen, waardoor het voor allerlei projecten inzetbaar is. Ook die met een wat lager budget.

Vliesbehang in de praktijk

Naast alle praktische en technische voordelen, is er natuurlijk aandacht voor het eindresultaat. Om je een indruk te geven van de kracht van vliesbehang hebben we een slideshow gemaakt van interieurs waarin onze klanten printbaar vliesbehang toegepast hebben:

Wallpaper voorbeelden

Ook andere behangsoorten ontdekken?

Printbaar vliesbehang is natuurlijk niet je enige optie als het gaat om wandbekleding. In onze brochure Wallcovering hebben we alle varianten inclusief de best matchende toepassingen voor je op een rij gezet. Natuurlijk komen hierin ook volop praktijkvoorbeelden aan bod. Download ‘m via de button!

Heb jij al ervaring met vliesbehang of ben je toch fan van andere behangsoorten? Laat het weten in een reactie!

Brochure Digitaal geprint behang