Praktijkvoorbeeld: oude meubels restylen met zelfklevende meubelfolie

Een bekend dilemma: die boekenkast of dat dressoir heeft vroeger veel geld gekost en kan best nog een tijdje mee, maar je bent er gewoon een beetje op uitgekeken. Overal om je heen word je geconfronteerd met de nieuwste meubeltrends; van romantisch landelijk tot stoer industrieel en strak modern… maarja, jij kijkt nog steeds tegen je blank eiken meubels aan. Alles nieuw kopen is geen optie en wie weet ben je over een jaar wel wéér aan iets anders toe. In de grillige interieurbranche volgen trends elkaar nu eenmaal snel op. Wat vandaag hot is, is morgen weer gedateerd. Zit je zelf ook met een interieurdilemma? Lees dan snel verder, want zelfklevende meubelfolie kan zomaar de manier zijn om jouw interieur van een nieuwe look te voorzien.

 

Zelfklevende meubelfolie in allerlei stijlen 

Je kunt namelijk snel en eenvoudig je verouderde meubels restylen met zelfklevende meubelfolie. Deze folie is verkrijgbaar in diverse moderne designs. Van een stoere betonlook tot een chique hoogglans uitstraling. Houd jij het liever natuurlijk met een vintage houtsoort? Dat kan ook. Met deze zelfklevende meubelfolie is echt alles mogelijk.

 

Realistische, voelbare print

Bij meubelfolie denk je waarschijnlijk al snel aan een folie met een onnatuurlijke, plastic uitstraling, maar dat is tegenwoordig echt niet meer het geval. De zelfklevende meubelfolies die onder andere Exposion uit Apeldoorn gebruikte voor een restyling project - waarover je verderop leest - zijn gemaakt op papierbasis en hebben in veel gevallen exact de zelfde oppervlaktestructuur als het oorspronkelijke materiaal. Zo voel je bij een hout design echt de houtnerven. Bovendien blijft de folie lang mooi omdat ie zo robuust, lichtbestendig en vormstabiel is. Je geniet daarmee nog langer van je meubels.

 

Deze folie toegepast op een schuifdeurkast

De firma Exposion uit Apeldoorn nam de proef op de som bij het restylen van een schuifdeurkast. De eigenaar van de kast was niet tevreden met de blauwe deurpanelen en die vervangen zou een te kostbare oplossing zijn. Daarom ging Exposion aan de slag met zelfklevende meubelfolie met een betonlook print. Dat bleek een schot in de roos. Niet alleen voldeed de folie aan de esthetische eisen van de klant - de kast moest een strakke, matte en natuurlijke uitstraling krijgen -, maar ineens was het uiterlijk van de kast een flexibele factor in het interieur geworden. Mocht de eigenaar van de kast iets aan zijn interieurstijl veranderen, dan verandert het uiterlijk van de kast gewoon mee.

 

“Makkelijk te verwerken materiaal”

Die flexibiliteit is een van de grote voordelen van deze meubelfolie. Wil je een nieuwe print? Dan haal je de oude folie moeiteloos van het paneel en breng je de nieuwe variant gemakkelijk aan. Ook Exposion was erg te spreken over de verwerking van het materiaal: “De folie is makkelijk te verwerken. Je hebt er geen water voor nodig en ondanks de glazen ondergrond hadden we geen last van luchtbellen.” Zowel de opdrachtgever als Exposion zijn erg blij met het strakke eindresultaat, zij gaan de folie in ieder geval vaker toepassen. Bekijk de foto’s hier:

Meubels restylen met zelfklevende meubelfolie 1

 

Meubels restylen met zelfklevende meubelfolie 1

Meubels restylen met zelfklevende meubelfolie 3

Het geheim van zelfklevende meubelfolie

Hoe komt het nu dat deze soort meubelfolie zo makkelijk te verwerken is? Dat zit ‘m in de  luchtkanaaltechnologie van de belijming. Kleine luchtkanaaltjes in de lijmlaag zorgen ervoor dat je de folie luchtbel-vrij aan kunt brengen. Zitten er toch luchtbellen onder de folie, dan wrijf je die er gemakkelijk onderuit met je hand. Bovendien bereikt de folie zijn maximale kleefkracht pas na 24 uur, waardoor je de folie tot die tijd nog probleemloos kunt vervangen of verplaatsen. Heb je na een tijdje zin in een andere look? Dan haal je de folie eenvoudig en zonder gereedschap van de ondergrond en vervang je ‘m door een nieuwe folie!

Wil je meer weten over deze flexibele meubelfolie en andere printmedia om het interieur van woningen, kantoren, winkels of publieke gebouwen mee aan te kleden? Download dan de brochure Interior Design! Die staat vol inspirerende voorbeelden. Ik ben benieuwd voor welke meubels jij deze folie zou willen gebruiken. Laat gerust een reactie achter om je inspiratie met andere lezers te delen!

Download de Interior Design brochure