3 boekreparatie gereedschappen die niet mogen ontbreken in de bibliotheek

3 boekreparatie gereedschappen die niet mogen ontbreken in de bibliotheekAls er ergens veel boekonderhoud plaatsvindt, dan is het wel in de bibliotheek. Boeken beschermen om schade te voorkomen, beschadigde boeken repareren en boeken schoonhouden zodat ze weer netjes opnieuw uitgeleend kunnen worden. De juiste gereedschappen kunnen dit soort klusjes een stuk makkelijker maken. Daarom vertel ik in dit blog over drie handige accessoires die iedere bibliothecaris zou moeten hebben.

 

De boekrakel om boekfolie aan te brengen

Bibliotheekboeken gaan natuurlijk met de leners mee naar huis, worden gebruikt en bijvoorbeeld onderweg in de tas meegenomen. De kans op een kras op of scheur in de kaft is gewoon groot. Zelfklevende boekfolies helpen om boeken te beschermen tegen beschadigingen en vocht. Met een boekrakel breng je als bibliothecaris een stuk makkelijker boekfolie aan, waardoor je niet alleen meer boeken kunt beschermen, maar deze er ook netter uitzien en je de levensduur verlengt. De rakel helpt namelijk om de folie strak en luchtbelvrij op de kaft van het boek aan te brengen. De vlakke kant van de rakel is meestal afgewerkt met vilt zodat je bij het wrijven de folie niet beschadigd.

rakel

Boekreparatie - rakel

 

Het vouwbeen om strakke lijnen te vouwen

Een andere veelvoorkomende beschadiging aan bibliotheekboeken is een scheur in bladzijdes of pagina’s die losraken van de aanhechting. Om dit te voorkomen, breng je reparatietape aan op de scheur of aanhechting. Hierbij is de uitdaging om strakke lijnen te vormen zodat de folie zo lang mogelijk blijft zitten - en het boek dus langdurig beschermt. Het vouwbeen is hier het ideale gereedschap voor, dankzij zijn taps toelopende vorm.

Je gebruikt het vouwbeen om reparatietapes diep in de boekaanhechting te drukken of om overtollige boekfolie aan de boven- en onderkant van de rug terug naar binnen te vouwen. Het vouwbeen past vaak precies tussen de rug en de aanhechting van een hardcover boek. De meeste vouwbenen worden daadwerkelijk van been (bot) gemaakt, maar je hebt ook teflon vouwbenen. Het voordeel van dit type is dat deze lijmafstotend zijn en makkelijk te reinigen.

Vouwbeen

vouwbeen

 

Een tape dispenser om tape te snijden

Als bibliothecaris werk je met allerlei folies en tapes om je boeken te beschermen en beschadigingen te repareren. Bovendien staan er dagelijks wel meerdere reparaties op het programma. Dan is het wel handig als je tapes en smalle folies makkelijk kunt afsnijden en zo snel kunt werken. Met een tape dispenser zorg je dat er meerdere rollen tegelijk in gebruik kunnen zijn. Zo’n dispenser is eigenlijk een afrolsysteem waar je twee rollen tape in kwijt kunt. De ene tot maximaal 6 cm breed, de ander tot maximaal 8 cm. Het scherpe mes zorgt ervoor dat je de tape snel en strak kunt afsnijden. Bekijk deze video om te zien hoe dit werkt.

TA3tapedispenser

 

Wat mag er nog meer niet ontbreken?

Volgens mij zijn de drie gereedschappen die ik in dit artikel benoem, essentieel voor makkelijke en snelle reparatie- en beschermingswerkzaamheden die de bibliothecaris dagelijks uitvoert. Mis ik nog andere accessoires en gereedschappen? Kun jij dit lijstje aanvullen? Dan hoor ik graag je reactie! Ben je benieuwd naar andere materialen die van pas kunnen komen bij boekbescherming? Bekijk dan ons assortiment via onderstaande knop:

 

Neem een kijkje in onze webshop!

Onderwerpen: Book care & repair