Met deze 5 tips creëer je de beste One Way Vision boodschap

FILMOview_CV_Performance_1530_transulent-400One Way Vision folie is bijzonder materiaal dat je veel tegenkomt op straat. Zo kun je er grote etalages volledig mee bekleden en zie je ook weleens stadsbussen ‘verpakt’ in deze folie rondrijden. Het bijzondere aan dit materiaal is dat je er vanaf één kant doorheen kunt kijken, maar van de andere kant niet. Mensen op straat krijgen je boodschap te zien, mensen aan de binnenkant ervaren geen belemmering van hun zicht. Maar om dit effect te creëren moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Daarom geef ik je in dit artikel 5 handige tips om One Way Vision folie zo goed mogelijk toe te passen.

Tip 1: Gebruik geen grote vlakken van donkere kleuren

Je boodschap die gedrukt staat op One Way Vision folie komt het beste tot zijn recht als deze bestaat uit heldere kleuren. Het menselijk oog focust zich vooral op heldere kleuren. Bij overwegend gebruik van donkere kleuren loop je het risico dat voorbijgangers door de afbeelding heen kijken. Hierdoor gaat het effect van de folie én je boodschap verloren. Vermijd daarom het gebruik van grote, donker gekleurde vlakken.

Tip 2: Zorg dat het lettertype groot genoeg is

One way vision ontwerptipsZijn unieke doorkijkeffect heeft deze folie te danken aan kleine gaatjes in het oppervlak, zogenoemde perforaties. Deze perforaties kunnen ervoor zorgen dat kleine details van je boodschap wegvallen. Kies bij het ontwerpen van je boodschap daarom voor grote lettertypes en afbeeldingen en probeer kleine details te vermijden. Houd rekening met een font size van 30 punten of hoger voor folies met een laag perforatiepercentage en gebruik een grootte van minstens 50 punten voor folies met een hoog perforatiepercentage.

Tip 3: Bescherm je afdruk door te lamineren

One Way Vision folie kan op meerdere manieren beschadigd raken. Bij het aanbrengen aan de buitenkant van een pand moet je bijvoorbeeld rekening houden met zonlicht en verschillende weersomstandigheden. Daarnaast kunnen de gaatjes verstopt raken met vuil afkomstig uit regen of stof in een gebouw. Door de folie te lamineren, bescherm je je boodschap tegen UV-straling, regen of reiniging. One Way Vision folie lamineren gaat hetzelfde in zijn werk als bij een solide vinyl. Het enige waar je speciaal rekening mee kunt houden is de helderheid van de lamineerfolie. Als deze optisch helder is zal de lamineerfolie het zicht niet vertroebelen.

Tip 4: Bereid de ondergrond voor

Zoals bij het aanbrengen van iedere raamsticker, moet de ondergrond waarop je deze aanbrengt stof- en vetvrij zijn. Hiervoor kun je een milde zeep gebruiken. Let erop dat je nooit een op oplosmiddelen of siliconen gebaseerde reiniger gebruikt, hierdoor zal de sticker niet goed op de ondergrond hechten en heb je er geen of minder lang plezier van.

Tip 5: Regel de juiste belichting

Naast het ontwerp van je boodschap, het beschermen van de folie en het voorbereiden van de ondergrond, bepaalt het omgevingslicht voor groot deel de kwaliteit van je boodschap. Aan de buitenkant – de kant van de afbeelding – moet het licht helderder zijn dan aan de binnenkant. Daarom zie je vaak dat One Way Vision folie aan de buitenkant van een pand aangebracht wordt. Hier wordt ie blootgesteld aan daglicht en dat is voor deze folie de ideale omgeving. Daglicht is vaak helderder dan kunstlicht en dat maakt deze folie zo geschikt voor winkeliers, kantoorpanden en stadsbussen. Wil je je boodschap toch binnen weergeven? Zorg dan voor sterke belichting aan de voorkant van de folie.   

Waarop ga jij deze folie aanbrengen?

One Way Vision folie is dus bijzonder geschikt om je boodschap op straat aan het publiek te tonen. Je ziet het in etalages, op stadsbussen en soms zijn zelfs gehele gebouwen erin verpakt. Waar zou jij deze folie op aanbrengen? Deel je ideeën in een reactie.

Onderwerpen: one way vision