Hoe geprint textiel jouw mogelijkheden voor interieur design vergroot

Hoe geprint textiel de mogelijkheden voor interieur design vergrootDigitaal geprint textiel wordt steeds belangrijker. Het biedt namelijk de mogelijkheid om te variëren in materialen, soorten en afbeeldingen. Print toepassen in interieur design biedt je daarnaast ontzettend veel opties. Denk aan de mogelijkheden voor woningen, kantoren, hotels en winkels. Door jouw ontwerp op textiel te printen geef je al deze ruimtes hun eigen, unieke design. In dit blog vertel ik je meer over de mogelijkheden.

De ontwikkeling van geprint textiel

Volgens Global Industry Analyst, inc. neemt de productie van geprint textiel de komende jaren alleen maar toe. Door verbeteringen in efficiëntie, snelheid en design, groeit de populariteit van geprint textiel gauw. Waar deze vorm van printing eerder nog beperkt was, zijn de mogelijkheden nu enorm. Van bedlinnen tot gordijnen en vloeren: alles is mogelijk. Door de inkjet technologie verander je snel en makkelijk van design. Hierdoor speel je gemakkelijk in op opkomende trends en de voorkeuren van je klant. Daarnaast speelt het gemak een grote rol: van geprint textiel bestel je precies de hoeveelheden die je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. Je hebt daardoor geen last van minimale afname hoeveelheden of lange wachttijden.

Zo neem je de stap naar geprint textiel in interieur design

Wanneer je al eens met geprint textiel hebt gewerkt, weet je waarschijnlijk hoe veelzijdig het materiaal is en hoe je dat het beste toepast. Geprint textiel gebruiken voor interieur design is wellicht een nieuwe mogelijkheid voor je. Het kan een stap buiten je comfort zone zijn om hiermee aan de gang te gaan. Bereid je daarom goed voor op het gebruik van dit materiaal. Hou hierbij de volgende punten in je achterhoofd:

  • Bezoek design showrooms en bekijk wat de mogelijkheden zijn om geprint textiel toe te passen in interieur design. Geprint textiel is enorm flexibel, dus laat vooral je creativiteit op de vrije loop.
  • Stel vragen. Waar liggen pijnpunten? Hoe verbeter jij het leven – of: de klantbeleving – van jouw klant? Denk bijvoorbeeld aan de akoestische eigenschappen van dit materiaal waarmee je geluiden kunt dempen terwijl je bijdraagt aan het design.
  • Volg de industrie online. De eerste trends spot je vaak via sites als Pinterest en Facebook. Waar praten mensen over? Wat vindt jouw doelgroep wel (en vooral, niet!) mooi?

Inspiratie nodig? Met geprint textiel kun je alle kanten op

Ik kan me voorstellen dat je misschien bang bent de plank mis te slaan bij het toepassen van geprint textiel in interieur design. Ook als je bovenstaande punten in acht neemt, is het fijn om nog wat extra inspiratie achter de hand te hebben. Wat dacht je van onderstaande punten?

  • Met geprint textiel kun je speciale effecten creëren door bijvoorbeeld achtergrond verlichting toe te passen, hiermee creëer je unieke eyecatchers in je interieur.
  • Geprint textiel biedt een oplossing voor de akoestiek in ruimtes. Door een wand kamerhoog te bekleden met print textiel, demp je geluid in bijvoorbeeld kantoorruimtes of lawaaierige gangen.
  • Niet alleen door een wand te bekleden met geprint textiel draag je bij aan de akoestiek, ook bijvoorbeeld door geprint textiel op kussenslopen gebruik je het zowel decoratief als functioneel.
  • Kies voor het bedrukken van plantenbakken, zo draag je bij aan de akoestiek en kies je voor een bijzondere aankleding van standaard items in een ruimte.

Gebruik jij al geprint textiel?

De mogelijkheden met geprint textiel zijn eindeloos. Je kunt het zo gek niet bedenken en er is wel een unieke oplossing voor jouw idee. Bovendien past het materiaal in een duurzame promotiestrategie. Gebruik jij al geprint textiel bij interieur design of heb je mooie voorbeelden gezien? Laat het weten in een reactie.

Onderwerpen: Print Media, Sustainability