7 tips voor indrukwekkende raamfolie zonder belemmering van het zicht

OneWayVision1Een volledig bedrukte bus, gebouw of winkelruit, je ziet het steeds vaker. Waar het voorheen alleen mogelijk was om onder de ramen en de achterkant van een bus of één deel van de ruiten van een gebouw of winkel te beplakken, kunnen nu volledige ruiten bestaan uit reclame. Buspassagiers, kantoormedewerkers en winkelpersoneel kijken nu gewoon door het raam terwijl de reclame vanaf de buitenkant zichtbaar is. In dit blog lees je hoe de folie die dit trucje kan precies werkt en geef ik tips voor het aanbrengen ervan.

One way vision, eenzijdige doorkijk

De naam van de folie heet toepasselijk One Way Vision en bestaat uit printbaar geperforeerd zelfklevend vinyl. Wanneer de folie is aangebracht op een raam zullen de mensen aan de buitenkant van het raam de reclame-uiting zien. De verbazingwekkende eigenschap van de folie is dat mensen aan de binnenzijde van het raam dwars door de folie heen kijken. Hierdoor valt reclame op zonder belemmeringen voor het zicht. De raamfolie wordt toegepast op voertuigen, gebouwen en in winkels. 

Hoe werkt dit?

OneWayVision2Het menselijk oog volgt de wetten van fysica en optica. Eén van deze wetten houdt in dat het oog de neiging heeft heldere kleuren eerder te zien dan donkere kleuren. Wanneer een One Way Vision graphic is geprint en aangebrachtop een raam, is deze opgebouwd uit meerdere kleuren en geprint op de witte zijde van het vinyl. De gaatjes bevatten geen inkt en lijken hierdoor donker. Als je aan de buitenzijde kijkt zal het oog zich vooral focussen op de heldere kleuren en ziet de print daardoor als een solide vinyl. De binnenzijde van het vinyl is juist zwart van kleur en wordt daarom genegeerd als het oog zich focust op de heldere kleuren van de buitenwereld. Hierdoor kijk je als het ware dwars door de folie heen.

Dat deze doorkijk raamfolie een aantal heldere voordelen biedt mag duidelijk zijn. De verwerking vereist wel enige kennis, daarom volgen nu zeven tips voor een succesvolle One Way Vision window graphic.

Tip 1: Balans

De folie bevat een bepaald percentage perforatie. Een One Way Vision met meer en/of grotere gaatjes laat meer licht door waardoor het zicht verbetert, maar de geprinte afbeelding niet zo levendig lijkt als op een solide vinyl. Als de gaatjes kleiner zijn, bestaat de folie uit meer vinyl dan gaatjes, waardoor er minder zicht is maar de afbeelding levendiger over komt. De toepassing bepaalt de balans tussen zicht en beeld. Voertuigreclame vereist bijvoorbeeld meer zicht dan gevelreclame.

Tip 2: Het juiste licht

Graphics gemaakt op One Way Vision zien er vaak minder levendig uit vergeleken met graphics geprint op solide vinyl omdat 50% van de folie uit gaatjes bestaat. Een levendige graphic creëren op de folie kan op meerdere manieren: De eerste optie is het verhogen van het contrast met 10 tot 20 procent in de ontwerpfase. Een andere optie is een One Way Vision product met een groter printoppervlak te kiezen, bijvoorbeeld 65% printoppervlak/35% perforatie. Een laatste mogelijkheid is nog een pass te draaien om meer inkt aan te brengen.

Houdt er rekening mee dat heldere kleuren het beste printresultaat geven. Gebruik zo min mogelijk grote donkere vlakken of achtergrondkleuren om de volgende redenen:

1) Afhankelijk van het omgevingslicht zorgen donkere kleuren ervoor dat je door de print heen kijkt aan de printzijde. 2) Donkere kleuren vergen meer inkt waardoor eerder streepvorming en oneffenheden zichtbaar zijn. 3) Donkere kleuren absorberen meer licht waardoor er eerder warmte op het glas wordt opgebouwd.

Tip 3: Oog voor detail

Houdt in de ontwerpfase rekening met teksten en fijne details, deze vallen namelijk weg bij folies met een 50% perforatie. Wil je toch een graphic maken met veel detail? Kies dan voor een 65%35% folie of een 70/30%. Door het grotere printoppervlak komen teksten en details beter tot hun recht.  

OneWayVision3aOneWayVision3cOneWayVisio3b

Tip 4: Aanbrengen

Een veelgemaakte fout bij het aanbrengen door onervaren installateurs is dat de ramen worden gereinigd met een schoonmaakmiddel op solvent basis. Schoonmaakmiddelen op solventbasis breken de kleefkracht van de lijm af waardoor de folie loslaat van de ondergrond. Voor het beste resultaat reinig je het raam met milde zeep en water en droog je de ramen met een niet-pluizende doek. 

Tip 5: Belichting

Licht speelt een belangrijke rol in de visuele impact van de folie. Voor een optimale levendigheid moet het licht helderder zijn aan de printzijde dan aan de zwarte doorkijk zijde, ook ’s nachts. In sommige gevallen, zoals bij winkeletalages, moet de print extra belicht worden.

OneWayVision4aOneWayVision4b

Juiste belichting                                 Onjuiste belichting

Tip 6: Afdekking

De geperforeerde folie is vlak afgedekt om overtollige inkt die kan gaan lekken door de gaatjes op te vangen. De afdekking zorgt daarnaast voor een geleidelijke en soepele doorgang door de printer. Veel soorten afdekkingen geven geen problemen bij de meest voorkomende type printers. Een uitzonderding hierop is de gesiliconiseerde papieren afdekking. Deze is niet geschikt voor printers met UV-inkten. UV inkten verstoppen de perforaties waardoor het doorkijk effect verloren gaat. Een oplossing hiervoor is een dubbele afdekking, de zogenaamde de Duo Liner. Deze afdekking zorgt voor een optimale vlakligging en bevordert een snelle inktabsorptie waardoor de perforaties niet verstopt kunnen gaan zitten. 

Tip 7: Lamineren

Het gebruik van een optisch heldere lamineerfolie biedt UV bescherming, weersbestendigheid en verhoogt de levensduur van je afbeelding. Een lamineerfolie voorkomt dat de perforaties verstopt gaan zitten met vuil en water wanneer het regent of de print wordt gereinigd. Het lamineren van de folie is in veel gevallen hetzelfde als bij een solide vinyl. Zorg dat de inkt lang genoeg kan drogen en uitdampen voordat het laminaat aangebracht wordt. Gebruik een gelijkmatige druk op de laminator om kreukels en tunnelvorming te voorkomen na het lamineren. Wacht tenminste 12 uur met het aanbrengen van de folie op het raam zodat het laminaat goed kan hechten op de print. Zorg dat de lamineerfolie geschikt is voor One Way Vision, zodat de lamineerfolie het zicht niet vertroebelt. 

Onderwerpen: one way vision