Standbouw en printmedia: een perfecte combinatie

Standbouw printmedia-1Na meer dan anderhalf jaar van stilstand komt het nieuwe beursseizoen weer op gang. Marketeers en ontwerpers zijn al een tijdje druk bezig met het ontwerpen van de ideale beursstand. Een essentieel onderdeel van de deelname aan een beurs is de stand en de vormgeving ervan. Op basis van het type stand dat je bouwt, kun je gerichte keuzes maken voor de vormgeving. Printmedia is een essentieel onderdeel van standontwerp. In dit blog leest je hoe je printmedia kunt combineren met verschillende soorten standbouw.

High-tack folie voor wandbekleding van houtbouw beursstands

Houtbouw, ook wel bekend als traditionele standbouw, biedt een high-end uitstraling met de meeste ontwerpmogelijkheden. Omdat dit type standbouw volledig op maat wordt gemaakt, liggen de materialen, vormen en kleuren niet van tevoren vast. Je kunt het frame personaliseren, bijvoorbeeld door het hout te schilderen in de kleuren van het merk van je klant. Een andere optie is het gebruik van een printbare zelfklevende high-tack folie. Door (alleen) verf te gebruiken, zijn de creatieve ontwerpmogelijkheden aanzienlijk beperkt. Met digitaal geprinte folie kun je je stand elke look geven die je maar wilt. Van logo's en patronen tot full-color afbeeldingen in hoge resolutie, alles is mogelijk. De extra sterke high-tack lijm zorgt voor een betrouwbare hechting op de moeilijkste ruwe oppervlakken, waaronder hout. Deze folies zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten; een monomeer variant voor korte termijn toepassingen, een polymeer variant voor lange termijn toepassingen, en een polypropyleen (PP) versie als milieuvriendelijker alternatief voor PVC. De PP-versie is verkrijgbaar met een gladde afwerking en een afwerking met zandstructuur. De afwerking met zandstructuur kan de print net dat beetje 'extra' geven en oneffen oppervlakken beter compenseren. Heb je een oneffen oppervlak, en gebruik je liever een folie met een gladde afwerking? Ga dan voor een extra dikke high tack folie, zoals solvoprint® power-tack 180. Deze folie is zeer opaak, en dankzij zijn dikte worden oneffenheden in het oppervlak zeer goed weggewerkt.

High-tack Houtbouw2

Folies met dot-lijm voor modulaire standbouw

Modulaire standbouw is een goedkope manier om een stand te bouwen. Modulair betekent dat de stand in alle richtingen kan worden uitgebreid, maar ook kleiner kan worden gemaakt. Dit geeft je flexibiliteit in het gebruik van de stand en de oppervlakte. Het systeem bestaat uit verschillende frames die aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Je kunt modulaire standbouw keer op keer hergebruiken. Beursorganisaties verhuren dit type standbouw vaak als standaardoplossing. Een nadeel is dat de panelen over het algemeen niet mogen worden beplakt met folie omdat dit een residu kan achterlaten. Dit beperkt de ontwerpmogelijkheden aanzienlijk. Gelukkig zijn er printmedia-alternatieven die het mogelijk maken om folie aan te brengen zonder resten achter te laten.

1. easy dot® folie.

easy dot® is een zelfklevende folie met een "dot belijming". Omdat de lijm niet volledig gecoat is maar uit "dotjes" bestaat, ontstaan er luchtkanaaltjes. Hierdoor is de folie zeer eenvoudig aan te brengen, te herpositioneren en te verwijderen zonder lijmresten achter te laten op het oppervlak. easy dot® kan moeiteloos worden aangebracht door de eindgebruiker. Er is geen installatieteam nodig. Gewoon met de hand aanbrengen, en de luchtkanalen in de lijm verwijderen gemakkelijk eventuele luchtbellen. Heb je tijdens het aanbrengen een fout gemaakt? Geen probleem! Easy dot® kan voorzichtig worden verwijderd en opnieuw worden aangebracht. Ideaal voor modulaire standbouw; eenvoudig te positioneren en te verwijderen zonder resten achter te laten.

maxresdefaultEasy dot removability

2. gudy® 806 hybrid

gudy® 806 hybrid is aan één zijde voorzien van een permanente, sterke lijmlaag. De andere zijde is gecoat met een dotvormige lijm voor montage zonder luchtbellen. De voordelen van Neschen's easy dot® technologie gecombineerd met de hoge kleefkracht van gudy® 803 power-tack zorgen ervoor dat deze folie volledig nieuwe mogelijkheden biedt. Geen technische beperkingen meer - zelfs veeleisende substraten zoals textiel kunnen nu zelfklevend worden gemaakt. Deze zelfklevende folie is bij uitstek geschikt voor de wandbekleding van beursstands. De bedrukte afbeelding kan op de high-tack zijde worden aangebracht, bijv. prints op textiel, behangpapier of bannermateriaal. Vervolgens kan de zijde met de verwijderbare dotlijm op de beurswand worden aangebracht. Op deze manier kan de beurswand keer op keer van een nieuwe graphic worden voorzien.

