De release liner: veel méér dan alleen een afvalproduct

release liner - meer dan een afvalproductStickers zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Het frontmateriaal is het oppervlak waar je op print, bijvoorbeeld een pvc-vinyl of polyester. Hierachter zit een belijming of coating zodat de sticker blijft plakken. Deze belijming wordt afgedekt met een release liner, oftewel afdekpapier. Een release liner wordt vaak slechts gezien als een nutteloos afvalproduct van een sticker, maar niets is minder waar. Hoe dat zit, leg ik uit in dit blogartikel.

Het nut van de release liner

Release liner 1De voornaamste functie van een release liner is het beschermen van de sticker. Zo kan een sticker door een printer gaan zonder dat de lijmlaag beschadigd raakt. Zodra de sticker in gebruik genomen wordt, bereikt de release liner al snel zijn eindstation: de prullenbak. Toch is de release liner van een sticker véél meer dan alleen een afvalproduct. Sterker nog, het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je sticker. Het afdekpapier is namelijk kwaliteitsbepalend voor het eindresultaat. Dat eindresultaat wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van je release liner en daar zitten grote verschillen tussen.

Soorten release liners en hun verschillen

Er zijn veel soorten release liners in omloop, maar in de praktijk kom je meestal een kraft papier of een dubbelzijdig PE-gecoat papier tegen. Deze zijn beiden voorzien van een siliconen coating. Kraft liners zijn goedkoper dan PE-liners, maar brengen een aantal nadelen met zich mee. Houd bij het selecteren van printmedia daarom rekening met de gebruikte release liner. De volgende zaken zijn daarbij van belang:

Invloed van temperatuurverschillen

Goedkope papieren liners golven en krullen sneller onder invloed van temperatuurverschillen. Met name bij het printen met digitale UV-printers of vlakbed printers kan dit voor problemen zorgen. De afdekking kan zo erg golven dat deze tegen de printkoppen aan komt (head crashes) met een slecht printresultaat als gevolg. In het ergste geval veroorzaakt dit schade aan je printkoppen. Een PE-papier heeft een uitstekende vlakligging en loopt daardoor zonder problemen glad door de printer. 

Invloed van luchtvochtigheid

Naast temperatuurverschillen kunnen verschillen in de luchtvochtigheid ook zorgen voor omkrullen en golven bij papieren liners. Verandering in luchtvochtigheid komt bijvoorbeeld voor tijdens transport, opslag en de verwerking van het materiaal. PE-liners zijn nagenoeg ongevoelig voor vocht, zij blijven in een vochtige toestand ook vlak. Houd daarom rekening met de invloed van vocht bij het vervoeren, opslaan en verwerken van je stickers. Op de afbeelding zie je goed de verschillen tussen de PE-liners (bovenin en rechts) en de papieren liners (onder en links) onder invloed van vocht. De PE-liners blijven vlak, de papieren afdekkingen krullen.

Release liner invloed van vocht

Gebruiksgemak

Bij gebruiksgemak denk ik vooral aan het aanbrengen van de sticker en het gemak waarmee de afdekking verwijderd kan worden. Papieren afdekkingen scheuren namelijk makkelijker (vooral in vochtige toestand) en kunnen daarom lastiger aan te brengen zijn.

Eindresultaat

Uiteindelijk wil je natuurlijk een goed eindresultaat kunnen bieden aan jouw klant. Dan is een golvende release liner geen visitekaartje. Een ander nadeel van een golvend afdekpapier is het risico op vuil op de lijmlaag. Als de release liner volledig vlak is kan er geen vuil tussen de liner en sticker komen.

Andere functies van de release liner

Naast kwaliteit kan een afdekking ook andere functies hebben. Een afdekking kan bijvoorbeeld voorzien zijn van een structuur waarmee deze luchtkanalen in de lijm drukt, hierdoor kan een sticker eenvoudig en snel luchtbelvrij aangebracht worden. air_matrixOp de afbeelding zie je hiervan een voorbeeld.Ook kan bijvoorbeeld extra glad linermateriaal ervoor zorgen dat de lijmspiegel van je sticker helemaal glad blijft en er geen lijmophopingen ontstaan. Dit is vooral belangrijk bij het afdekken van lamineer- en opplakfolies. Hierdoor wordt maar weer eens duidelijk dat een afdekking zeker geen nutteloos afvalproduct is. 

Het prijsverschil verklaard

De voordelen die PE-liners met zich meebrengen, verklaren ook het prijsverschil tussen de twee soorten materialen. De papieren versie is goedkoper, maar biedt ook minder functionaliteiten. Je kunt je bij de keuze voor printmedia dus afvragen of je kiest voor kwaliteit of voor prijs. Wat zou jij kiezen?

Meer weten over ons assortiment printmedia? Bekijk dan de brochure.

 

Download Brochure

Onderwerpen: Print Media