Designers dilemma: geprinte deurstickers of beprinte deuren?

Designers dilemma - geprinte deurstickers of beprinte deurenOp dit moment is het personaliseren van interieur een trend in de ontwerpwereld. Dit zie je terug in geprint fotobehang, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van geprinte gordijnen of kussens. Digitaal printen schept enorm veel mogelijkheden om design en interieur te integreren. Bijna ieder item in het interieur kun je tegenwoordig van een print voorzien. Zo ook de deuren van een woning, kantoorpand, winkel of andere ruimte. Dat kan op twee manieren en die licht ik toe in deze blog.

Een uniek design voor elk interieur

Als interieurontwerper of designer ben je steeds op zoek naar nieuwe manieren om te voldoen aan de wensen van je klant. Of het nu gaat om het ontwerpen van een woning, het aankleden van een kantoor of meedenken of de inrichting van een winkel, de sfeer die een ruimte ademt is leidend. Door bepaalde onderdelen van digitale prints te voorzien, kun je je ontwerp precies op de wensen van de klant afstemmen. Zo creëer je voor iedere opdrachtgever een uniek design. Je verwacht het misschien niet, maar deuren bepalen voor een groot deel de sfeer in een ruimte. Door deuren van een print te voorzien die past bij het ontworpen interieur, zorg je voor een bijzonder eindresultaat. Dat kan op twee verschillende manieren en met diverse slimme afwerkingen. 

Optie 1: beprinte deuren

Veel bouwmarkten en deurenfabrikanten geven tegenwoordig de mogelijkheid om je deur te voorzien van een digitale print. Bijvoorbeeld een foto of een bepaald motief. Dat werkt als volgt: je selecteert de deur waarop prints gemaakt kunnen worden. Dan bekijk je de bestaande ontwerpen uit de database van de leverancier. Het ontwerp wordt vervolgens direct op je deur geprint. Dat geeft je deur een unieke uitstraling, maar is tegelijk een permanente keuze. De print kan niet meer verwijderd worden. Dat laatste kan een nadeel zijn in ruimtes waar het interieur regelmatig aangepast wordt, want dan moet je dus een compleet nieuwe deur bestellen. De tweede optie biedt je wat meer flexibiliteit.

Optie 2: geprinte deurstickers

Deze methode geeft wat meer flexibiliteit, omdat je ieder gewenst ontwerp, motief of een foto kunt kiezen als basis voor de print. Je hoeft je niet per se te houden aan de opties die de leverancier je geeft. De tweede reden heeft te maken met het printproces. In tegenstelling tot optie 1, wordt bij deze methode de print niet direct op de deur geplaatst. Het ontwerp wordt geprint op een zelfklevende folie die je vervolgens op de deur kunt aanbrengen. Als er behoefte is aan een nieuw ontwerp, is dat geen probleem. Je verwijdert de sticker en laat een nieuwe printen. Ideaal als een interieur vaak verandert. Bovendien is het een snelle, eenvoudige en relatief goedkope methode om deuren te decoreren. 

Denk ook aan de afwerking

In het geval van deurstickers is het belangrijk om ook aan de afwerking van de deur te denken. Door bijvoorbeeld een lamineerfolie op de deursticker aan te brengen, kun je een bepaald effect creëren. Denk aan een mat, gestructureerd oppervlak (bijvoorbeeld toepasselijk bij een print van zandstrand of houten planken) of een glad, hoogglans oppervlak (bijvoorbeeld bij een fotoprint). Daarnaast zijn er afwerkingen die je deur een extra functie geven, zoals het aanbrengen van een whiteboard laminaat. Dat past bijvoorbeeld goed in kinderkamers of overlegruimtes op kantoor, want dit laminaat maakt de deur beschrijfbaar. 

Kies het juiste printmateriaal

Als de tweede optie je het meest aanspreekt, is het belangrijk om het juiste printmateriaal selecteren voordat je gaat ontwerpen. Voor deurstickers wordt standaard vinyl gebruikt, maar denk ook eens aan alternatieven zoals easy dot folie. Deze folie heeft een speciale belijming die ervoor zorgt dat er lucht doorheen kan ontsnappen. Dat voorkomt lelijke luchtbellen onder de sticker. Om deze folie aan te brengen heb je bovendien geen water nodig, waardoor er geen vocht onder de sticker zal achterblijven. Plak de folie op, wrijf ‘m aan met je vlakke hand en de folie zit strak op de deur. Toch niet helemaal recht geplakt? Geen probleem, verplaats de sticker gewoon tot dat ie wel goed zit. 

Voor welke printmethode ga jij?

In dit artikel heb ik je verteld over twee verschillende printmethodes waarmee je deuren van een design kunt voorzien. Welke methode heeft jouw voorkeur? Laat het weten in een reactie. Wil je het easy dot materiaal dat ik hierboven benoem zelf eens proberen? Vraag dan een sample aan via onderstaande knop.

Samples  DOTEQ folies aanvragen

Onderwerpen: Interior Design, Easy Dot