Het lamineren van printmedia? De 7 voordelen uitgelegd!

Neschen_laminating_print_media_web1-jpg

Uw drukwerk lamineren? Voor sommige mensen is het een no-brainer, terwijl anderen het bewust vermijden. In dit artikel bespreken we de 7 belangrijkste voordelen van het lamineren van jouw drukwerk. Lamineren mag dan wel de laatste stap in het productieproces zijn, het is zeker niet onbelangrijk! En om ervoor te zorgen dat je volgende lamineerklus een succes wordt, sluiten we af met enkele handige tips.

1. Lamineren maakt drukwerk dikker en steviger


De transparante folie die tijdens het lamineren wordt aangebracht, maakt het drukwerk dikker en beter bestand tegen mechanische slijtage. Daarom is het belangrijk dat je je afvraagt of jouw drukwerk door gebruik kan gaan rimpelen. Is dit het geval, dan is lamineren aan te raden. Er zijn verschillende voordelen wanneer je kiest voor lamineren. Zo kan je een gelamineerde sticker makkelijker aanbrengen, is er minder kans op luchtinsluitingen onder de sticker en zal de sticker minder snel kreuken. Ook is de sticker dan makkelijker te verwijderen als je dat in de toekomst zou willen doen.

 

2. Lamineren beschermt tegen UV-straling


Als jouw drukwerk wordt blootgesteld aan veel omgevingsfactoren, zoals de zon, is de kans op verkleuring groot. UVB-stralen zorgen ervoor dat de inkt vervaagt. Lamineren van je werk met beschermende films met geïntegreerde UV-bescherming vertraagt of voorkomt dit proces en zorgt ervoor dat je prints veel langer hun schoonheid behouden.

filmolux easy dot matt

3. Lamineren beschermt tegen vocht en vuil


Lamineren van je werk voorkomt ook dat vocht in je drukwerk kan dringen en dat vuil, bijvoorbeeld van vette vingers, eraan blijft kleven. Dit beschermt jouw drukwerk niet alleen tegen bijvoorbeeld waterschade, maar maakt het ook gemakkelijk schoon te maken. Dit is erg handig wanneer u te maken hebt met buitentoepassingen.

4. Lamineren beschermt tegen beschadiging

Scheuren en kreuken maken geen kans wanneer uw werk goed gelamineerd is. Door een krasbestendig materiaal te gebruiken, kan je je drukwerk voorzien van een krasbestendige laag. Dit wordt vaak toegepast bij printmedia voor displaypanelen van pop-up systemen. Deze panelen hebben het zwaar te verduren tijdens transport, montage en demontage. Daarom is het zinvol om veelgebruikte panelen te lamineren voor een betere bescherming.

solvoprint PP nolite 210

5. Lamineren geeft een luxe uitstraling

Lamineren - ook wel finishing genoemd - is een afwerkingstechniek die drukwerk een luxe en karakteristieke uitstraling geeft. Lamineren zorgt ervoor dat het papier steviger lijkt en aanvoelt, waardoor de kwaliteit beter lijkt (en is). Er is een breed scala aan afwerkingen beschikbaar, variërend van mat, satijn, glanzend tot (hoog)glans. Afhankelijk van de toepassing van het drukwerk kunt u de meest geschikte afwerking kiezen. Bij gebruik van glanzende laminaten komen kleuren bijvoorbeeld krachtiger naar voren. En het gebruik van matte folies voorkomt storende lichtreflecties, bijvoorbeeld bij fotoposters.

filmolux PP glossfilmolux satin

6. Lamineren verlengt de levensduur van drukwerk


De beschermlaag van het laminaat verhoogt ook de levensduur van je drukwerk. Je moet in gedachten houden dat prints die niet beschermd zijn tegen mechanische of omgevingsinvloeden een beperkte levensduur hebben. Daarom kan je stellen dat het aanbrengen van een beschermende folie de levensduur van prints verlengt en hun waarde veilig stelt. Een niet onbelangrijke finishing touch!

lamineren

7. Lamineren geeft uw drukwerk speciale eigenschappen


Naast de hierboven genoemde standaard lamineerfolies zijn er ook lamineerfolies met unieke eigenschappen. Bijvoorbeeld:

  • Het toevoegen van een antisliptextuur aan vloergraphics: om uitglijden te voorkomen en te beschermen tegen vocht en vuil.
  • Het creëren van een beschrijfbaar oppervlak voor whiteboard toepassingen: ideaal voor bijvoorbeeld landkaarten.
  • Het voorkomen van vandalisme door het toevoegen van anti-graffiti eigenschappen: verf en permanente markers zijn gemakkelijk te verwijderen met reinigingsmiddelen.
  • Het voorzien van een krasbestendige laag met de hierboven genoemde displaypanelen: krassen zijn minder goed zichtbaar op bijvoorbeeld pop-up panelen.

_200512_FloorGraphicsSticker_gruen_PPeasydot_PPsand_37

filmolux 2004

Tips voor succesvol lamineren

Ben je overtuigd van de voordelen van lamineren? Dan is het aan jou om het lamineerproces succesvol uit te voeren. Wij helpen je op weg met onze tips en instructies:

  • Werk schoon, droog, stof- en vetvrij: Gebruik een PCR-roller om stof en vuil te verwijderen.
  • Gebruik zo vaak mogelijk dezelfde materiaalcombinaties: Dus een PVC monomeer laminaat voor een PVC monomeer printmateriaal en bijvoorbeeld polyester op polyester. Bij elkaar passende basismaterialen gedragen zich gelijk, waardoor bijvoorbeeld krimpen van de randen wordt voorkomen.
  • Droogtijd: Zorg er vooral bij het lamineren van inkjetprints voor dat de inkten voldoende drogen en volledig uitharden, houd rekening met een droogtijd van minimaal 24 uur.
  • Voorkom zilvering: Het fijn insluiten van lucht tussen de print en de lamineerfolie wordt zilvering genoemd. Zilvering kan moeilijk te detecteren zijn door de fijne textuur en is vooral merkbaar op donkere prints. Door de wals tijdens het lamineren licht tot 30 graden te verwarmen, vloeit de lijm beter uit en wordt zilvering voorkomen.
  • Laat de print na het lamineren 24 uur rusten: Laat de print na het lamineren 24 uur acclimatiseren bij kamertemperatuur voordat je verder gaat met verdere bewerkingen. Dit zorgt voor een optimale hechting van de lijm en laat de folie "ontspannen".
  • Gelamineerd drukwerk verzenden: Als je je drukwerk opgerold wilt versturen, zorg er dan voor dat je het materiaal op een grote kern rolt met de beeldzijde naar buiten. Zo voorkom je dat het opgerolde drukwerk na het afrollen gaat tunnelen.
C2_HotLam_IMG_6243_CMYK_lowres

Maak van je volgende lamineerproject een succes

Lamineren is de finishing touch van jouw drukwerk en kan het eindresultaat sterk beïnvloeden. Maar met deze tips zal het resultaat zeker een succes worden. Bent u geïnteresseerd bijvoorbeeld om belangrijk drukwerk te beschermen, een antisliplaag toe te voegen aan vloerstickers of reflecties op fotoposters tegen te gaan? Vraag dan hier geheel vrijblijvend ons nieuwe swatchbook aan.

Mockup_Swatchbook_Protectionfilms-1

 

Onderwerpen: Lamineerfolie, lamineren