Papieren en boeken beschermen: voorkomen is beter dan genezen.

boeken_beschermen1Boeken in een schooltas, boeken die vaak uit de kast worden gehaald en boeken die regelmatig uitgeleend worden lopen op den duur schade op. Deze schade kan variëren van verminderde stevigheid tot gescheurde of loszittende pagina’s. Eigenlijk wil je dat boeken meerdere jaren meegaan. Vooral voor bibliotheken en scholen is dit van belang. Het kost namelijk erg veel geld om ieder beschadigd boek te vervangen. Voorkomen is altijd beter dan genezen dus is het een slimme keuze om boeken en papieren te verstevigen. Zo gaan boeken en papieren langer mee en vermijd je kosten voor reparatie of vervanging.

Kwetsbaar

In een eerder blog kwam naar voren hoe makkelijk het is om boeken te beschermen zodat zij een langere levensduur hebben. Hier zijn verschillende producten voor verkrijgbaar die stuk voor stuk unieke eigenschappen bezitten. In een ander blog besprak ik drie veel voorkomende boekbeschadigingen en gaf ik handige oplossingen voor deze beschadigingen. Uit deze blogs blijkt wel dat boeken kwetsbare producten zijn, maar als je ze goed beschermt kunnen ze tegen een stootje. Bovendien is repareren uiteindelijk een fluitje van een cent.

Boeken beschermen

Toch is het goed om bepaalde boeken naast de reguliere bescherming wat meer aandacht te geven. Vooral bij paperbacks zien we vaak dat de kaft eerder schade oploopt en dat het boek zijn stevigheid wat sneller verliest dan hardcover boeken. Door verstevigingsfolies te gebruiken zorg je dat de kaft wat dikker en steviger wordt. Zo gaan boeken langer mee zonder dat je ze hoeft te repareren. Voor paperbacks bieden wij een eenvoudige oplossing: Filmolux Bookcover. Hiermee maak je in drie eenvoudige stappen van een paperback een hardcover boek. De Filmolux Bookcover is een zelfklevende boekomslag gemaakt van transparant 180μ hard PVC voor de kaft gecombineerd met een glanzende 70μ zacht PVC folie voor de rug. De covers zijn in diverse afmetingen te verkrijgen en op maat te knippen. Ideaal voor bijvoorbeeld paperback schoolboeken.

Hoe breng je Filmolux Bookcover aan?

1. Verwijder het afdekpapier tot de rug van de Filmolux Bookcover

2. Plaats het boek met de rug in het midden van de Filmolux Bookcover

3. Gebruik een rakel om de beschermfolie aan te brengen

4. de voorkant van het boek is beschermd

5. Draai het boek om en breng de beschermfolie ook aan op de achterzijde

6. Knip de overtollige folie aan de randen af. Uw boek is veranderd van paperback naar hardcover!

boeken_beschermen
  

Papier verstevigen

Verstevigingsfolies zijn ook te gebruiken voor het verstevigen van papier of tijdschriften. Soms moeten losse papieren vellen wat langer mee gaan, bijvoorbeeld als het gaat om handleidingen of menu’s die vaker gebruikt worden. Een andere situatie waarin verstevigd papier goed van pas komt is bij het schrijven met een braille schrijfmachine. Dit is een soort typemachine waarmee teksten in braille geschreven kunnen worden. Een braille schrijfmachine drukt puntjes in het papier die mensen - vooral blinden en slechtzienden - kunnen lezen. Verstevigd papier kan beter tegen de gedrukte puntjes en gaat langer mee dan gewoon papier.

Verstevigingsfolies

In onze webshop zijn twee soorten verstevigingsfolies te vinden. Een matte (Filmomatt H200) en een glanzende (Filmolux H200) variant. Het verschil tussen deze folies en beschermfolies is dat verstevigingsfolies dikker zijn (200 μm) en van harder pvc gemaakt zijn. Dit maakt de folies ideaal voor het verstevigen van boeken en papieren.

Bekijk onderstaand filmpje als je benieuwd bent op wat voor manieren je jouw boeken kunt onderhouden zodat je er langer plezier van hebt.

 

Wat doe jij om te zorgen dat je boeken en papieren langer in goede staat blijven? Laat het weten in een reactie! Of neem een kijkje in onze nieuwe webshop:

Neem een kijkje in onze webshop!