Zo selecteer jij de beste lamineermachine voor jouw bedrijf [deel 1]

Zo selecteer jij de beste lamineermachine voor jouw bedrijfAls het om auto’s gaat, weet iedereen dat er verschil zit tussen een Mercedes en een Dacia. Maar als het om lamineermachines gaat, wordt het wat lastiger. Wie kan op dat gebied de Mercedessen van de Dacia’s onderscheiden? “Het zijn toch altijd twee walsen aangedreven door een motor? Wat maakt de één dan beter of duurder dan de ander?” Hoor ik vaak. Goede vraag! Daarom leg ik in deze driedelige blog serie uit waar dat verschil ‘m in kan zitten, waar je op moet letten bij het maken van een selectie en welke vragen je de verkoper uiteindelijk het beste kunt stellen om tot een definitieve keuze te komen.

 

Verdiep je in de onderdelen van een lamineermachine

Voordat jouw zoektocht naar een nieuwe lamineermachine begint, raad ik je aan om je eerst goed te informeren over deze machines en hun onderdelen. Lamineermachines bestaan uit allerlei complexe onderdelen die vanwege hun unieke kenmerken en functionaliteit, voor een groot deel de kwaliteit van de machine bepalen. Daarom ga ik in het eerste deel van deze blog serie in op deze onderdelen. Ik vertel je meer over de eigenschappen van de onderdelen en wat maakt dat dit onderdeel meer of minder bijdraagt aan de kwaliteit van de machine als geheel. In het volgende deel bespreek ik het gebruiksgemak en in het derde deel van deze serie geef ik je tips om goed voorbereid het verkoopgesprek in te gaan.

 

Walsen, verwarming en drukregeling

De drie technische onderdelen van een lamineermachines zijn walsen, verwarming en drukregeling. Ieder hebben ze specifieke eigenschappen en kenmerken die het lamineerproces en het eindresultaat beïnvloeden. Hieronder bespreek ik ze een voor een.

 

De walsen

De walsen zijn het belangrijkste onderdeel van de machine. Dat komt omdat ze veel invloed hebben op de efficiëntie van het lamineren zelf en de kwaliteit van het eindproduct. Dit heeft te maken met de diverse onderdelen van de walsen.

Zo geldt bijvoorbeeld dat hoe groter de diameter is, des te mooier het eindresultaat. Grotere walsen buigen namelijk minder, zorgen voor gelijke druk en minder spanning op de folie. Let daarnaast ook op de dikte van het staal van de walsen, want hoe dikker het staal, hoe stabieler de wals.

Een ander belangrijk kenmerk van de wals is zijn gewicht. Goede, betrouwbare walsen wegen zo’n 40 kg. Een machine bestaat uit twee walsen en weegt dus minimaal 80 kg. Tel hier het gewicht van het frame bij op en je weet hoe zwaar je machine in totaal is. Kom je een lamineermachine tegen met een gewicht van 150kg of minder, dan weet je dat dat het niet zo’n robuust exemplaar is.

Tot slot is de zachte wals coating een onderdeel dat jouw aandacht verdient. Deze coating moet dik genoeg zijn om slijtage aan te kunnen en bovendien geometrisch perfect gevormd zijn. Ideaal is een kroonvormige coating op één van de walsen.

De verwarming

Een tweede onderdeel van de lamineermachine is de verwarming van de walsen. Warmte helpt namelijk om de lijm te laten vloeien en helpt om ‘zilvering' te voorkomen of verminderen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal kan dit invloed hebben op de kwaliteit van het eindresultaat. De temperatuur van de wals zou tot 70 graden instelbaar moeten zijn en de machine zou de optie moeten bevatten om de temperatuur in kleine stapjes aan te passen.

Zelfs voor ‘koude' lamineerfolies raden wij aan om een machine met een verwarmde bovenwals te gebruiken. Een andere typische en vrij lastige toepassing van de lamineermachine is het lamineren op acrylplaten. Daarbij is walsverwarming een must.

Het lamineren van dikke lamineerfolies (bijvoorbeeld voor vloerstickers), zal een stuk makkelijker gaan als je de hogere walstemperatuur gebruikt (boven de 50 graden). Dit geldt ook in situaties waarbij je de zilvering van eerder gelamineerde prints wilt verbeteren door ze nogmaals door de machine te halen. Bij deze tweede run kun je je veel hogere temperaturen veroorloven en kan het materiaal sneller door de machine.

De drukregeling

Ieder materiaal dat je wilt lamineren, vraagt om een andere drukinstelling van de walsen. Zo minimaliseer je de druk bij het lamineren van karton, terwijl je zoveel mogelijk druk nodig hebt bij het lamineren van vloerstickers. Bij de meeste machines die je gaat tegenkomen, moet de druk met de hand geregeld worden. Dat is een onnauwkeurig proces dat  problemen kan opleveren met het lamineren van langere runs en de drukregeling zelf, omdat de druk dan niet altijd over de volle breedte van de wals wordt verdeeld. Bovendien is de drukmeting - als de machine die al bevat - niet altijd betrouwbaar. Daardoor ben je niet altijd zeker van een uniform eindresultaat.

Een oplossing hiervoor vind je in lamineermachines met een pneumatisch druksysteem. Hierbij is de druk die je op het display van de nanometer ziet, daadwerkelijk de druk die de walsen op je print zetten. Dit systeem maakt herhaalbare en exacte drukaanpassing mogelijk.

De eerste stap naar een lamineermachine

Om uiteindelijk de juiste keuze voor een nieuwe lamineermachine te maken, is het belangrijk dat je je niet alleen in deze drie onderdelen verdiept, maar ook naar de gebruiksvriendelijkheid van de machine kijkt. Daarom gaat het volgende blog in deze serie over bediening en ergonomie. Heb je zelf nog waardevolle adviezen als het gaat om de onderdelen van een lamineermachine? Deel ze gerust in een reactie!

Bronvermelding: Gebaseerd op een origineel artikel uit het HSW bedrijfsmagazine van Neschen’s distributeur HSW Signall, Tsjechië.

Offerte lamineermachine Aanvragen