Veranderingen in het interieur
Waar een interieur vroeger vaak jaren onveranderd bleef, is de levensduur van meubels, wand- en raambekleding tegenwoordig een stuk korter. Niet omdat ze niet meer aan onze kwaliteitseisen voldoen, maar vooral omdat we erop uitgekeken raken. Denk maar eens aan je eigen interieur. Hangen daar nog dezelfde gordijnen als 10 jaar geleden? Is de bank al 15 jaar niet van zijn plek gekomen, ook al is ie inmiddels doorgezakt? De kans dat ook jij veranderingen in je interieur aanbracht de afgelopen jaren, is ontzettend groot. Interieurs worden creatiever en persoonlijker aangekleed, bijvoorbeeld in de vorm van doe-het-zelf projecten met oude meubels in een nieuw jasje. Met deze vier printmaterialen geef je diverse onderdelen in een verouderd interieur weer een frisse, nieuwe uitstraling.
Foto’s zijn de ultieme vorm van personalisatie. Of je nu kiest voor persoonlijke kiekjes of die van een professionele fotograaf, met échte beelden kun je een ruimte precies die sfeer geven die je bedacht had. In de woon- of slaapkamer wil je misschien de rust bewaren dus kies je voor serene, natuurlijke beelden. Terwijl je andere ruimtes juist een hele specifieke uitstraling mee wilt geven, denk aan de keuken of een werkruimte. Niet iedere behangsoort is geschikt om foto’s op te printen en niet ieder behang is met hetzelfde gemak aan te brengen. Vliesbehang is een variant die erg geschikt is om foto’s van hoge kwaliteit op te printen én die gemakkelijk aan te brengen en weer te verwijderen is. Dat maakt het extra geschikt voor ruimtes die snel van sfeer moeten kunnen veranderen. Denk aan horecazaken of kantoorruimtes. Vliesbehang maakt een flexibele en tegelijkertijd persoonlijke inrichting mogelijk.
Bij textiel in een interieur denk je waarschijnlijk al snel aan gordijnen, vloerkleden en kussens. Logisch, want dat zijn veel voorkomende elementen die gemaakt zijn van textiel. Maar heb je ook al eens aan wandbekleding gedacht? Het verbaast je misschien, maar textiel is enorm geschikt voor op de wand. Zie je het nog niet voor je? Ik inspireer je graag met deze drie voorbeelden:
In een woning, kantoor, winkel of andere ruimte heb je vaak te maken met glazen oppervlakken zoals ramen en glazen scheidingswanden. Het is niet altijd gewenst dat bewoners, collega’s of klanten door al die ruiten naar binnen kunnen kijken. Met behulp van etched glass folie breng je een licht doorlatende, maar blinderende laag aan op het glas. De folie kleeft van zichzelf en is bovendien te voorzien van een mooie print. Geef het je eigen design mee of stijd er unieke figuren uit om de blindering wat meer sfeer mee te geven.
Verouderde meubels kunnen soms qua design nog wel in een interieur passen, maar de kleur of het materiaal waarvan ze gemaakt zijn heeft niet meer de juiste uitstraling. Met zelfklevende meubelfolie voorzie je bestaande meubels gemakkelijk van een nieuwe, unieke look. Het leukste is dat deze meubelfolie eigenlijk geen grenzen kent. Naast mooie houtdecors zijn er ook varianten met een stenen, betonnen, marmeren of metallic look. Bovendien ziet de folie er niet alleen mooi uit, het voelt ook aan als het materiaal dat het nabootst. Zo voel je op een houtdecor daadwerkelijk de structuur van houtnerven, net zoals bij een echt houten paneel. Wil je het ‘gevoel' van echt houten, marmeren of betonnen panelen niet missen? Dan is meubelfolie hét printmateriaal voor jouw nieuwste interieurontwerp.
Natuurlijk beperkt de lijst van printmedia voor in interieurs zich niet tot de vier varianten die ik in dit blog noem. Wil je ook de andere varianten ontdekken? Download dan onze brochure Printmedia for Interior Design. Heb je al ervaring met het selecteren van de juiste printmedia voor een interieurontwerp? Laat een reactie achter in de comments.