Zelfklevende meubelfolie aanbrengen in 5 stappen
In mijn vorige blogs heb ik je verteld over de achtergrond van zelfklevende meubelfolie en liet ik wat inspirerende voorbeelden zien van de folie toegepast in huis. Genoeg inspiratie om met de folie aan de slag te gaan lijkt mij! Daarom leg ik in dit artikel uit hoe je meubelfolie in 5 stappen goed aanbrengt en meubels zo een nieuwe uitstraling geeft. Daarnaast geef ik nog wat tips om ervoor te zorgen dat jij gemakkelijk met de folie kunt werken.
Voordat je folie aanbrengt
Houd er rekening mee dat de ideale verwerkingstemperatuur van meubelfolie tussen de -5 en 20 graden Celsius ligt. Zorg dat de omgeving waarin je werkt minimaal -5 en maximaal 20 graden is.
Voordat je begint met het restylen van je meubels, is het slim om te controleren of de ondergrond van je meubel geschikt is om zelfklevende meubelfolie op aan te brengen. Ondergronden zoals Multiplex, MDF (bij voorkeur voorgelakt), massief hout, kunststof, metaal en gelakte oppervlakken. Twijfel je over de ondergrond? Probeer het dan eerst met een sample van de folie.
Stap 1: Ondergrond reinigen
Is de ondergrond geschikt? Zorg dan dat je deze reinigt met een schoonmaakmiddel zonder siliconen. Droog het oppervlak met een pluisvrije doek zodat al het stof en vet verwijderd is.
Stap 2: Begin maken
Je wilt natuurlijk recht plakken en zorgen dat je een mooi eindresultaat krijgt. Zorg daarom dat je de folie op het meubeloppervlak legt en op maat knipt. Daarna verwijder je ongeveer 10 centimeter van de release liner (beschermfolie). Dat eerste stukje folie breng je aan en je controleert of je recht geplakt hebt.
Stap 3: Folie helemaal aanbrengen
Zit de folie goed op zijn plek? Dan verwijder je de beschermfolie van de achterkant en druk je de folie op het oppervlak met behulp van een elastische rakel.
Breng je de folie op een wat groter oppervlak aan? Dan raad ik je aan om de release liner in delen te verwijderen, in plaats van in één keer. Zo werk je waarschijnlijk wat netter en preciezer.
Stap 4: Luchtbellen verwijderen
Met de rakel kun je eventuele luchtbellen verwijderen door ze naar de zijkant weg te wrijven. Zorg ervoor dat de rakel geen scherpe randen heeft, want dit kan het gecoate oppervlak van de zelfklevende meubelfolie beschadigen.
Stap 5: Overlappende randen afsnijden
Ben je tevreden over het aangebrachte stuk folie? Dan kun je de overlappende randen het beste met een scherp mes afsnijden.
3 extra tips
Mocht je weinig of geen ervaring hebben met het aanbrengen van zelfklevende meubelfolie, dan heb ik nog wat extra tips voor je. Hiermee bereik je zeker een mooi eindresultaat.
Een bubbelvrij oppervlak
TECOSMART zelfklevende meubelfolie is voorzien van een belijming met luchtkanaaltechnologie. Dat betekent dat overtollige lucht al tijdens het aanbrengen van de folie kan ontsnappen. Dit garandeert een bubbelvrij oppervlak.
Werken met een lamineermachine
Als je de mogelijkheid hebt om het meubel te demonteren, dan kun je de folie ook op meubelpanelen aanbrengen met behulp van een lamineermachine. Druk de folie over het hele oppervlak goed aan en verwijder overhangende folie met een scherp mes.
Niet goed geplakt?
TECOSMART is herpositioneerbaar en kan meerdere keren worden aangebracht en verwijderd, zonder dat het scheurt of rimpels vormt. Geen paniek dus als je verkeerd geplakt hebt! Je kunt het gerust opnieuw doen.
Van decors wisselen?
Heb je meubels een tijdje geleden van een nieuwe look voorzien, maar ben je er alweer op uitgekeken? Dan kun je eenvoudig van decors wisselen. Je verwijdert de meubelfolie gemakkelijk zonder restjes achter te laten en zo voorzie je jouw meubel moeiteloos van een nieuwe uitstraling. Natuurlijk kun je jouw meubel zijn originele look teruggeven door de folie te verwijderen van de ondergrond.
Wil je de TECOSMART zelfklevende meubelfolie die ik hierboven noem zelf proberen? Vraag dan een gratis sample aan via onderstaande knop.
Heb je vragen of wil je jouw ervaring met meubelfolie delen? Laat dan gerust een reactie achter.
Onderwerpen: Interieur folie, Meubelfolie, Meubel folie