Zo selecteer jij de beste lamineermachine voor jouw bedrijf [deel 3]

Zo selecteer jij de beste lamineermachine voor jouw bedrijf - deel 3Een lamineermachine is een belangrijk hulpmiddel om je eindproduct te verbeteren en uiteindelijk de winst van je bedrijf te vergroten. Vergelijk het met de aankoop van een goede printer. De juiste keuze voor zo’n invloedrijk apparaat heb je niet zomaar gemaakt. Daarom laat ik je in deze blogserie zien wat er allemaal komt kijken bij het selecteren van een nieuwe lamineermachine. In dit derde deel help ik je om een verlanglijstje samen te stellen en geef ik je tips om de beste indruk te krijgen van de machine die je op het oog hebt. Zo maak je uiteindelijk de juiste keuze en zal je jarenlang profijt hebben van je investering.

 

Bereid je goed voor op de koop

Zodra je al het voorwerk hebt afgerond, kun je je gaan voorbereiden op de daadwerkelijke koop. Dat voorwerk begint bij het leren kennen van de diverse onderdelen van een lamineermachine, waar je in deel 1 van deze serie over kunt lezen. Vervolgens kijk je naar de machine als gebruiksvoorwerp in het dagelijkse werk van de operators. Hoe zit het met de bediening? Is de machine ergonomisch verantwoord te gebruiken? Daarover lees je meer in deel 2 van deze serie. In dit derde deel help ik je om die opgedane kennis te bundelen en in de vorm van een verlanglijstje mee te nemen naar de geselecteerde aanbieders. Zijn er machines die al je wensen en eisen voldoen? Dan is het tijd voor een test run! Waar je op let bij zo’n proef, lees je verderop in dit blog.

 

Maak een eisen- en wensenlijst 

Natuurlijk zit al je kennis en ervaring met lamineermachines in jouw hoofd, maar soms helpt het maken van een verlanglijstje op papier je om die kennis te structureren en om te vormen naar wensen en eisen. Bedenk eerst welke applicaties jouw ideale lamineermachine moet hebben. Probeer deze eisen zo precies mogelijk te beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan de kenmerken van de walsen (gewicht, verwarming, drukregeling), de bediening (mechanisch of electronisch, dubbelzijdig of aan een kant van de machine?) en de constructie van de machine.

Beeld je daarnaast diverse projecten in die je met de machine zal uitvoeren. Welke materialen ga je nodig hebben voor maatwerk projecten? Is een verwarmde bovenwals tot 70 graden daarvoor geschikt of moet het warmer kunnen? Hoe groot moet de machine zijn?Hoeveel operators werken tegelijk met de machine? Elke goede leverancier moet je kunnen uitleggen wat zijn machine precies wel en niet kan. Noteer tijdens gesprekken wat realistische eisen en wensen per model zijn.

Tot slot kun je nog een aantal zogenoemde ‘nice-to-haves’ noteren. Dat zijn wensen die niet noodzakelijk, maar mooi meegenomen zouden zijn bij de aanschaf van een nieuwe machine. Denk aan trainingsmogelijkheden voor operators, garanties en de manier waarop de machine onderhouden moet worden. Deze zijn voor ieder bedrijf anders!

 

Vraag om een demonstratie

Lamineermachines zijn apparaten die met de hand bediend worden. Daarom is het heel belangrijk dat je voor je aankoop niet alleen het technische informatieblad bekijkt, maar daadwerkelijk een fysieke presentatie krijgt. Zonder de machine bediend te hebben, weet je eigenlijk niet of deze doet wat jij ervan verwacht. Om even terug te komen op de auto metafoor die ik in het eerste blog over lamineermachines gebruikte: niemand koopt een auto op basis van een brochure, je maakt altijd eerst een proefrit. In dit geval is de proefrit een test run en hieronder vertel ik je waar je op moet letten als de verkoper deze uitvoert.

 

Hier moet je op letten bij de test run

Als je bijna klaar bent voor de aankoop van je droomlaminator, kun je bij de ultieme test het beste op de volgende zaken letten:

Algemene tip

Let tijdens het testen op de snelheid van de uitlijning en op de nauwkeurigheid en efficiëntie van de machine.

Controleer op lijnen

Laat de operator minstens 20 strekkende meter lamineren van een grijswaardenafbeelding. Vraag hem om de machine halverwege het lamineerproces te stoppen en controleer daarna de lijnen op de afbeelding. Er mag hoogstens een lichte streep zichtbaar zijn, maar eigenlijk moet je helemaal geen lijnen kunnen zien. 

Test de volle lengte

Gebruik voor het testen van de volle lengte van een rol standaard gekleurd vinyl - bij voorkeur zwart.

Test plaatmaterialen

Heeft de lamineermachine een werkbreedte van ongeveer 160 centimeter? Laat dan ook het lamineren op plaatmaterialen testen. Ideaal hiervoor zijn PVC-schuimplaten van ongeveer 800 millimeter dik. Tijdens een dergelijke test run, herken je al snel de voordelen van de stijfheid en kroon-gevormde coating op de bovenste wals. Neem de tijd om het gelamineerde materiaal te beoordelen, want tot enkele dagen na de test kunnen er bubbels op het bord verschijnen. 

Test met papier

Papier is meer geneigd te golven dan zelfklevend vinyl dus zorg dat de operator ook de combinatie papier met lamineerfolie test. Sommige effecten van het lamineren van papier zullen gedurende de dag verdwijnen (bijvoorbeeld zilvering) en sommige zullen pas na een paar dagen optreden. Dus ook bij deze test is het belangrijk om de tijd te nemen om het gelamineerde materiaal te evalueren.

Controleer de veiligheid

Dat jouw operators veilig met de machine kunnen werken, staat als het goed is bovenaan jouw eisenlijst. Controleer daarom het veiligheidssyteem van de machine voor je. Denk aan de verlichting, de vertraagde modus, het voetpedaal. Alle veiligheidsonderdelen moeten zonder haperen functioneren en altijd in het voordeel van de gebruiker werken.

 

Ben jij klaar voor de aankoop?

Met deze blogserie over lamineermachines heb ik je hopelijk goed op weg geholpen richting de aankoop voor een nieuwe machine. Mijn belangrijkste tip is: zorg dat de machine die je koopt, perfect voldoet aan jouw eisen en het liefst ook nog aan je wensen. Laat je niet voor de gek houden met machines die robuust ogen, maar het niet zijn en neem de tijd om testresultaten te beoordelen. Heb jij nog meer tips voor anderen die op zoek zijn naar een nieuwe lamineermachine? Deel ze gerust in een reactie!

Offerte lamineermachine Aanvragen

Bronvermelding: Gebaseerd op een origineel artikel uit het HSW bedrijfsmagazine van Neschen’s distributeur HSW Signall, Tsjechië.