Zo selecteer jij de beste lamineermachine voor jouw bedrijf [deel 2]

Zo selecteer jij de beste lamineermachine voor jouw bedrijf - deel 2Een nieuwe lamineermachine vinden is niet moeilijk, precies het goede model voor jouw bedrijf uitkiezen wel. Om jou te helpen de juiste keuze te maken, leg ik in deze blogserie uit waar de verschillen tussen diverse machines ‘m in kunnen zitten. Dat gaat verder dan de kenmerken en kwaliteit van de onderdelen waar zo’n machine uit bestaat, waarover je in het eerste deel van deze serie kunt lezen. Want in dit tweede deel ga ik in op de gebruiksvriendelijkheid van de machine. Een belangrijk aspect dat het dagelijkse werk van operators zo aangenaam mogelijk maakt.

Let op de gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijke eigenschap van voorwerpen waar je dagelijks mee moet werken. Of dit nu een printer, laminator of softwarepakket is, het moet jouw werkdag beter maken en je geen hoofdpijn (of nekklachten) bezorgen. Als je eenmaal begint met lamineren, ervaar je die gebruiksvriendelijkheid vanzelf. Maar het is natuurlijk veel handiger om van te voren te weten of je te maken hebt met een machine die jouw werk efficiënter en aangenamer maakt. In het geval van lamineermachines bestaat die gebruiksvriendelijkheid volgens mij uit drie belangrijke onderdelen: de elektronische bediening, de constructie van de machine en het praktische op- en afrolwerk.

Bediening van de machine

Een lamineermachine heeft een flinke omvang. Om het lamineerproces goed in de gaten te kunnen houden en - wanneer nodig - bij te kunnen sturen, is gebruiksvriendelijke bediening essentieel. Met name als de machine maar door één operator bediend zal worden, want alleen kun je simpelweg niet alle kanten van de machine tegelijk in de gaten houden. Let bij het beoordelen van de bediening daarom niet alleen op de werking van alle noodzakelijke knoppen zoals die voor het starten, stoppen, snelheid en richting, maar ook of dit van beide kanten van de machine geregeld kan worden.

Met een dubbelzijdig bedieningspaneel zit je altijd goed. Dat helpt de operator in zijn eentje om de machine aan te sturen vanaf de kant waar hij staat en in het geval van twee operators hoeven zij niet steeds om de machine heen te lopen om de instellingen te veranderen. Een dubbelzijdig bedieningspaneel levert daarmee niet alleen efficiëntie op, maar verhoogt ook de veiligheid van het werk. Simpelweg omdat er minder rondom de machine gebeurt zodra deze aanstaat.

Constructie van de machine

Zodra je diverse modellen gaat vergelijken, is het slim om op een gegeven moment het chassis kritisch te bekijken. De meeste machines zien er op het eerste oog namelijk robuust en stevig uit, maar zoals ik in het eerste blog ook al noemde zijn er diverse zaken die hier invloed op hebben. Om dit te beoordelen let je niet alleen op de verhouding tussen het gewicht van de walsen en de machine, maar ook op de constructie van het geheel. Zijn de zijwanden bijvoorbeeld gemaakt van dunne, gevormde metalen platen of zijn dit stevige, zware platen die tegen een stootje kunnen? Hoe hoog is de torsiestijfheid van de machine? Vraag de verkoper naar de kans op verzwakking van de constructie en hoe vaak gebruikers onderdelen moeten laten vervangen of een vervangende machine aanschaffen.

Let daarnaast op de plaatsing van de walsen en de assen. Het is namelijk essentieel dat die volledig evenwijdig aan elkaar lopen op de machine. Alleen een machine met evenwijdig geplaatste walsen en assen, kan het materiaal nauwkeurig geleiden, ook als dit op hoge snelheid gebeurt en bij volledige roll-to-roll taken.

Ergonomie bij op- en afrollen 

Een ergonomische werkplek wordt steeds belangrijker. Of het nu gaat over een kantoor, productiehal of klaslokaal, lichamelijke klachten die rechtstreeks aan de fysieke werkhouding toe te schrijven zijn, moeten voorkomen worden. Operators van lamineermachines hebben te maken met warmte, zware materialen en de bediening van de machine. Die horen erbij, maar het vormen wel risico’s die je bij de aanschaf van een nieuwe machine zo klein mogelijk wilt houden. Let daarom op de remmen op de afwikkel- en oprol assen. Deze moeten toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Ook moeten de materiaal assen gemakkelijk en soepel in de machine geplaatst kunnen worden. Het gewicht van de as en het materiaal kan behoorlijk toenemen dus dit moet een snel en moeiteloos proces zijn. Controleer daarnaast of elke as voorzien is van een meetschaal. Waardoor je kunt zien of de uitlijning van de oprol as recht is en de lamineerfolie netjes opgezet is.

De tweede stap naar een nieuwe lamineermachine

In dit tweede deel van de serie over lamineermachines, heb ik de gebruiksvriendelijkheid en veiligheidsaspecten van lamineermachines toegelicht. Samen met de tips die ik je in het eerste deel gaf, heb je nu al veel kennis verzameld over deze machines en kun je misschien al de eerste selectie maken. In het laatste deel van deze serie stoom ik je helemaal klaar voor de aankoop met wat laatste tips en een wensenlijstje waarmee je naar diverse verkopers kunt om je definitieve keuze te maken.

Heb je zelf nog andere waardevolle adviezen als het gaat om het dagelijkse gebruik van een lamineermachine? Deel deze gerust in een reactie!

Offerte lamineermachine Aanvragen

Bron: Gebaseerd op een origineel artikel uit het HSW bedrijfsmagazine van Neschen’s distributeur HSW Signall, Tsjechië.