Drukwerk lamineren: waarom interessant?

drukwerk_lamineren"Moet ik drukwerk wel of niet lamineren?" Een vraag die mij regelmatig door klanten wordt gesteld. Iedereen stelt de vraag om een andere reden. Waar de één nadenkt over bescherming van het drukwerk, denkt de ander juist aan een luxueuze uitstraling. Weer een ander heeft wel eens van drukwerk lamineren gehoord, maar weet niet precies wat het doel hier van is en wat de mogelijkheden zijn.

Tijd om een blog aan dit onderwerp te wijden. Hier lees je over verschillende mogelijkheden voor het lamineren van drukwerk.

Wat is een laminaat?

Een laminaat is een zelfklevende transparante folie die in de meeste gevallen met behulp van een laminator op het drukwerk wordt aangebracht. Laminaten zijn er in vele soorten met verschillende eigenschappen.

Waarom lamineren?

Je kunt om verschillende redenen je drukwerk laten lamineren. De belangrijkste redenen zet ik hieronder voor je op een rijtje:

1. Laminaat maakt het drukwerk dikker, steviger en voorkomt scheuren

POP UP S10 frontWanneer je jouw drukwerk van een extra lamineerfolie voorziet, maak je de combinatie van materialen dikker en steviger. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo kun je een gelamineerde sticker makkelijker aanbrengen, is de kans op luchtinsluitingen onder de sticker kleiner en kreukt de stickerfolie minder snel.

Een andere toepassing is het lamineren van displaypanelen, zoals bij een popup systeem. Door deze panelen te lamineren krijg je minder snel deuken of kreukels in de print. Bovendien maak je een paneel hiermee steviger waardoor het strakker in het systeem hangt. Het lamineren van popup panelen raad ik zeker aan als je het systeem regelmatig gebruikt. De panelen hebben tijdens het transport en het op- en afbreken van de beurs namelijk veel te lijden. Een laminaat biedt hier bescherming tegen. 

2. Laminaat beschermt tegen vocht en andere weersinvloeden

Door je drukwerk van een lamineerfolie te voorzien, zorg je ervoor dat er geen vocht in kan trekken. Het materiaal is daardoor niet alleen beschermd tegen vocht maar ook tegen andere weersinvloeden. Erg handig voor buitentoepassingen. Bovendien kun je bepaalde lamineerfolies beschermen tegen UV-straling van de zon. Dit lijkt misschien niet direct noodzakelijk, maar kleuren vervagen aanzienlijk door blootstelling aan UV-straling.

drukwerk_lamineren2

3. Laminaat geeft een luxueuze uitstraling

Naast de 'praktische' mogelijkheden van versteviging en bescherming, kan lamineerfolie ook een luxueuze uitstraling geven. Zo kiezen fotografen er dan ook vaak voor om hun werk te lamineren.

Wij bieden professionele lamineerfolies in vier verschillende finishes aan: mat, satijnglanzend, glanzend en hoogglans. Een finish wordt vaak op basis van de toepassing gekozen. Een goed voorbeeld is het foto festival 'Horizonte Zingst'. De grote kunstwerken die op het strand werden getoond waren voorzien van Filmolux performance matt laminaat. Deze matte finish zorgde ervoor dat er geen storende lichtreflecties zichtbaar waren.

laminaat_beschermen

Laminaat met bijzondere eigenschappen

Naast de standaard lamineerfolies zijn er ook lamineerfolies met een bijzondere eigenschap. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden.

 • Whiteboard
  Een whiteboard laminaat - zoals de Filmolux 2004 - maakt van je drukwerk een whiteboard, waardoor je er met speciale stiften op kunt schrijven. Dit is ideaal voor landkaarten, planningen of schema’s.

  lamineren
 • Anti-slip
  Een andere eigenschap is een laminaat met een anti-slip oppervlak zoals de Filmolux Nippon plus. Dit is handig voor toepassingen als vloerstickers. Een antislip laminaat zorgt ervoor dat mensen niet uitglijden en beschermt de print daarnaast tegen vocht en vuil.

  lamineren2
 • Anti-graffiti
  Ook bieden wij lamineerfolies met anti-graffiti eigenschappen. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe Filmolux UV Ultra gloss. Op dit laminaat kun je verschillende soorten verf en permanent markers gebruiken en later eenvoudig verwijderen met mild schoonmaakmiddel.
 • Kraswerend
  Het laatste laminaat met een bijzondere eigenschap is het kraswerende laminaat zoals de Filmolux Easy Clear Sand, Filmolux Scratch of Filmolux PP sand. Deze lamineerfolies hebben een gestructureerd oppervlak waardoor er minder snel krassen op het drukwerk zichtbaar zijn. Dit soort laminaten worden vaak gebruikt bij pop up panelen.

Om welke reden zou jij je drukwerk willen lamineren? Ik kijk uit naar je reactie!

Meer info en gratis sample

Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van de Filmolux lamineerfolies? Neem een kijkje in ons assortiment of vraag een gratis sample aan:

Sample: Lamineerfolie

Onderwerpen: Lamineerfolie