One way vision folie aanbrengen in 8 stappen

One way vision folie aanbrengen in 8 stappenZoals bij veel raamfolies, bepaalt de manier waarop je ‘m aanbrengt voor een groot deel of het  raam of de etalage de gewenste uitstraling krijgt. Ook bij one way vision folie moet je secuur werken en zorgen dat je de juiste voorbereidingen treft voor het aanbrengen, zodat je later tevreden kunt zijn over het resultaat. In dit artikel laat ik je stapsgewijs zien hoe je de folie aanbrengt, zodat jij het doorkijk effect dat deze folie zo bijzonder maakt goed kan laten uitkomen.

 

Het unieke one way vision effect

One way vision folie is een van de vele raamfolies die je in kantoren, winkels en andere gebouwen tegenkomt. Dat wil niet zeggen dat het een dertien-in-een-dozijn folie is. Nee, deze folie heeft unieke eigenschappen die ‘m geschikt maken voor specifieke toepassingen. De belangrijkste is het doorkijk effect. Het publiek buiten (waar het licht is) ziet de boodschap, terwijl mensen aan de binnenkant (waar het donkerder is) door de folie naar buiten kijken. Weet je nog niet zoveel over deze folie? Lees dan eerst even dit blog waarin ik veelgestelde vragen over deze folie beantwoord. Daarna kun je verder met het 8-stappenplan hieronder, waarmee je zorgt dat jouw geprinte one way vision folie netjes en onder de juiste omstandigheden wordt aangebracht.

Stap 0: De juiste voorbereiding

Voordat je de afgedrukte afbeeldingen aanbrengt, raad ik je aan om een klein stukje van de folie op het glas te bevestigen. Test of de folie goed plakt en maak jezelf vertrouwd met de kenmerken van de folie, inclusief de hechtingskracht.

Zorg daarnaast dat het glasoppervlak schoon is. Gebruik milde zeep en water om het glas schoon te maken. Gebruik geen glasreinigers met oplosmiddelen (zoals Glasex®). Gebruik desgewenst 85% isopropylalcohol om eventuele oude lijmresten te verwijderen; laat het volledig verdampen voordat je de folie aanbrengt. Het oppervlak moet volledig droog zijn. Gebruik daarna een niet-pluizende doek of industriële papieren handdoeken om het glas te drogen. 

Controleer ook de temperatuur van het glas. Dit moet tussen ca 5º C en 32º C  zijn. Breng bij koud weer de folie in de late namiddag aan, nadat de ramen zijn opgewarmd. Het aanbrengen van folie op glas dat te koud is, kan de hechting van de film nadelig beïnvloeden. Wil je de folie aanbrengen op een voertuig? Zorg dan dat je dit doet in een garage of andere afgesloten ruimte en zet het voertuig niet aan. Breng bij warm weer de folie aan in de vroege ochtend, terwijl het glas nog steeds koel is. Als de folie op glas wordt aangebracht dat te heet is, kan de film tijdens de installatie uitrekken.

Stap 1: Release liner verwijderen

Verwijder het eerste stuk van de release liner en vouw dit ongeveer 10-15 cm terug (afhankelijk van de grootte van de afbeelding). 

Stap 2: Plaats het eerste stuk folie op het glas

Plaats het eerste deel van de folie voorzichtig op het oppervlak, zodanig dat deze op alle zijden goed is uitgelijnd. Druk de bovenhoeken daarna op hun plaats met lichte druk.

Stap 3: Druk de folie op zijn plaats

Zit de folie recht en goed? Gebruik dan je hand of een zachte plastic rakel om de film lichtjes op zijn plaats te drukken.

Stap 4: Breng de gehele folie aan

Werk van de boven naar onder en verwijder steeds de release liner. Oefen lichte druk op uit de folie die je aanbrengt. Ga door tot de release liner volledig is verwijderd en de grafische afbeelding op zijn plaats zit.

Stap 5: Verwijder resten

Gebruik een gereedschapsmes om alle onnodige delen van de afbeeldingen voorzichtig weg te snijden. 

Stap 6: Breng de overige panelen aan

Als je meer dan één paneel installeert, volg dan stap 1 tot en met 5 voor elk paneel. Corrigeer elke afbeelding op de juiste manier ten opzichte van het aangrenzende paneel.

In het geval van afbeeldingen die moeten worden samengevoegd, installeer je de twee stukken zodat de randen van de folie tegen elkaar aan komen te liggen, met de gaatjes uitgelijnd. Zorg dat de randen elkaar niet overlappen! 

Stap 7: aanwrijven

Wrijf ten slotte de folie vanuit het midden en werk naar buiten in alle richtingen. Zorg ervoor dat de randen goed op hun plaats vallen. 

Stap 8: zie en bewonder

Doe een stap naar achter en bewonder je werk :) 

 

Zelf aan de slag met One way vision folie

Vraag hier een sampleboek aan.

One Way Vision

Onderwerpen: one way vision