Een museum sfeervol inrichten met een bijpassend printbaar behang

Kunstmuseum Lausanne

Een museum moet een plek zijn waar de bezoekers zich geïnspireerd voelen door de kunstwerken die ze komen bewonderen. Je wilt de verbeelding en de fantasie van de bezoekers stimuleren, ze misschien kennis laten maken met nieuwe thema’s. Ze activeren tot meer kijken en soms ook doen. De inrichting van het museum en de verschillende ruimtes spelen hierin een belangrijke rol. Daarom wil je als ontwerper of interieurbouwer zo goed mogelijk gebruik maken van de gegeven ruimte waar de werken worden tentoongesteld en probeer je een bepaalde sfeer neer te zetten. Zo’n sfeer realiseren kan met verschillende items en printbare materialen, waaronder het veelzijdige materiaal printbaar behang. In dit blog leggen we de voordelen uit van dit materiaal voor de inrichting van musea en geven we je inspirerende voorbeelden.

Klassieke kunst vraagt om een klassiek behang

Waar klassieke kunst tentoongesteld wordt vraagt ook om een meer klassieke inrichting. Bij het inrichten van een ruimte zal je gaan nadenken over het doel van de ruimte en wil je de kunst zo inzichtelijk mogelijk maken voor de bezoekers. Je zal je verdiepen in de thema’s van de tentoonstelling om te komen tot een sfeer die toepasselijk is voor wat de tentoonstelling laat zien. Aan de hand van je ideeën kom je tot een ontwerp voor onder andere de wanden, en dat is waar het printbaar behang van NESCHEN om de hoek komt kijken.

Hotel Barnaul - Neschen performance wallpaper classic

De NESCHEN performance wallpapers zijn gemaakt van 100% PVC-vrij milieuvriendelijk vlies. Het vliesbehang is daarnaast zeer eenvoudig aan te brengen door de wand te belijmen in plaats van het behang. Bovendien is vliesbehang eenvoudig en snel van de wand te verwijderen, mocht je voor een nieuwe expositie of tentoonstelling de ruimte weer moeten transformeren. Het NESCHEN performance wallpaper heeft een unieke fine-art paper uitstraling en is daardoor zeer geschikt voor het interieur design van musea. Het behang is zeer sterk, krasvast, ademend en geschikt voor (eco) solvent, latex en uv inkten. Er is voldoende keuze uit diverse structuren tot 160 cm breedte, zodat er voor ieder project een geschikte optie voor je bij zit.


Een experience creëren in een modern museum

Meer dan ooit is een bezoek aan museum niet alleen meer een activiteit waarbij men stilletjes langs portretten loopt, maar is er veel meer interactie gaande, moet er een experience worden gevormd. Er zijn steeds meer moderne musea waarin beeld, geluid en interactie met de bezoeker een grote rol spelen. Dit vraagt om een bijzondere en vernieuwende inrichting die past bij deze stijl. Het gebruik van behang is een veelzijdig printmedia materiaal wat naar die gewenste stijl aangepast kan worden.

Kunstmuseum in Lausanne Zwitserland

In dit kunstmuseum in Lausanne wisten ze wel raad met het geprint behang. Zo zijn er  verschillende ruimtes ingericht aan de hand van de moderne werken die daar worden tentoongesteld. Waarbij in onderstaand voorbeeld het NESCHEN performance wallpaper smooth zelfs onderdeel is geworden van de tentoonstelling. Het behang is een kunstwerk op zich!

Kunstmuseum Lausanne  _Raum 1   _0005-minKunstmuseum Lausanne

In een andere ruimte in het museum is juist voor een meer rustige ondergrond gekozen om zo de fotowerken en de geplaatste kunstwerken het best tot zijn recht te laten komen. Deze werken spreken al voldoende voor zichzelf waardoor meer neutrale kleuren passend zijn. In het ontwerp van het behang is wel een grappige knipoog gemaakt naar de fotowerken.

Kunstmuseum Lausanne  _Raum 2 _0006-minKunstmuseum Lausanne

In weer een volgende ruimte is juist gekozen voor een meer kleurrijke, grafische print. Dit ontwerp zet juist weer een speelse sfeer neer en de bezoeker waant zich op een totaal andere plek. De deuropening is mooi meegenomen in het ontwerp en “verdwijnt” tussen de bakstenen.

Kunstmuseum LausanneKunstmuseum Lausanne

In weer een andere ruimte zien we hoe er een gave combinatie is gemaakt van twee verschillende ontwerpen; de opvallende bakstenen print samen met de rustgevende print van de lucht. Door dit contrast springen de kunstwerken nog meer in het oog.

Kunstmuseum Lausanne Kunstmuseum Lausanne

 

Het interieur van een historisch monument restaureren

Zelfs voor het restaureren van historische monumenten kan NESCHEN wallpaper worden ingezet. Zo werd voor de restauratie van het interieur van Villa Burghalde in Baden digitaal fotobehang gebruikt voor behang dat niet meer te verkrijgen is. Zo werd met een team van specialistische vakmensen iedere kamer tot in de kleinste details gerestaureerd of gereconstrueerd en bood hier het digitaal geprinte behang uitkomst.

Villa Burghaldde Baden


Ideeën opgedaan voor jouw museum project?

Museuminrichting gaat veel verder dan het uitkiezen van de juiste vitrinekasten en tentoonstellingstafels om de ruimtes in te richten en een mooie sfeer te creëren. Daarom is het begrijpelijk dat je de behang materialen die je op het oog hebt graag wil voelen en in het echt wil zien. Vraag daarom een aantal samples aan, zodat jij de juiste keuze kan maken voor je volgende project.

 

Neschen wallpaper samples