5 eigenschappen die printmedia milieuvriendelijk maken

5 eigenschappen die printmedia milieuvriendelijk makenDuurzaamheid is niet langer een onderwerp waarover vooral gesproken wordt, want steeds meer bedrijven zetten dit ideaal om in actie. Uit het Trendrapport 2017 van MVO Nederland blijkt dat duurzame koplopers zelfs succesvoller zijn dan een gemiddeld bedrijf uit dezelfde branche. Bovendien inspireren zij anderen om ook stappen te zetten. Ben jij die koploper in jouw branche? Kun jij die koploper worden? Of zet jij jouw duurzaamheidsidealen graag op korte termijn om in actie? Kijk dan eens kritisch naar de printmedia die jullie als organisatie gebruiken. Maken jullie op dat gebied duurzame keuzes?

Duurzame printmedia

Rondom printmedia hangt niet persé een milieuvriendelijk beeld. Vervuilende grondstoffen en energie slurpende printers dragen niet bepaald bij aan dat beeld. Toch zet ook deze branche stappen in de goede richting. Zo kun je op praktisch alle onderdelen van een printopdracht kiezen voor het meest duurzame alternatief. Denk aan recyclebare printmedia, media voor waterbased inkten en ecologisch behang. Hieronder beschrijf ik vijf eigenschappen die printmedia milieuvriendelijk maken. Zodat jij in de toekomst die duurzaamheidsidealen makkelijk kunt omzetten naar actie. 

1. Het ontbreken van pvc

Pvc is een van de grondstoffen die printmedia hun minder milieuvriendelijke karakter geven. Pvc is gemaakt van grondstoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Bij de productie van materialen met pvc wordt daarom altijd goed gelet op de toepassing en het risico’s voor mensen en de omgeving. Het eindproduct mag niet in het milieu terecht komen. Printmedia die gemaakt zijn van een milieuvriendelijke grondstof zoals polyester en polypropyleen, zijn een goed alternatief. 

2. Gerecycled materiaal als grondstof

Er zijn genoeg milieuvriendelijke alternatieven verkrijgbaar voor printmedia gemaakt van pvc. Wil je het milieu nu zo min mogelijk belasten, kies dan voor een gerecyclede grondstof. Zo is er een vorm promotiemateriaal dat gemaakt is van gerecyclede statiegeld (PET) flessen. De producent van dit materiaal voorkomt dat dit polyester uiteindelijk alsnog in het milieu terecht komt door er – zonder tussenkomst van chemische middelen – printmateriaal van te maken.

3. Een recyclebaar eindproduct

Naast kiezen voor een gerecyclede grondstof, kun je ervoor zorgen dat de printmedia die jij gebruikt, zelf ook recyclebaar zijn om de milieubelasting grotendeels te beperken. Kies voor printmedia die gemaakt zijn van polyester of propyleen.

Deze kunststoffen zijn pvc-vrij, laten geen giftige gassen vrij bij ontbranding en zijn neutraal voor het grondwater. Daarnaast is het van belang bewustzijn te creëren onder de eindgebruikers van printmedia dat het gebruikte materiaal via de juiste weg gerecycled wordt of om in ieder geval te voorkomen dat het in het milieu belandt.

4. Watergedragen inkt en energiebesparend printen

De ingeslagen weg richting duurzaamheid begint bij het kiezen voor de juiste grondstof. Daarna is het zaak om jouw boodschap in milieuvriendelijke vorm op het materiaal aan te brengen. Je kunt hierbij kiezen voor diverse soorten inkten. De één is hiervoor meer geschikt dan de ander. Kies voor Latex-inkten of inkten op waterbasis, deze zijn geurloos, op waterbasis en de printer heeft geen speciale ventilatie nodig. Deze twee inkten bevatten geen schadelijke, vluchtige organische stoffen en zijn daardoor de meest milieuvriendelijke alternatieven. Houd bij het uitzoeken van de inkt altijd rekening met het printmateriaal zelf, kies de juiste printer uit en let bijvoorbeeld extra op het vrijkomen van schadelijke dampen en de energie die de printer verbruikt. 

5. Lijm op waterbasis

De laatste stap in het proces is het aanbrengen van de printmedia die je hebt uitgekozen en laten bedrukken. Niet elk printmateriaal is geschikt voor iedere ondergrond en niet bij iedere soort kun je zelf de lijm kiezen. Sommige zijn namelijk al voorzien van een lijmlaag. Wil je hier nu bewust mee omgaan, kies dan voor lijm op waterbasis. 

Draag jij jouw idealen uit?

Wil jij nu een van die koplopers zijn waar in het Trendrapport van MVO Nederland over gesproken wordt? Zorg dan dat jij jouw duurzaamheidsidealen niet alleen omzet in actie, maar deze ook promoot. Duurzame printmedia is hier de perfecte basis voor. Niet alleen kies je voor milieuvriendelijk materiaal, het biedt je ook de kans jouw idealen via promotieboodschappen uit te dragen naar je klanten, concurrenten en de rest van de wereld.

Onderwerpen: Sustainability