Gudy Hybrid op textielgudy-Aufbau-Anschnitt

Beeld links: Toepassingsvoorbeeld: gudy® 806 hybrid aangebracht op een textiel met een zwarte achterkant.

Beeld rechts: De opbouw van gudy® 806 hybrid, van boven naar beneden:

- Rugzijde: dubbelzijdig, gecoate glasineliner
- Lijm: acrylaatlijm op waterbasis, niet-permanent
- Drager: 70 µm PVC
- Lijm: acrylaatlijm op waterbasis, permanent

Decoratiefolie voor glasoppervlakken

Het gebruik van glas wordt steeds populairder op beursstands. Een glazen wand geeft een open uitstraling aan je stand, merk en product of dienst. Vaak zie je het gebruik van glas in vergaderruimtes. Voor jouw klant biedt het de mogelijkheid om op de stand privé in gesprek te gaan met bezoekers zonder dat de open uitstraling van de stand verloren gaat. Je kunt het glas decoreren met zelfklevende folies voor raamdecoratie.

Er zijn folies beschikbaar voor lange en korte termijn toepassingen. easy dot® is de perfecte oplossing voor korte termijn gebruik, en de transparante easy dot® folies kunnen zowel bedrukt als onbedrukt gebruikt worden. De folie laat licht door en heeft een blinderend effect. De mate van transparantie is afhankelijk van het type folie dat wordt gebruikt. easy dot® clear heeft een transparant mat oppervlak met een matglaseffect, terwijl easy dot® transparent een transparant glanzend oppervlak heeft dat een hogere transparantie biedt. Bovendien is easy dot® transparent ook verkrijgbaar in een PVC-vrije variant: UVprint PP easy dot® transparent, die een veel hogere helderheid biedt. Dankzij de speciale dotlijm kunnen de easy dot® folies gemakkelijk worden aangebracht en verwijderd zonder resten achter te laten, ideaal voor toepassingen op korte termijn zoals beurzen.

Glass deco meeting room

Wilt je dezelfde glaswanden voor meerdere beurzen gedurende langere tijd hergebruiken zonder het ontwerp of de decoraties te veranderen? In dat geval is solvoprint® glass deco, een folie voor toepassingen op lange termijn, wellicht geschikter. Dit is een gemakkelijk aan te brengen, bestendige printbare folie waarmee je ramen en andere glazen oppervlakken gemakkelijk kunt decoreren. Het is ideaal voor het plotten van logo's of huisstijldecoraties. De folie is verkrijgbaar in vijf uitvoeringen: silver, frosted, dusted, mint, en rose. De folie kan ook worden gebruikt om ramen te blinderen. De lijm is voorzien van kleine luchtkanaaltjes, waardoor de folie droog en luchtbelvrij kan worden aangebracht. Omdat deze folies printbaar zijn met latex, UV-uithardende en solventinkten, bieden ze een zeer hoge flexibiliteit.

Glass deco

PVC-vrije bannermaterialen voor truss-constructies

Naast houtbouw en modulaire standbouw zijn truss-systemen op beurzen heel gebruikelijk. Truss-systemen zijn ongelooflijk robuust, gemakkelijk te bouwen en maken grote overspanningen mogelijk. Omdat je de systemen steeds opnieuw kunt gebruiken, is het een duurzame keuze. Bedrukte PVC banners (flexface) worden vaak gebruikt om de trussstand te decoreren. Maar er zijn ook milieuvriendelijke alternatieven zoals FILMOeco Kavalan. Deze bannermaterialen zijn volledig PVC-vrij en LCA-gecertificeerd, waardoor ze een 100% schoon alternatief zijn voor PVC banners.

De Kavalan SUNLIGHT productlijn voor frontlit toepassingen is gemaakt van PVC-vrij materiaal en is verkrijgbaar in verschillende diktes en types. Er zijn varianten met een grijze backing (GB), die ideaal zijn voor blockout banners. Bovendien hebben de meeste banners anti-curl eigenschappen en zijn ze gecoat om prints van hoge kwaliteit mogelijk te maken. Naast frontlit bannermaterialen biedt het Kavalan assortiment ook dubbelzijdig bedrukbare, mesh en backlit banners.Kavalan sunlight

Wat wordt jouw perfecte combinatie?

Na het lezen van dit blog ben je beter op de hoogte van de verschillende mogelijkheden voor geprinte media in combinatie met standbouw. Het gebruik van geprinte media biedt veel flexibiliteit, gemak en het bespaart tijd en arbeidskosten op schilderwerk. Heb je interesse in onze printmedia voor beurstoepassingen? Vraag dan nu gratis samples aan!

Samples voor standbouw toepassingen aanvragen