Sportschool Ubcro verbetert akoestiek met akoestische wandbekleding

Akoestische wandbekleding Sportschool Ubcro 6Grote of hoge ruimtes hebben vaak te kampen met een slechte akoestiek. Dit merk je bijvoorbeeld in een hal waar alle voetstappen hard klinken of in een zaal waarin alle stemmen echoën waardoor niemand elkaar kan verstaan. Dit komt doordat grote oppervlakken in de ruimte alle geluiden weerkaatsen. Het geluid kan daardoor vrij door de ruimte bewegen en blijft galmen. Dat kunnen de bezoekers van de ruimte als erg onprettig ervaren. Sportschool Ubcro kampte met dit probleem in hun diverse fitness- en wellness zalen. In dit blog laat ik zien hoe zij dit hebben opgelost.

 

Absorbeer het geluid

De beste oplossing voor het verbeteren van de akoestiek in een ruimte is voorkomen dat geluid weerkaatst kan worden. De geluidsbron wegnemen is natuurlijk de andere optie, maar dat maakt een ruimte vaak onbruikbaar. Het weerkaatsen stoppen kan gemakkelijk door elementen in de ruimte te plaatsen die het geluid absorberen. Textiel is het ideale basismateriaal voor dit soort elementen, want dat absorbeert het geluid dankzij de geweven structuur. Nu zie je textiel al vaak in ruimtes terug in de vorm van gordijnen of vloerbedekking, maar in grote ruimtes is dit vaak onvoldoende. De akoestiek in grotere ruimtes verbeteren, vraagt een rigoureuzere aanpak.

Akoestische wandbekleding maakt het verschil

Wat nu als je alle wanden van textiel kunt voorzien? Daarmee bedoel ik niet dat je lappen stof aan de wand aanbrengt, want dat is een hoop gedoe en meestal geen lust voor het oog. Nee ik heb het over mooie, akoestische wandbekleding die van een print kan worden voorzien. Deze wandbekleding zorgt niet alleen voor een betere geluidsabsorptie, maar verbetert ook nog eens de uitstraling van de ruimte. Eén en één is twee. Dat dacht Sportschool Ubcro uit Lichtenvoorde ook.

Een galmende fitnesshal

Sportschool Ubcro had problemen met de akoestiek in grote fitnesshal en kleinere sportzalen en schakelde de hulp van Dekalu Reklame uit Winterswijk in. Dakalu Reklame zocht een oplossing om de akoestiek in verschillende ruimtes te verbeteren, terwijl de sportieve uitstraling behouden bleef. Zo kwam het bureau uit bij wandbekleding van akoestisch textiel. Dit materiaal heeft een 3D honingraatstructuur die het geluid voor een groot deel absorbeert en verspreidt over het oppervlak, in plaats van het terug de ruimte in te laten weerkaatsen. Bovendien kan het digitaal geprint worden. De keuze was snel gemaakt.

Close-Up akoestische wandbekleding

 

Een test in de Spinning ruimte

Voordat de sportschool overging op een totale make-over, besloot zij de nieuwe wandbekleding eerst te testen in de Spinning ruimte. De sporters ervaarden het geluid in deze ruimte als ‘hol’ en daarom diende deze zaal als de perfecte proeftuin. Nadat Dekalu het akoestisch textiel van een print voorzag, hebben ze de wandbekleding aangebracht met behulp van zware glasweefsel lijm. Zo is het textiel direct op de oneffen ondergrond verlijmd. Omdat het textiel zelf ook een grove structuur heeft, hecht de lijm alleen op de toppen van deze structuur, maar dat heeft geen invloed op de kleefkracht. Na het drogen zit de wandbekleding super vast en strak.

Akoestische wandbekleding Sportschool Ubcro 7

Het resultaat

Toen de Spinning ruimte helemaal klaar was voor gebruik, zijn ook alle andere ruimtes in het pand voorzien van deze akoestische wandbekleding. De prints brengen ontzettend veel sfeer en zijn een extra stimulans voor alle sporters. Ook kamers van het wellness gedeelte zijn van nieuwe wandbekleding voorzien, maar dan met wat rustgevendere prints. De combinatie van prints met sfeervolle gekleurde ledverlichting maakt alle ruimtes helemaal compleet. Bekijk hieronder het resultaat met eigen ogen. Dekalu Reclame en Sportschool Ubcro bedankt voor de mooie foto’s!

Fitnesshal

Fitnesshal led

Akoestische wandbekleding Sportschool Ubcro 5

Ubcro akoestische wandbekleding

Akoestische wandbekleding

Akoestische wandbekleding Sportschool Ubcro 8

Zonnebank ruimte - soundless

Nooit meer een galmende ruimte

Vormt de akoestiek bij jou ook een probleem in bepaalde ruimtes? Probeer deze wandbekleding dan zelf uit. Vraag een sample aan om het materiaal van dichtbij te bekijken. Heb je al ervaring met het printen en aanbrengen van akoestische wandbekleding? Dan ben ik benieuwd hoe dit jou bevalt. Is de akoestiek daarmee verbeterd? Laat het weten in een reactie!

FILMOTEX soundless 5 sample aanvragen.

Onderwerpen: Akoestisch textiel