Hoe digitaal printen printers en ontwerpers samenbrengt

Hoe digitaal printen printers en ontwerpers samenbrengtPrinters en designers zitten elkaar wel eens in de weg. Beide zijn ze essentieel voor een mooi eindresultaat, maar het proces dat daaraan voorafgaat kan best lastig zijn. Dat is jammer, want een goede samenwerking kan juist ook voor de toekomst zijn vruchten afwerpen. Herken je dit nu uit jouw dagelijks bestaan (als printer of designer) en wil je er iets aan doen? Lees dan dit blog waarin ik bespreek hoe digitaal printen de kloof tussen techniek en creativiteit kan dichten.

 

De artiest versus de producent

Het zal niet als een verrassing komen dat designers zichzelf als artiest beschouwen. Wat overigens geheel terecht is, want de ontwerpen die uit het creatieve brein van een designer komen rollen, zijn kunstwerken op zich. Toch kan de creatieveling het niet alleen. Alleen met de kennis en kunde die de printer in huis heeft over diverse technieken en materialen, kom je tot een verbluffend eindresultaat. Op zijn beurt is het voor de 'techneut' lastig om de creatieveling te bereiken met de nieuwste technieken, waarschijnlijk vanwege het (veronderstelde) gebrek aan technische kennis bij de designer. Hoe krijgen deze twee partijen ooit hun neuzen dezelfde kant op?

 

Onderzoek: creatieven willen inzicht in technologische mogelijkheden

Als aanloop naar de Pure Digital beurs, hield de organisatie van deze beurs een onderzoek onder 110 professionals in de printwereld. Daaruit bleek onder andere dat designers meer inzicht willen in de technologische mogelijkheden om hun nieuwe ideeën vorm te geven. Maar daarvoor moet de samenwerking met de printindustrie verbeteren. Digitaal printen vergroot de mogelijkheden van design enorm, maar het gebrek aan kennis over deze techniek bij creatieven wordt door 35% van de respondenten als knelpunt beschouwd. Dat is zonde, want digitaal printen maakt het volgen van trends - zoals die van personalisatie - een stuk makkelijker voor beide partijen.

 

Pure digital verenigt designers en printers

Hoe krijgen we deze twee eigenwijze partijen nu aan tafel zodat er daadwerkelijk samengewerkt gaat worden en de mooiste resultaten uit de printer kunnen rollen? De Pure Digital beurs doet een dappere poging. Deze beurs is bedoeld voor designers en andere creatievelingen, maar schuwt de nodige technische onderdelen van het gehele proces niet. Digitaal printen is nu eenmaal de toekomst, daar twijfelt niemand over, maar nog niet iedereen heeft de kans gehad kennis te maken met de techniek. Daarom staan wij als Filmolux, maar ook andere organisaties aan de technische kant van het verhaal, op deze beurs om designers kennis te laten maken met de nieuwste print materialen en -technieken. Iemand moet het doen!

 

De grootste kansen van digitaal printen voor jou

Misschien ben je net als een deel van de ondervraagde respondenten nog helemaal niet zo goed op de hoogte van de mogelijkheden van digitaal printen. In dat geval vertel ik je graag hoe digitaal printen jouw leven (van designer of printer) kan veranderen. In het kort:

Digitaal printen betekent voor designers..

  • .. dat zij meer personalisatie kunnen toepassen in hun ontwerpen, zonder dat de printkosten enorm stijgen. Dat komt omdat er in kleinere oplages geprint kan worden;
  • .. dat het eindresultaat mooier uitkomt op diverse materialen, puur omdat de printers meer kleuren en effecten aankunnen. Oftewel, het eindresultaat staat dichterbij het originele ontwerp;
  • .. dat je een extra dimensie aan je design kunt toevoegen, namelijk functionaliteit. Digitaal printen kan op diverse ondergronden, waardoor je met jouw designs de akoestiek in een ruimte kunt verbeteren en niet alleen gladde oppervlakken, maar ook tapijten, gordijnen, kussens, etc. kunt voorzien van een print.

Digitaal printen betekent voor printers..

  • .. dat zij sneller kunnen reageren op vraag vanuit de designmarkt. Het proces gaat simpelweg een stuk sneller.
  • .. dat zij kostenefficiënter kunnen leveren omdat ze op afroep kunt produceren en geen voorraad nodig hebben. Dat maakt het proces een stuk flexibeler.
  • .. dat zij designers meer mogelijkheden en creatieve vrijheden kunnen aanbieden, waardoor hun ontwerpen nog beter uit de verf komen en het eindresultaat prachtig is.

 

Wil jij vooruit als printer of designer? Maak dan kennis met digitaal printen en zorg dat je aanhaakt bij de revolutie, opdat samenwerkingen in de toekomst leiden tot een nog mooier eindresultaat.

Download de Interior Design brochure