Vier trends in Print en Sign

vier trends in print en signOp 8 februari vond de Vakdag Print & Sign plaats in Nieuwegein. De Vakdag is een van de plekken waar vakgenoten uit de grafische- en signindustrie elkaar ontmoeten. Wij waren er ook aanwezig en hebben onze oren en ogen open gehouden. In dit artikel beschrijf ik vier trends die afkomstig zijn uit parallelsessies en gesprekken die we hielden tijdens het evenement.

Trend 1: industrieel printen

19 procent van de opdrachtgevers voor de grafische branche is afkomstig uit de industrie. Industriële toepassingen van print zijn in opkomst en ruim vertegenwoordigd in vergelijking met de reclamebranche (13 procent) en particulieren (3 procent). Tijdens de Vakdag Print & Sign sprak Peter Buttiens over de potentie van industrieel printen. Hij verwacht vooral veel kansen voor ondernemers die al bekend zijn met druk- en printprocessen. Uiteraard is (zelf) 3D printen een trend die zich voortzet, maar ook materialen als metaal, plastic, glas, leer, hout en textiel (zie ook trend 4) bieden grote kansen voor industriële toepassingen. Wij zijn benieuwd welke uitdaging jij aan wilt gaan. Laat het ons weten

Trend 2: innovaties in interieurdesign

Interieurdesigners staan niet stil. Zij zoeken steeds nieuwe grenzen op als het gaat om de vormgeving een aankleding van een ruimte. Van woonkamer tot volledig museum. Met behulp van printmedia kun je een specifieke sfeer creëren die volledig inspeelt op het doel van de ruimte. Denk hierbij niet alleen aan het bekleden van wanden met behang van fotokwaliteit of aan het beplakken van ruiten met ondoorzichtige folie. Je kunt ook het plafond, de vloer en objecten in de ruimte zoals tafels, banken en stoelen van bijpassende printmedia voorzien. In een eerder blog deelden we 360-graden toegepaste printmedia, doe er wat inspiratie op!

Trend 3: automatisering in print

Hoe kun je printmedia slim afwerken en printprocessen automatiseren om zo productief mogelijk te ondernemen? Dat is de derde trend die Sven Govaert in zijn parallelsessie aankaartte. Papieren print workflows omzetten naar digitale workflows vergt een omslag in de werkwijze, maar levert je als gebruiker extra tijd op. Heb je zelf een (proofing) printer staan of besteed je het ingewikkeldere (proef) drukwerk uit? Kijk dan eens kritisch naar je huidige printprocessen. Waar is automatisering noodzakelijk en waar is het een slimme zet die je op langere termijn meer kansen biedt als ondernemer?

Trend 4: printen op textiel

We schrijven er al langer over, maar ook op de Vakdag Print & Sign kwam printen op textiel ter sprake. René de Heij beschreef verschillende toepassingen van textiel in allerlei markten. Textiel is qua materiaal natuurlijk bekend, maar textiel printen brengt hele nieuwe mogelijkheden met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het effect op de akoestiek in een kantoorruimte met textielbehang. Daarnaast zijn er de meer bekende toepassingen zoals textiel voor standbouw, zonneschermen, in het theater, (roll)banners, vlaggen en binnen of buitenreclame op een groot oppervlak zoals je in bouwmarkten tegenkomt.

Hebben we iets gemist?

Was jij aanwezig bij de Vakdag Print & Sign of ben je andere trends tegengekomen tijdens je werk als designer, drukker of omdat je op een andere manier betrokken bent in de grafische industrie? Deel deze dan met ons! We zijn benieuwd wat we gemist hebben en gaan graag met je in gesprek. Benieuwd hoe akoestisch textiel zoals besproken bij de vierde trend voor jou kan werken? Vraag dan gratis samples aan via onderstaande knop!

 

Samples  akoestisch textiel  aanvragen

Onderwerpen: Print Media