Raamdecoratie: Welk materiaal voor welk doel?

VogelschwarmAls het gaat om interieurontwerp met behulp van digitale printmedia, moet je een belangrijk gebied niet vergeten: de ramen. Of het nu gaat om winkels, restaurants, openbare gebouwen of particuliere woningen - raamdecoratie heeft grote invloed op de sfeer en het effect van een ruimte. Daarom willen we je in deze blog laten zien welke mogelijkheden digitale printmedia op dit gebied bieden.


PVC versus PET-materialen

Laten we beginnen met een overzicht van de verschillende materialen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen PVC- en PET-materialen en van deze twee op kunststof gebaseerde materialen de textielvarianten. Van deze drie soorten materiaal onderscheidt men op zijn beurt diegene die een plat, ononderbroken oppervlak bieden en die kleine "gaten" hebben.

Glass_Deco-1

'Vlakke' PVC-materialen voor raamdecoratie

Bij raamdecoratiematerialen is PVC waarschijnlijk de meest voorkomende. Het is vaak de meest economische variant en biedt tegelijkertijd tal van voordelen bij het gebruik:

  • Printbaar met alle printtechnologieën
  • Geschikt voor snijplotter
  • Eenvoudig aan te brengen dankzij innovatieve kleeftechnieken
  • Snelle, residuvrije verwijdering

Een voorbeeld van dit materiaal in ons assortiment is Easy Dot. Het is verkrijgbaar in verschillende varianten, waarbij de opaciteit ook varieert.

PVC-materialen zijn vaak alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis en voor korte termijn. Met uitzondering van Glass Deco. Dit materiaal is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft een effect dat vergelijkbaar is met geëtst glas. Glass Deco is geschikt voor binnen- en buitengebruik en daarom ook voor langdurig gebruik.

Window Grip

'Vlakke' PET-materialen

Een groot voordeel van een PET-materiaal is dat hier geen sprake is van krimp. Dit betekent dat de vellen altijd precies hun afmetingen behouden, dus zeer vormvast zijn. Voorbeelden zijn:

Window Grip - Dit is een zogenaamde zelfklevende film, die geen lijm maar een siliconen-coating heeft en zich daardoor 'vastzuigt' op de ruit. Dit maakt het materiaal ook heel gemakkelijk te verwijderen en zelfs opnieuw te gebruiken.

FILMOprint Night + Day - Dit materiaal heeft een heldere acryl-kleefstof die qua uiterlijk lijkt op de siliconen-coating van de Window-Grip. Bovendien heeft de FILMOprint Night + Day uitstekende backlit-igenschappen en worden de kleuren zelfs bij daglicht geoptimaliseerd.

Een specialty in de categorie van PET-materialen voor raamdecoratie is onze Gudy Window. Dit is geen printmateriaal op zich, maar een polyester lijmlaag die op een gedrukt materiaal wordt gelamineerd. De combinatie van de twee producten wordt vervolgens toegepast op het venster.

FILMOview_CV_Performance_HD_1040_7-400

Geperforeerde PVC-materialen

Deze geperforeerde films worden altijd gebruikt wanneer een bepaalde transparantie nog moet worden gegeven, zoals op het POS. Staand voor de ruit die is uitgerust met de folie, kun je heel goed zien wat erachter zit. Hoe verder je van de ruit afstapt, hoe meer print op de voorgrond treedt. Typische toepassingen voor deze producten zijn bijvoorbeeld ook reclameboodschappen op bussen en treinen.

Ondanks dat het geperforeerd is, biedt One Vision nog steeds ongeveer 67% afdrukoppervlakte en kan het snel en eenvoudig worden verwijderd na het einde van de campagne.

Meer weten over de diverse soorten raamdecoratie? Download de brochure!

Brochure raamfolie