5 eigenschappen die de kwaliteit van One Way Vision folie bepalen
Van buitenaf een print zien op een gebouw, bus of ander glazen oppervlak, terwijl de mensen van binnenuit gewoon naar buiten kunnen kijken. Dat is de bijzondere eigenschap van One Way Vision folie. Hierdoor laat je reclame opvallen zonder belemmering van het zicht. De folie is gemaakt van printbaar geperforeerd zelfklevend vinyl, maar per toepassing kan de specifieke samenstelling van dat vinyl verschillen. Bovendien kom je op de markt allerlei varianten en daarmee kwaliteitsverschil tegen. In dit blog help ik je op weg om de juiste folie bij jouw toepassing te kiezen en daarbij de beste kwaliteit te behouden.
Toepassing en levensduur van One Way Vision folie
Deze bijzondere folie kom je tegen op voertuigen, gebouwen en in winkels. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Maar hoe bepaal je of je de juiste variant te pakken hebt? Dat is afhankelijk van de toepassing en de levensduur die jij van de folie verwacht. Aan de hand van onderstaande vijf eigenschappen, kun jij de juiste keuze maken.
1. Scheurbestendigheid
Allereerst kijken we naar de kwaliteit van het vinyl. Je merkt het misschien niet bij het aanbrengen van de folie, maar bij het verwijderen ervan zal je erachter komen of je met een goede, of kwalitatief mindere variant te maken hebt. De scheurbestendigheid is hierin de bepalende factor. Bij de ene variant zal de sticker netjes in één keer te verwijderen zijn, terwijl er bij de ander delen op het oppervlak achterblijven. Als de One Way Vision folie scheurt en dus niet in zijn geheel verwijderd kan worden, ben je een hoop tijd kwijt met het verwijderen van de achtergebleven resten. Laat je dus goed informeren over de scheurbestendigheid, voordat je het materiaal laat printen.
2. Kwaliteit van de lijm
Naast de kwaliteit van het vinyl zelf, is het ook slim om naar de lijm te kijken. Bij goedkopere folies loop je het risico dat het lijmresten achterblijven na het verwijderen van de folie. Dan ben je - net als bij het ontstaan van scheuren - weer een tijdje bezig om die resten weg te halen. Bovendien heb je hier vaak chemische schoonmaakmiddelen voor nodig. Door de folie met goede lijm te kiezen, voorkom je dat gedoe. Een ander bijkomend voordeel hiervan is dat de hoekjes van de folie niet zullen omkrullen, iets wat je bij mindere kwaliteit sneller zal tegenkomen.
3. Afdekking (release liner)
De geperforeerde One Way Vision folie wordt afgedekt met een release liner. Die vangt overtollige inkt op die door de gaatjes lekt tijdens het printen. Daarnaast zorgt de afdekking ook voor een geleidelijke en soepele doorgang door de printer als deze stabiel is en een goede vlakligging heeft. Twee eigenschappen die het printproces en het eindresultaat verbeteren.
Bij het selecteren van de juiste folie, zal je varianten met een slechte release liner tegenkomen. Die bijvoorbeeld niet geschikt is om in printers met UV-inkten te gebruiken, waardoor de gaatjes in het vinyl verstoppen en het doorkijk-effect verloren gaat. Kies daarom altijd een afdekking die past bij je printer. Mocht dat niet lukken, dan is er nog een alternatief: de dubbele liner. Dat is een dubbele afdekking die voor een optimale vlakligging zorgt en de inktabsorptie bevordert waardoor de perforaties niet verstoppen en het doorkijk-effect behouden blijft.
4. Perforatie percentage
Het perforatie percentage van One Way Vision folie bepaalt voor welke toepassing de folie geschikt is. Hoe hoger dit percentage, hoe meer gaatjes in de folie en hoe beter het zicht van binnenuit is. Dat is bijvoorbeeld handig bij toepassing op grote gebouwen of een rijdende bus, dan willen de mensen binnen wel naar buiten kunnen kijken. Dit betekent ook dat de afbeelding van buitenaf minder zichtbaar wordt.
Als de folie niet van dichtbij bekeken wordt, is dat geen probleem. Maar wil je deze folie aanbrengen in een winkel of op een etalage, dan is het de kwaliteit van de afbeelding wel van belang. Je wil dat de boodschap of tekst goed leesbaar is en daarom kies je voor een folie met een lager perforatie percentage.
Geheugensteuntje nodig? Kies hier de situatie die van toepassing is:
- Is de zichtafstand groot (zoals bij hoge gebouwen en voertuigen)? Kies dan voor een hoog perforatie percentage, meestal 50%.
- Is de zichtafstand klein (zoals in winkelpanden)? Kies dan voor een laag perforatie percentage. Meestal is dat 33%, in het geval van kleine teksten of gedetailleerde afbeeldingen kies je voor 20%.
5. Zichtbaarheid van de print
Uiteindelijk is het allerbelangrijkste natuurlijk of jouw print goed te zien is. Hiervoor kijk je onder meer naar het perforatie percentage zoals bij punt 4 besproken, maar ook naar de doelgroep van de afbeelding. Moet deze alleen van buiten te zien zijn? Of misschien ook van binnen? Dan kun je kiezen voor een translucente raamfolie. De print is dan aan twee kanten zichtbaar. Deze folie is gemaakt van doorschijnend geperforeerd vinyl waardoor de print aan beide zijden te zien is en je er vanbinnen nog steeds doorheen kunt kijken. Houd er bij het selecteren van de folie daarom rekening mee vanuit welk perspectief de print zichtbaar moet zijn en of deze alsnog het doorkijk-effect moet bezitten.
Onderwerpen: one way vision