Vliesbehang aanbrengen in 8 stappen: praktijkvoorbeeld

Een van de grote voordelen van vliesbehang is dat het makkelijk aan te brengen is. Dat kwam in een eerder blog al ter sprake, maar in dit artikel laten we je het zien met behulp van een praktijkvoorbeeld. Het interieur van een visrestaurant in Scheveningen is verrijkt met bedrukt vliesbehang.

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang wordt ook wel non-woven behang genoemd en is behang met een papieren of vinyl toplaag. Het is makkelijk aan te brengen omdat je het niet hoeft in te lijmen en niet hoeft te drogen. Andere voordelen van vliesbehang zijn:

  • Het is eenvoudig te verwijderen
  • Het is sterk
  • Het is pvc-vrij
  • Het krimpt niet
  • Het werkt brandvertragend

 

Vliesbehang aanbrengen

Vliesbehang is makkelijk aan te brengen. Dat kan ik je natuurlijk vertellen, maar ik laat het liever zien aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Dit keer een visrestaurant in Scheveningen dat een indrukwekkend interieur creëerde met bedrukt vliesbehang. De print? Een prachtige foto van de haven van Scheveningen waarin een roeiboot en vrachtschip te zien zijn. Hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe het behang is aangebracht. 

Stap 1: Vliesbehang printen1 - vliesbehang printen

Dit vliesbehang is bedrukt in banen van 100cm breed en 300cm lang. Hier komt het vers bedrukte behang uit de printer.

 

2 - vliesbehang snijdenStap 2: Banen snijden

De banen moeten zo gesneden worden dat er geen overlap is. Zo sluiten de banen naadloos op elkaar aan en blijft de oorspronkelijke foto intact.

 

 

Stap 3: Wand insmeren met textiellijm

Bij vliesbehang wordt niet het behang zelf, maar de wand ingesmeerd met lijm. Dit maakt het aanbrengen makkelijk en zorgt ook voor een sterker behang.

3 - wand insmeren
 

Stap 4: Vliesbehang banen ‘matchen’

Voordat je de baan in het geheel aanbrengt, zorg je dat deze precies aansluit op de baan die je daarvoor aanbracht. Dat noemen we matchen.

4 - baan matchen
 

Stap 5: Vliesbehang aanbrengen

Nu je precies weet hoe de baan geplaatst wordt, kun je de baan gaan aanbrengen op de ingesmeerde wand.

5 - vliesbehang aanbrengen
 

Stap 6: Baan aanwrijven

Als het goed is, heb je de nieuwe baan behang nu netjes op de juiste plek aangebracht. Dan kun je de baan gaan aanwrijven aan de kant van de eerdere baan. Doe dat met een rakel om een net resultaat te krijgen.

6 - vliesbehang aanwrijven
 

Stap 7: Vliesbehang gladstrijken

Om echt alle oneffenheden – bijvoorbeeld veroorzaakt door luchtbellen – achter het behang uit te wrijven, gebruik je ook een rakel. In deze stap zorg je ervoor dat de baan helemaal glad tegen de wand is aangebracht.

7 - vliesbehang gladstrijken

 

Stap 8: Naden gladstrijken

Als je alle banen hebt aangebracht, controleer je de naden tussen de verschillende banen nogmaals. Kijk goed of alle naden glad en strak zijn. Doe dit ook weer met een rakel.

8 - naden en oneffenheden gladstrijken

 

Eindresultaat

Als je deze 8 stappen herhaald hebt voor de gehele wand, is het tijd om het eindresultaat te bekijken! Op onderstaande foto zie je het eindresultaat op de wand van het visrestaurant in Scheveningen.

9 - totaalaanzicht vliesbehang zonder naden

Duurzaam alternatief

Behangen is voor sommigen altijd een uitdaging. Gelukkig helpen ‘slimme’ en duurzame behangsoorten als vliesbehang je om dit klusje gemakkelijker te maken! Zo kun jij sneller genieten van het eindresultaat.

Brochure Digitaal geprint behang

Onderwerpen: Wallcoverings, Wallpaper