Kiezen tussen PVC of PP voor printmedia? De verschillen uitgelegd

Filmolux 171Het is een open deur: elk zichzelf - en zijn omgeving! - respecterend bedrijf gaat voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Voor printmedia is dat nog niet zo eenvoudig. Immers, kunststof folies en plakplastics lijken moeilijk verenigbaar met de zorg voor het milieu. Toch zijn er ook in deze branche goede ontwikkelingen gaande. Een van die ontwikkelingen is het gebruik van PP in plaats van PVC voor folies.Maar als je googelt op PVC en duurzaamheid, stuit je op allerlei artikelen die je vertellen dat het reuze meevalt met mogelijke schade voor mens en milieu. Bij sommige producten – vloeren bijvoorbeeld – wordt het materiaal zelfs als zeer duurzaam aangeprezen. Hoe komt het dan dat PP als duurzaam alternatief naar voren wordt geschoven, is dat om jou en mij voor dit wat duurdere alternatief te laten kiezen? We gaan het je haarfijn uitleggen.

PP of PVC als de grondstof voor printmedia

PVC – polyvinylchloride – is een kunststof die oorspronkelijk hard, transparant, slecht brandbaar en bij hoge temperaturen te vervormen is. Door aan het materiaal additieven toe te voegen, kun je PVC allerlei andere eigenschappen geven. Zo maken de beruchte weekmakers het materiaal soepel, maar bepaalde toevoegingen kunnen er ook voor zorgen dat het een kleur krijgt én die behoudt en bijvoorbeeld beter is bestand tegen schoonmaakmiddelen. Bij verbranding van PVC komen er gevaarlijke stoffen – gechloreerde koolwaterstoffen – vrij.

PP – polypropeen of de oudere, maar vaker gebruikte benaming polypropyleen – wordt wel een neutrale kunststof genoemd. Het bestaat uit slechts twee componenten, namelijk koolstof en waterstof. Ook PP is bij hoge temperaturen goed te buigen en te vormen. Het is sterk en stijf, maar veel zachter dan PVC. Er zijn geen weekmakers nodig om het soepel te maken. PP is van nature goed bestand tegen zuren. Bij verhitting komen er bovendien geen schadelijke stoffen vrij. Doordat PP diverse behandelingen moet ondergaan om het geschikt te maken voor printen is het wel wat duurder dan PVC printmedia.


Waarom PVC in bepaalde gevallen dan toch als duurzaam kan worden aangemerkt? Wel, dat heeft alles te maken met de lange levensduur van een bepaald product. Ook die bepaalt de duurzaamheid van een product. Een PVC vloer die jarenlang meegaat, kan dus echt als duurzaam worden aangemerkt. Maar binnen de snelle sector van printmedia, waar uitingen snel verouderen en je zelf ook vast merkt dat je ze regelmatig wil vervangen, is PP een veel milieuvriendelijker oplossing.

 

PP folie; een duurzame vorm van printmedia

PP wordt steeds vaker gebruikt in beschermende folies en montagefolies. In bepaalde sectoren – in de horeca en gezondheidszorg bijvoorbeeld – wordt er sowieso al vaak gekozen voor PP omdat daar strenge regels gelden met betrekking tot bijvoorbeeld weekmakers. Een folie van PP is wat stijver dan PVC folie, het is daarom wat lastiger te verwerken (in het geval van een PP boek-beschermfolie bijvoorbeeld). Echter, een goed mesje of snijmachine lost dit probleem eenvoudig op en is dus geen reden om PP folie niet te gebruiken.

Nog even op een rijtje, de eigenschappen van PP:

  • Vrij van weekmakers;
  • Bij verbranding komen er geen schadelijke stoffen vrij.
  • Kleine ecologische voetafdruk.
  • Neutraal voor het grondwater;
  • Tot +100 graden warmtebestendig;
  • Goede dimensionele stabiliteit, dus vrijwel geen krimping of uitzetting van het folie;
  • Bestand tegen zuren.

Enkele populaire PP folies

Omdat er al langer behoefte is aan meer duurzame vormen van printmedia, zijn er inmiddels best veel PP folies beschikbaar die ook vaak worden toegepast:

  • Easy dot is naast PVC ook verkrijgbaar in twee PP varianten UVprint PP easy dot matt en transparent. Een duurzame, zelfklevende folie die door de ‘dotjes’ lijm eenvoudig luchtbelvrij aan te brengen is op ramen en muren – en soms zelfs op vloeren! Easy dot is gemakkelijk te verwijderen zonder lijmsporen na te laten en mede daarom ook goed te herpositioneren.
  • Gladde beschermfolie PP gloss, satin of matt. Milieuvriendelijke lamineerfolie voor binnen en kortdurend gebruik buiten. Geschikt voor diverse materialen als fotopapier, gewoon papier, polyester, vinyl, enz.
  • Gudy PP Clear. Dubbelzijdige, transparante, klevende opplakfolie voor de permanente bevestiging van foto’s, papierprints en ander beeldmateriaal. Zowel voor binnen als buiten.
  • NESCHEN PP wall-grip L-UV smooth & sand. . Deze milieuvriendelijke folie is voorzien van een extra sterke high-tack permanente belijming, geschikt voor moeilijk te plakken ondergronden. NESCHEN PP wall-grip L-UV smooth kan worden toegepast op ruwe, licht gestructureerde oppervlakken en oppervlakken met een lage oppervlakte energie zoals plastic containers. Universeel inzetbaar voor toepassingen die een hoge kleefkracht vereisen. 

Onderwerpen: Sustainability