Filmolux Benelux Blog

Printmedia in bedrijfsinterieur: van vergaderkamer tot productiehal

Geschreven door Stephan Weijkamp | 19 februari 2019

Iedereen kan zich een voorstelling maken bij het gemiddelde bedrijfspand. Zelf denk ik dan aan kale gangen, geheel naar smaak van de medewerker ingerichte werkplekken, serieuze (saaie?) vergaderkamers en kleurrijke, chaotische kantines. Directeur Philipp Holzammer wilde het voor zijn mediabedrijf Ipunto anders doen. Moderner, stijlvoller en vooral: persoonlijker. Geen doorsnee bedrijfsinterieur, nee een geheel uniek ontwerp dat past bij zijn bedrijf. In dit blog laat ik je zien hoe de verschillende ruimtes in zijn bedrijf met behulp van printmedia zijn getransformeerd.

 

De personalisatietrend

Items personaliseren is op dit moment een grote trend. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het voorzien van een eigen design. Waar je vroeger nog je foto of design op een canvas moest laten drukken of kunst ophing om een ruimte aan te kleden, kun je nu kleding, lampenkappen en zelfs auto’s van een unieke print voorzien. Ook allerlei interieur onderdelen kun je van een eigen design voorzien. Denk aan stoffen meubels, wanden, (keuken)kasten, deuren en de vloer. De mogelijkheden zijn eindeloos dus hoe zorg je dat je een bedrijfsinterieur niet alleen gemakkelijk een nieuwe look meegeeft, maar deze na een korte tijd ook weer kunt veranderen? Dat is precies de vraag waar Philipp Holzammer het antwoord op zocht.

 

Gepersonaliseerde printmedia

Als mediabedrijf laat Ipunto graag de mogelijkheden van gepersonaliseerde printmedia aan haar (potentiële) klanten zien. Daarom was het voor Philipp erg belangrijk dat het kantoorpand precies dat zou uitstralen: ongekende mogelijkheden van printmedia. Dit resulteerde in een adembenemend interieurontwerp en bijzondere sfeer in allerlei ruimtes van het bedrijf. Hieronder laat ik je de vernieuwde vergaderruimte zien, beschrijf ik hoe printmedia de akoestiek van de productiehal verbeterde en zie je hoe een industriële sfeer gecreëerd werd in diverse ruimtes.

 

Backlit textiel in de vergaderkamer

Het begint allemaal met de imposante vergaderruimte. Op de muur is een geprint textieldoek aangebracht dat met achtergrondverlichting verlicht kan worden. De foto is van zichzelf al erg mooi, maar op donkere dagen maakt die achtergrondverlichting de print extra spectaculair. Je kunt je voorstellen welk effect dat heeft op gesprekken met (potentiële) klanten die zich het toepassen van mooie printmedia nog niet helemaal voor kunnen stellen.

 

Verbeterde akoestiek in de productiehal

Ook de productiehal was toe aan een nieuwe uitstraling. Hier kwam echter nog een extra uitdaging bij kijken: de wandbekleding moest niet alleen mooi zijn, maar ook nog eens bijdragen aan de akoestiek in de ruimte. De productiehal was behoorlijk lawaaierig en een directe oplossing nog niet gevonden. Akoestisch textiel bleek de ultieme uitkomst te zijn. Dit printmateriaal kun je namelijk niet alleen voorzien van een persoonlijke print, maar het dempt bovendien geluid. Dankzij de 3D honingraatstructuur absorbeert het textiel geluid wat zorgt voor een aangenamere akoestiek in de ruimte waar het is aangebracht. Om de wandbekleding aan te brengen heeft Philipp gebruik gemaakt van Gudy 803, een dubbelzijdig klevende folie met een high-tack belijming.


 

Verwisselbare wandbekleding met betonlook

Tot slot werden bepaalde wanden in het pand voorzien van een moderne betonlook. Betonnen oppervlakken zijn momenteel erg in trek, maar meestal heb je niet de mogelijkheid om een echte betonwand te laten gieten. Dat hoeft ook niet. Door zelfklevende folie met een betonmotief aan te brengen op de wand, realiseer je in een mum van tijd (en fractie van de kosten) een betonwand die net zo strak oogt als een echte betonnen muur.

Een ander voordeel van de keuze voor folie ten opzichte van een echte betonnen muur, dat je een stuk makkelijker van look kunt wisselen. Is de industriële sfeer weer uit de mode of ben je toe aan iets nieuws? Dan vervang je de folie gemakkelijk door een andere print. Bijvoorbeeld een met houtstructuur voor een Scandinavische of landelijke look of marmer en hoogglans voor een luxe uitstraling.

Bij Ipunto kozen ze voor een zelfklevende folie van Tecosmart, beter bekend als meubelfolie. Deze folie is geschikt voor allerlei verticale oppervlakken zoals wanden en deuren en is er in allerlei decors. De folie is heel makkelijk aan te brengen en te verwijderen, dat maakt ‘m ideaal voor ruimtes die regelmatig van uitstraling wisselen. 

 

Meer interieurdesign inspiratie

Hopelijk zet het praktijkvoorbeeld van Ipunto je aan het denken over de mogelijkheden van printmedia in interieurs. Dat hoop ik, want er is nog zoveel meer te ontdekken! In de brochure Interior Design laten wij je nog veel meer varianten printmedia zien die toegepast kunnen worden in interieurs. Bovendien vind je er allerlei praktijkvoorbeelden die je inspireren interieurs te personaliseren. Ik ben benieuwd wat jij van de keuzes van Ipunto vindt. Zou jij zelf ook voor de genoemde materialen gekozen hebben?