7 lamineertips voor het beschermen van je drukwerk en foto’s.

drukwerk_lamineren2Goed lamineren van drukwerk en foto’s is best een kunst. Als signmaker wil je dat jouw zorgvuldig ontworpen prints voor langere tijd mooi en heel blijven en dat is niet altijd even makkelijk te realiseren. Soms biedt lamineren naast bescherming nog andere voordelen. Daar lees je hieronder meer over. In dit artikel krijg je 7 lamineertips die je helpen het gewenste resultaat te behalen.

Lamineertip 1: Werk veilig

Laminatoren werken op stroom, produceren vaak warmte, bevatten rollers en andere bewegende onderdelen. Om jezelf en de machine te beschermen tegen schade, moet je altijd voorzichtig te werk gaan. Controleer of alle materialen klaarliggen, zorg dat je schone handen hebt en dat er geen eten of drinken in de buurt is. Lees voor gebruik uiteraard de handleiding van de lamineermachine.

Lamineertip 2: Zorg voor testmateriaal

Ben je van plan belangrijke documenten te lamineren of uniek materiaal waar maar één versie van is, zoals een traditionele foto? Zorg dan dat je over testmateriaal beschikt. Probeer het lamineren eerst uit op dit (vergelijkbare) materiaal, want iedere materiaalsoort reageert anders. Pas na het testen de instellingen van de machine aan en herhaal dit tot het je het gewenste resultaat met het testmateriaal bereikt. Begin daarna pas aan de werkelijke documenten. 

Lamineertip 3: Kies de juiste lamineermachine

Afhankelijk van de soort en hoeveelheid materiaal dat je wilt lamineren, kies je voor een bepaalde machine. Huis-tuin-en-keuken laminatoren zijn prima geschikt voor kleine hoeveelheden materiaal met gangbare afmetingen. Moet je op grote schaal lamineren of gaat het om drukwerk met bijzondere afmetingen, dan komt het grotere geschut waarschijnlijk beter van pas. Denk bijvoorbeeld aan ColdLam en HotLam laminatoren. 

Lamineertip 4: Bepaal vooraf het doel van je drukwerk

Bij lamineren denken veel mensen meteen aan het beschermen van drukwerk en foto’s. Toch vervult lamineren naast bescherming nog veel meer functies. Denk bijvoorbeeld aan de luxueuzere uitstraling van een gelamineerd document of de mogelijkheid om op gelamineerd drukwerk te kunnen schrijven met whiteboard stiften. Bepaal vooraf wat het doel is van de documenten die je wilt lamineren, dan kun je er de juiste lamineerfolie bij uitzoeken. 

Lamineertip 5: Kijk kritisch naar de instellingen

Geen laminator is hetzelfde en dat geldt ook voor het materiaal dat je erin stopt. Hoeveel ervaring je ook hebt met lamineren, iedere keer loop je het risico dat er iets fout gaat. Gebruik daarom niet alleen testmateriaal (zoals genoemd in tip 2), maar controleer de instellingen van de lamineermachine grondig. Een te lage temperatuur kan een dof resultaat opleveren, terwijl een te hoog ingestelde temperatuur bobbels en kreukels kan veroorzaken. Wacht altijd een paar minuten met lamineren als je de instellingen hebt aangepast, de meeste laminatoren hebben wat tijd nodig om op temperatuur te komen of juist af te koelen. 

Lamineertip 6: Zorg dat het drukwerk kan afkoelen

Natuurlijk wil je direct het resultaat van het lamineren zien, maar houd er rekening mee dat vers gelamineerd drukwerk eerst moet afkoelen! Zorg ervoor dat de ondergrond waarop het materiaal afkoelt vlak en schoon is. Als het drukwerk is afgekoeld kun je het op maat gaan knippen of snijden. 

Lamineertip 7: Reinig de lamineermachine regelmatig

Ben je klaar met lamineren? Zet de machine uit en controleer of er geen resten zijn achtergebleven. Maak de rollers schoon zodat deze niet aan elkaar blijven plakken en toekomstig lamineerwerk niet beschadigd door achtergebleven folie of lijm. 

Meer info en gratis sample

Filmolux biedt diverse lamineerfolies voor verschillende lamineertoepassingen. Bijvoorbeeld om belangrijk drukwerk te beschermen, vloerstickers een antislip laag te geven of om weerspiegelingen op fotoposters tegen te gaan. Neem een kijkje in ons assortiment of vraag een gratis sample aan:

Sample: Lamineerfolie

Onderwerpen: Lamineerfolie