Hoe verlijm je niet-gesloten materialen?

Hoe verlijm je niet-gesloten materialen Sommige ondergronden en materialen zijn lastig te verlijmen. Dat kan komen doordat ze bijvoorbeeld water afstoten, oneffen zijn of een open structuur hebben. Dat is lastig, want soms is er heel wat kleefkracht nodig om materialen sterk of tegen beschadigingen bestand te maken. Hoe zorg je ervoor dat je niet-gesloten materialen wel kunt verlijmen? Dat bespreek ik in deze blog.

Niet-gesloten materiaal

Dit is materiaal met een niet-gesloten oppervlak. Denk bijvoorbeeld aan schuimrubber en polyurethaan. Dat laatste zie je bijvoorbeeld terug in de auto-industrie in de vorm van coatings (autolak) of in de verfindustrie. Het lastige van werken met deze materiaalsoort is dat het vloeistoffen opzuigt. Probeer een stuk schuimrubber maar eens te verven. Dat lukt bijna niet omdat het materiaal zich gedraagt als een spons: het zuigt de verf op.

Hoe verlijm je niet-gesloten materialen?

In allerlei branches komt het verlijmen van materialen voor. Bijvoorbeeld om het sterker te maken of om simpelweg onderdelen aan elkaar te laten kleven. Ook deze materialen moeten soms verlijmd worden, maar hoe pak je dat aan als zij de lijm opzuigen? Dit zal ik aan de hand van een voorbeeld uitleggen.

Voorbeeld: de schilder in een kaal huis

Bij het bouwen of verbouwen van een huis komt heel wat kijken. Op den duur wil je ook je muren onder handen nemen door deze bijvoorbeeld van een leuk kleurtje te voorzien. Het voorwerk laat je door de stukadoor doen, de schilder maakt het af. Bij een kale, onbehandelde muur van bijvoorbeeld kalkzandsteen of gasbeton zal de stukadoor eerst een laag voorbehandeling aanbrengen. Zo voorkomt hij dat de muur te veel stuc opzuigt. Daarna komt de schilder en die doet hetzelfde: hij behandelt de stuclaag voor zodat deze zijn kostbare verf zo min mogelijk opzuigt.

Gezocht: mega kleefkracht

Om niet-gesloten materialen te bewerken, is in het geval van de stukadoor en schilder een voorbehandeling nodig. Dat zie je ook in andere situaties terug. Maar voorbehandeling kost tijd en bovendien geld voor het benodigde materiaal en de behandeling zelf. Daarom is het fijn als bij het verlijmen van lastige materialen voorbehandeling niet noodzakelijk is. Vooral als er haast bij geboden is. Gelukkig zijn er materialen waarbij voorbehandeling niet nodig is, maar dan moet de kleefkracht wel enorm zijn. Waar vind je die enorme kleefkracht? 

Extra sterke klevende folie

Om open materiaal wél te laten kleven, moet je extra sterk kleefmateriaal inzetten. Die vind je bijvoorbeeld in de vorm van permanent klevende folie. In dit geval gaat het om tweezijdig klevende folie die zelfs lastige oppervlakken zoals schuimrubber, aluminium, glad kunststof en geperst hout makkelijk kan verlijmen. Het materiaal is geschikt voor lastige oppervlakken en veeleisende toepassingen en voorbehandeling is niet nodig. Je kunt de folie zowel indoor als outdoor gebruiken. Indoor blijft de kwaliteit vijf jaar behouden, outdoor maximaal twee jaar. Bovendien is de folie milieuvriendelijk, want het is  PVC-vrij. Dat brengt meerdere voordelen met zich mee: het vervuilt geen grondwater, het krimpt niet, is UV beschermend en kan temperaturen tot 100°C aan. Deze sterke folie kan in allerlei situaties goed van pas komen. 

Toepassingen van dit kleefmateriaal

Je kunt deze folie voor meerdere toepassingen gebruiken:

  • Kantoor omgeving: denk aan bureau onderleggers en placemats. De print kun je verlijmen op schuimrubber zodat de materialen hun kwaliteit langer behouden.
  • Artistieke wereld: afgedrukte foto’s, geprint grafisch werk en kunstafdrukken vastplakken op allerlei oppervlakken om deze tentoon te stellen.
  • Medische en industriële toepassingen: bijvoorbeeld het aanbrengen van instructies op machines en bewegwijzering op lastige oppervlakken.

 

Zelf uitproberen

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar deze extra sterke kleeffolie? Vraag dan een gratis sample aan en je kunt het zelf uitproberen. Heb je vragen of wil je je ervaring delen met het verlijmen van bijzondere oppervlakken, laat dan een reactie achter!

Onderwerpen: Print Media