Nooit meer saai: 3 manieren waarop wandbekleding ruimtes opfleurt
Wanden en muren beslaan binnen in een gebouw vaak een groot oppervlak. Veel van die wanden blijven redelijk leeg of kaal en schreeuwen om wat opfleuring, vooral als de ruimte zelf sober is ingericht. Een muur bekleden helpt niet alleen om de uitstraling van de ruimte te verbeteren, maar het vervult ook andere functies. Bijvoorbeeld om de akoestiek te verbeteren, een boodschap te communiceren of een tijdelijke sfeer neer te zetten. Bovendien vind ik het zonde om een wand alleen te laten dienen als ondersteuning van of afscheiding binnen het gebouw. Ze staan er toch, maak er slim gebruik van!
Maak de kale wand toch interessant
Misschien heb jij nu of binnenkort wel te maken met een ruimte waarvan de muren en interessantere rol kunnen spelen dan zij nu doen. Denk daarbij niet alleen aan permanente aankleding, maar ook aan flexibele oplossingen zoals makkelijk aan te brengen en weer te verwijderen behang. Dat maakt het voor de bezoekers van het gebouw niet alleen leuker om zich in de ruimte te begeven, het geeft de eigenaar de mogelijkheid om de ruimte voor diverse doelen in te zetten. De ene keer misschien als vergaderruimte, de andere keer als lounge plek of expositieruimte. Hieronder beschrijf ik drie toepassingen die jou kunnen helpen om op het oog saaie, nutteloze wanden toch slim in te zetten door middel van wandbekleding.
Wandbekleding als promotiemiddel
Je denkt er waarschijnlijk niet direct aan, maar wandbekleding kan prima ter promotie van een merk, evenement of thema dienen. Uiteraard kun je een hele wand als reclamezuil inzetten door er een merk met slogan op te printen, maar een mooi sfeerbeeld waarin de kernwaarden van een merk naar voren komen maakt een wand misschien net iets aantrekkelijker. Door digitaal te printen kun je producten en beelden weergeven waarvan jij denkt dat ze bijdragen aan de promotie van het bedrijf, evenement of thema. Ik kan me zo voorstellen dat je daar in één gebouw verschillende prints voor gebruikt. Bij de ingang mogen bezoekers waarschijnlijk een andere boodschap krijgen dan in een ruimte waar vergaderd, gegeten of gerelaxed wordt. Of dat nu geldt voor een kantoorpand, museum, schoolgebouw of evenementenhal.
Wandbekleding om sfeer te creëren
Interieurdesigners en architecten zetten vaak diverse soorten wandbekleding in bij hun ontwerpen. Aantrekkelijk vormgegeven behang kan een ruimte een betere uitstraling geven en de sfeer of beleving naar een hoger plan tillen. Want lege, kale wanden inspireren niemand. Digitaal printen geeft je daarbij veel vrijheid. Waar een marmeren of houten wand niet binnen het budget past, is geprinte wandbekleding met dezelfde look waarschijnlijk een realistischere optie. Daarnaast kun je als designer ook gemakkelijker je eigen ontwerpen en hier bijvoorbeeld de nieuwste kleurentrends in verwerken. Zoals de pantone kleur van het jaar, in 2018 is dat de keur ultra violet. Het voordeel van wandbekleding is dat je het snel kunt wisselen door een nieuw ontwerp als je erop uitgekeken bent.
Wandbekleding om een ruimte flexibel te houden
Sommige ruimtes hebben geen vaste functie, maar moeten flexibel in te richten zijn. In dat geval kun je met allerlei hulpmiddelen gaan werken zoals verplaatsbare wanden of makkelijk te verwisselen interieuronderdelen, maar die kale wanden blijven dan vaak een doorn in het oog. Om een ruimte flexibel én aantrekkelijk te houden, kan vliesbehang de wandbekleding zijn die jij zoekt. Dat is niet alleen sterk, krimpvrij en ademend materiaal, maar ook erg makkelijk aan te brengen op een gladde muur. Dat komt omdat je bij het aanbrengen niet het behang, maar de muur voorziet van lijm. Als de ruimte op den duur toch een andere toepassing moet krijgen dan kun je het eenvoudig wisselen met een nieuwe print.
Lastige muren behangen
Helaas is niet ieder gebouw gezegend met gladde muren zoals ik die hierboven beschrijf. Sommige wanden bevatten erg veel oppervlaktestructuur waardoor de meeste behangsoorten niet blijven kleven. Bijvoorbeeld in het geval van spaanplaat, gips, beton of spack. Als behang niet genoeg kleefkracht heeft voor deze wanden, zou je denken dat verven al gauw de enige overgebleven optie is. Maar ook tegen die lastige muren is een behangsoort bestand. We noemen het Performance Wall-grip wandbekleding. Dat is zelfklevende folie die zelfs op poreuze ondergronden blijft hangen dankzij zijn enorm sterke belijming. Dus heb je te maken met zo'n lastige wand? Laat je dan vooral niet beperken door verf, maar print je design op Wall-grip en voorzie de ruimte alsnog van jouw design.
Wil je de genoemde soorten wandbekleding zelf eens proberen? Vraag dan een gratis sample aan van Performance Wall-grip of vliesbehang. Heb je al ervaring met deze wandbekleding of zoek je een oplossing voor je saaie muur? Laat iets van je horen door een reactie achter te laten.
Onderwerpen: Interior Design, Wallcoverings, Wallpaper, High-tack folie