Zelfklevend textiel: de droom voor interieurdesigners en marketeers!

Zelfklevend textielStel je hebt de opdracht een winkeletalage een nieuw uiterlijk te geven, maar dat re-design is slechts van tijdelijke aard. Bijvoorbeeld omdat het gaat om een kortlopende campagne of tijdelijke actie. Dan is het handig als het materiaal dat je gaat gebruiken, niet permanent klevend is en personeel het weer makkelijk kan verwijderen. Zelfklevend textiel is een voorbeeld van dergelijk materiaal, maar heeft meer bijzondere eigenschappen die jou helpen je opdracht perfect uit te voeren.   

Wat is zelfklevend textiel?

Zelfklevend textiel is niet-permanent klevende folie gemaakt van geweven polyester. Het is toepasbaar op allerlei ondergronden, makkelijk te verwijderen en daarmee ideaal voor tijdelijk gebruik. Bovendien oogt het wat meer luxe ten opzichte van andere soorten wandbekleding zoals de pvc-variant. Omdat deze folie geen pvc bevat, is het ook nog eens een milieuvriendelijke keuze. Ik kan nog veel meer technische eigenschappen noemen, maar het enige dat telt is of jij het materiaal makkelijk kunt gebruiken en het voldoet aan jouw eisen. Daarom vertel ik hieronder meer over de diverse toepassingen en voordelen van dit materiaal. 

Interieurdesigners en marketeers zijn fan

We zien dat zelfklevend textiel in diverse situaties toegepast wordt, maar interieurdesigners en marketeers plukken er echt de vruchten van. Het materiaal is namelijk de ideale wandbekleding voor bijvoorbeeld woningen, kantoorpanden, winkels, musea en horeca. Daarnaast zetten marketeers de folie in als materiaal voor reclameposters of point-of-sale presentaties. Waarom zij voor zelfklevend textiel kiezen, maken we hieronder duidelijk door de vier grootste voordelen van dit materiaal op een rij te zetten. 

Zelfklevend textiel is ideaal voor tijdelijk gebruik

Omdat deze materiaalsoort geen permanent klevende lijmlaag bevat, is het makkelijk weer van de ondergrond te verwijderen. Dat bespaart je niet alleen tijd als de actie afgelopen is of het interieur weer aangepast moet worden, maar geeft je ook de kans het materiaal te herpositioneren. En dat is ideaal als van een afstand blijkt dat een poster toch niet helemaal recht hangt of je deze later moet verplaatsen naar een andere wand.  

Zelfklevend textiel blokkeert licht

Deze eigenschap lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder, maar het is wel erg handig. Niet iedere folie blokkeert namelijk licht en die functie kun je juist wel goed gebruiken! Waarom? Bijvoorbeeld als je het materiaal moet aanbrengen op contrasterende of donkere ondergronden. Je wil immers niet dat de kleur van de ondergrond, de kleur van je design beïnvloedt.

Zelfklevend textiel heeft een luxe uitstraling

Je hebt veel aandacht besteed aan het ontwerp van een poster of wandbekleding. Dan wil je dat jouw ontwerp tot zijn recht komt als het materiaal uit de printer rolt. Want hoe jammer is het als je jouw boodschap niet volledig kunt overbrengen zoals je ‘m bedoeld had? Zelfklevend textiel heeft een fotorealistische printkwaliteit en luxe uitstraling. Het eindresultaat ziet er gewoon beter uit dan wanneer je jouw ontwerp op bijvoorbeeld een pvc-folie zou printen. Een gemakkelijke keuze!

Zelfklevend textiel verbetert de akoestiek

De meest bijzondere eigenschap van dit materiaal is wel het effect op het geluidsniveau in een ruimte. Sommige ruimtes, zoals grote hallen en holle gangen, weerkaatsten geluid zodanig dat het overlast veroorzaakt. Maar ook in andere gevallen, in bijvoorbeeld een werkruimte of horecagelegenheid mag het geluid wat gedempt worden. Simpelweg zodat men rustig kan werken of kletsen. Zelfklevend textiel heeft een dempende werking en verbetert daarom de akoestiek in een ruimte.

Naar welke eigenschap ben jij op zoek?

Welke opdracht heb jij binnenkort te vervullen? De kans is groot dat zelfklevend textiel voor jou het ideale materiaal is om in te zetten. Zijn er eigenschappen die jij zoekt in dergelijk materiaal, maar die ik niet genoemd heb in dit artikel? Laat dan een reactie achter, ik ga er graag met je over in gesprek.