Dankzij Backlit printmateriaal valt je boodschap ook op in het donker

Als creatieveling help je bedrijven aan het meest originele, mooie en indrukkwekkende sign materialen waarmee zij hun boodschappen kunnen uitdragen. Jouw creaties zie je overal terug, denk aan bushokjes, banners op beurzen, fotoprints in gebouwen en etalages. Om de aandacht van de doelgroep te trekken heb je goed over jouw design nagedacht, maar dan komt de vraag: hoe zorg je dat de boodschap ook bij weinig licht opvalt?

Dag en nacht zichtbaar

Wie wil er nu niet dat zijn bord of sign de aandacht trekt, mooi is en een goede indruk achterlaat bij voorbijgangers? Dat is de wens en opdracht van iedere reclamemaker. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap niet alleen overdag, maar ook in de avond en ’s nachts zichtbaar is? Natuurlijk kun je er een schijnwerper op richten, maar niet alle materialen zijn hier tegen bestand. Door het felle licht van voren kan de boodschap totaal verloren gaan door weerspiegeling of als het materiaal doorschijnt. Wat zijn de andere opties?

Backlit borden

artist_premium_light_s2De backlit techniek is ervoor gemaakt om geprinte boodschappen ook in het donker zichtbaar te maken. Backlit materiaal is ontworpen om vanaf de achterkant belicht te worden, terwijl het omgevingslicht – natuurlijk daglicht of kunstlicht – de belichting aanvult. Zo werken de verschillende lichtsoorten samen om de boodschap continu zo veel mogelijk te laten opvallen. Bovendien worden de kleuren en levendigheid van de geprinte boodschap enorm versterkt door de achtergrond verlichting, waardoor de boodschap nog meer opvalt.

Backlit toepassingen en materialen

Backlit printmateriaal is zowel voor toepassingen buiten als binnen geschikt. Buiten zie je het vaak terug in de vorm van posters in bushokjes of als bewegwijzering. Binnen wordt backlit materiaal veelal gebruikt in grote ruimtes, denk hierbij aan winkelcentra, treinstations en vliegvelden. Backlit printmateriaal is er bij Filmolux in drie soorten:

Hieronder lichten we deze drie soorten kort toe zodat de verschillen tussen de materialen je duidelijk worden.

Backlit folie zonder lijm

citylightDit is een 205 µm polyester film met inkjet coating. De folie is wit, mat en lichtdoorlatend (translucent) en is waterresistent en kraswerend. Solvoprint Citylight superior kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en is speciaal ontworpen voor gebruik in een lichtkast. De folie kan zowel met en zonder belichting toegepast worden. Het materiaal kan geprint worden met(eco)solvent-, latex-, en UV-inkten. Bekijk dit filmpje voor een goede indruk van dit materiaal. 

Fabric backlits

Fabric backlits zijn textielsoorten die goed lichtdoorlatend zijn. Met name voor zeer grote prints is fabric backlit geschikt, textiel doeken zijn namelijk vaak Solvotex_artist_light_premium_Sverkrijgbaar tot 5 meter breedte. Een bijkomend voordeel van textiel is dat het licht in gewicht is en dat je het eenvoudig op kunt rollen of vouwen waardoor het transport niet duur hoeft te zijn. Je kunt deze backlit textielsoorten toepassen in spanframes waarin het doek volledig strak getrokken wordt en niet meer van een rigide backlit folie te onderscheiden is! Daarnaast zie je dit materiaal ook vaak terug in rolbare lichtkasten, beursbanners- en buitenreclame op grote oppervlakken. Filmolux heeft diverse soorten backlit textiel, waaronder een 200 gr/m2 polyester textiel voorzien van een inkjet coating. Het materiaal heeft een B1 brandcertificering en een uitstekende vlakligging, ideaal voor lichtkasten, lichtsculpturen en beursbanners.

Translucente folie

FILMOprint Window Night + Day is een zelfklevende 150 μm mat translucente polyester cling-folie met backlit eigenschappen. De folie is zowel geschikt voor applicaties met directe achtergrondverlichting zoals in lichtbakken, als voor reclame-uitingen op glazen oppervlakken met indirecte verlichting zoals etalages. De folie plakt d.m.v. een unieke coating, is verwijderbaar en is hierdoor ideaal voor snel opvolgende reclame-campagnes. De folie kan in spiegelbeeld geprint worden voor applicatie aan de binnenzijde van het raam, met de uiting zichtbaar aan de buitenzijde. 

Backlit toepassing de oplossing in het donker?

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van de mogelijkheden om printmateriaal ook in het donker op te laten vallen. Misschien heb je hier zelf al ervaring mee of heb je andere ideeën om in het donker de aandacht te trekken? Deel deze dan in een reactie! Interesse in onze backlit materialen? Vraag ons gratis sample pakket aan:

Backlit printmedia   samples aanvragen

Onderwerpen: Backlit-Folie