Praktijkvoorbeeld: Restyle je bedrijfspand met geprinte wandbekleding.

IMG-20191220-WA0002Sinds mei 2018 is het moderne grafische productiebedrijf ControlMedia gevestigd in hun nieuwe bedrijfspand in Etten-Leur. Na maanden van verbouwen van de productieruimte, om deze geschikt te maken voor een grafisch bedrijf, draait de productie inmiddels al een ruime tijd volop. Begin dit jaar waren de kantoren en kantine van het pand aan de beurt.

Voor deze stap in de verbouwing is de hulp ingeschakeld van interieurbouwer Sfeerhaven.  Om het interieur een persoonlijke ‘touch’ te geven is ervoor gekozen om enkele wanden in de kantine te voorzien van een maatwerk geprint motief. Het was aan Noud Horsten Reclame om van de kale saaie wanden een sfeervol geheel te maken. In dit blog lees je hoe dit traject van ontwerp tot uitvoering is verlopen.

Van idee tot maatwerk wandontwerp

De kantine is door een scheidingswand opgedeeld in twee delen; een ruimte waar een grote keuken is geplaatst en een zitgedeelte. De kale wand boven de keuken moest voorzien worden van een inspirerend geprint motief. Omdat ControlMedia een grafisch bedrijf is wilden ze dit graag terug laten komen in het ontwerp door beelden te gebruiken van oude drukpersen- en machines. En dat was best een uitdaging! Omdat dergelijke beelden niet kant-en-klaar voor handen waren begon de zoektocht van Noud Horsten naar een creatieve oplossing. En die vond hij bij het Nederlands Drukkerij Museum in Etten Leur waar legio oude drukmachines opgesteld stonden. Het museum gaf toestemming om zelf foto’s te maken en deze vervolgens te bewerken en gebruiken voor het wandontwerp.

Voor de scheidingswand was aanvankelijk het idee om deze te voorzien van een ophangsysteem waaraan plantenpotten gehangen konden worden. Om zo een real-life groene wand met echte planten te creëren. Maar omdat een dergelijke wand behoorlijk duur zou worden is er toch gekozen om dit idee om te zetten in print. Het wandmotief is door Noud Horsten op maat gemaakt aan de hand van een kleinere afbeelding die meerdere malen herhaald en bewerkt is zonder dat er een duidelijk repeterend motief zichtbaar is.

Fotobehang printen en aanbrengen.

Nadat het ontwerp was afgerond kon de uitvoering beginnen. Het ontwerp is geprint op fotobehang. Dit is een printbaar vliesbehang welke gemaakt is van natuurlijk vlies dat vervaardigd wordt uit cellulose van een FSC gecertificeerde bron. Dit maakt het een groen en geurneutraal, duurzaam alternatief voor pvc-wandbekleding. Bovendien is vliesbehang makkelijk aan te brengen door de wand van lijm te voorzien i.p.v. het behang zelf. Je kunt het stotend en naadloos plakken en het krimpt niet na verloop van tijd.

De wand boven de keuken is gemaakt uit één baan van 1 meter 40 hoog en 10 meter breed. Vanwege de lange lengte moest deze baan door twee personen aangebracht worden. Het behang werd vervolgens goed aangewreven zodat de lijm zich goed zou verdelen en hechten.

Noud Horsten Reclame - Neschen wallpaper22

Op de scheidingswand is het plantenmotief opgedeeld in meerdere banen. De wand bestaat uit MDF-panelen die aan elkaar geschroefd zijn. Om zeker te zijn van een strak eindresultaat heeft Noud Horsten de wand volledig opgeschuurd en gezorgd dat de naden glad in elkaar overlopen. Daarnaast zijn alle schroeven goed ingedraaid, zodat deze later niet door het behang kunnen drukken. Het plamuren van de naden en schroefgaten was niet nodig omdat dit door het behang uiteindelijk strakgetrokken wordt. Na deze voorbereiding was het tijd om te beginnen met plakken. Noud Horsten heeft de wand voorzien met behanglijm om vervolgens de banen uit te lijnen en stotend tegen elkaar aan te plakken, hierdoor zijn de naden zo goed als onzichtbaar.

IMG-20191220-WA0004

IMG-20191220-WA0001

Het resultaat

Het printen en verwerken van het Neschen fotobehang ging prima. “Het behang is mooi stevig en sterk waardoor de lijm niet door de print komt en het zich prettig laat verwerken”. Oordeelt Noud Horsten. En de klant? Die is zeer tevreden! Bekijk hieronder de foto’s van het resultaat.

IMG-20191219-WA0013

IMG-20191220-WA0002

IMG-20191220-WA0003

Noud Horsten Reclame - Neschen wallpaper33

Noud Horsten Reclame - Neschen wallpaper1

Noud Horsten Reclame - Neschen wallpaper44

Geïnteresseerd? 

Heb je interesse in ons PVC vrije vliesbehang? Vraag dan via onderstaande knop een sample aan: 

Neschen wallpaper samples