Interieurs personaliseren doe je met deze 4 unieke printmaterialen

Interieurs personaliseren doe je met deze 4 unieke printmaterialenEen interieur samenstellen doe je tegenwoordig niet meer voor járen, maar steeds vaker voor de wat kortere termijn. Dat heeft deels te maken met de trend om bij je interieur af te stemmen op regelmatige ‘standaard’ veranderingen zoals seizoenswisselingen en feestdagen. Echter, er is meer aan de hand. Consumenten en bedrijven streven naar een uniek en gepersonaliseerd interieur, dat niemand anders heeft. Als interieurdesigner, architect of creatief printbedrijf kun je gemakkelijk op deze trend inspelen door de juiste selectie prinsmaterialen in te zetten. In dit blog licht ik 4 printmaterialen toe die perfect aansluiten op deze interieurtrend.

Veranderingen in het interieur

Waar een interieur vroeger vaak jaren onveranderd bleef, is de levensduur van meubels, wand- en raambekleding tegenwoordig een stuk korter. Niet omdat ze niet meer aan onze kwaliteitseisen voldoen, maar vooral omdat we erop uitgekeken raken. Denk maar eens aan je eigen interieur. Hangen daar nog dezelfde gordijnen als 10 jaar geleden? Is de bank al 15 jaar niet van zijn plek gekomen, ook al is ie inmiddels doorgezakt? De kans dat ook jij veranderingen in je interieur aanbracht de afgelopen jaren, is ontzettend groot. Interieurs worden creatiever en persoonlijker aangekleed, bijvoorbeeld in de vorm van doe-het-zelf projecten met oude meubels in een nieuw jasje. Met deze vier printmaterialen geef je diverse onderdelen in een verouderd interieur weer een frisse, nieuwe uitstraling.

Digitaal geprint behang

Foto’s zijn de ultieme vorm van personalisatie. Of je nu kiest voor persoonlijke kiekjes of die van een professionele fotograaf, met échte beelden kun je een ruimte precies die sfeer geven die je bedacht had. In de woon- of slaapkamer wil je misschien de rust bewaren dus kies je voor serene, natuurlijke beelden. Terwijl je andere ruimtes juist een hele specifieke uitstraling mee wilt geven, denk aan de keuken of een werkruimte. Niet iedere behangsoort is geschikt om foto’s op te printen en niet ieder behang is met hetzelfde gemak aan te brengen. Vliesbehang is een variant die erg geschikt is om foto’s van hoge kwaliteit op te printen én die gemakkelijk aan te brengen en weer te verwijderen is. Dat maakt het extra geschikt voor ruimtes die snel van sfeer moeten kunnen veranderen. Denk aan horecazaken of kantoorruimtes. Vliesbehang maakt een flexibele en tegelijkertijd persoonlijke inrichting mogelijk.

 

Printbaar textiel

Bij textiel in een interieur denk je waarschijnlijk al snel aan gordijnen, vloerkleden en kussens. Logisch, want dat zijn veel voorkomende elementen die gemaakt zijn van textiel. Maar heb je ook al eens aan wandbekleding gedacht? Het verbaast je misschien, maar textiel is enorm geschikt voor op de wand. Zie je het nog niet voor je? Ik inspireer je graag met deze drie voorbeelden:

  • Met geprint textiel kun je speciale effecten creëren, zo maak je een echte eyecather van een want door er achtergrondverlichting achter te plaatsen.
  • Verhindert een galmende gang dat je ergens rustig kunt werken, wonen of verblijven? Kies er dan voor om één of meerdere wanden volledig van geprint textiel te voorzien, want dit verbetert de akoestiek in ruimtes. Het dempt geluid en dat is ideaal voor kantoorruimtes of lawaaierige gangen.
  • Niet alleen de wanden kun je voorzien van geprint textiel, ook kussenslopen, lampenkappen en andere elementen die een zachte, maar visueel aantrekkelijke uitstraling mogen hebben.

Blinderende etched-glass folie

In een woning, kantoor, winkel of andere ruimte heb je vaak te maken met glazen oppervlakken zoals ramen en glazen scheidingswanden. Het is niet altijd gewenst dat bewoners, collega’s of klanten door al die ruiten naar binnen kunnen kijken. Met behulp van etched glass folie breng je een licht doorlatende, maar blinderende laag aan op het glas. De folie kleeft van zichzelf en is bovendien te voorzien van een mooie print. Geef het je eigen design mee of stijd er unieke figuren uit om de blindering wat meer sfeer mee te geven. 

Zelfklevende meubelfolie

Verouderde meubels kunnen soms qua design nog wel in een interieur passen, maar de kleur of het materiaal waarvan ze gemaakt zijn heeft niet meer de juiste uitstraling. Met zelfklevende meubelfolie voorzie je bestaande meubels gemakkelijk van een nieuwe, unieke look. Het leukste is dat deze meubelfolie eigenlijk geen grenzen kent. Naast mooie houtdecors zijn er ook varianten met een stenen, betonnen, marmeren of metallic look. Bovendien ziet de folie er niet alleen mooi uit, het voelt ook aan als het materiaal dat het nabootst. Zo voel je op een houtdecor daadwerkelijk de structuur van houtnerven, net zoals bij een echt houten paneel. Wil je het ‘gevoel' van echt houten, marmeren of betonnen panelen niet missen? Dan is meubelfolie hét printmateriaal voor jouw nieuwste interieurontwerp.

Alle andere printmedia voor in je interieur

Natuurlijk beperkt de lijst van printmedia voor in interieurs zich niet tot de vier varianten die ik in dit blog noem. Wil je ook de andere varianten ontdekken? Download dan onze brochure Printmedia for Interior Design. Heb je al ervaring met het selecteren van de juiste printmedia voor een interieurontwerp? Laat een reactie achter in de comments.

Download de Interior Design brochure