Dit theater koos voor doorschijnende raamfolie en dit is het resultaat

Theater de Meerpaal - raamfolie Clear Focus 24 vueAls theater dat midden in de stad ligt, moet je een manier vinden om de aandacht te trekken van het winkelend publiek. De etalages van winkels in de omgeving zijn volgeplakt met reclamestickers, bushokjes voorzien van posters en dan heb je nog de digitale schermen waartegen je moet concurreren. Om hiertussen op te vallen moet je wel van goede huizen komen. Tijd voor een opvallende gevel, dacht Theater de Meerpaal in Dronten. Zij kozen ervoor om hun volledige ingang te voorzien van doorschijnende one way vision raamfolie met een geprinte afbeelding. Aan welke voorwaarden deze folie moest voldoen en welk resultaat dit opleverde, vertel ik in dit artikel.

Glazen oppervlakken decoreren: de keuze is reuze

Ramen, etalages en glazen scheidingswanden binnen een gebouw zijn uitermate geschikt voor allerlei vormen van tijdelijke en permanente decoratie. Aan de binnenzijde van een gebouw zie je vaak matte folies terug, bijvoorbeeld om bepaalde kamers af te schermen van pottenkijkers of om decoraties aan te brengen. Aan de buitenkant kom je allerlei folies tegen met verschillende functies, van tijdelijke reclamestickers tot permanente etalage aankleding. Iedere raamfolie heeft unieke eigenschappen en is daarmee geschikt voor bepaalde toepassingen en minder voor andere. Het is daarom belangrijk om te weten aan welke eisen het materiaal moet voldoen en hoe lang het mee moet gaan. Het theater in dit praktijkvoorbeeld stelde duidelijke eisen en dit hielp het betrokken Reclamecentrum Solana om de juiste folie te selecteren. 

 

Twee belangrijke voorwaarden

Voor theater de Meerpaal waren twee voorwaarden essentieel bij het selecteren van de folie waarmee zij hun ramen en deuren wilden aankleden:

1. De print moet aan de binnenzijde bevestigd kunnen worden

Dit theater ligt in de binnenstad van Dronten en moet helaas rekening houden met het risico op vandalisme. Om dit risico voor de print te verkleinen was het noodzakelijk dat deze aan de binnenkant kon worden aangebracht. Een bijkomend voordeel van raamfolie aan de binnenkant bevestigen, is dat de print niet blootgesteld wordt aan weersomstandigheden. Hierdoor gaat deze een stuk langer mee. Een duurzame voorwaarde dus!

2. Ondanks de raamfolie moet het theaterpersoneel naar buiten kunnen kijken

Zicht op de entree voor het gebouw speelde een belangrijke rol, omdat De Meerpaal gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Door een folie te kiezen die het zicht niet belemmert, kan het personeel gasten zien aankomen en zich klaarmaken voor de ontvangst. 

Doorschijnende raamfolie voor bezoekers binnen én buiten het gebouw

Solana, het Reclamecentrum dat deze opdracht voor het theater heeft uitgevoerd, koos op basis van de gestelde voorwaarden voor de Clear Focus 24 vue folie. Deze doorschijnende raamfolie voldoet aan beide eisen. Na de materiaalselectie was het tijd om de afbeelding op de folie te printen.

Het printproces bij geperforeerde folie

Het printen op one way vision folie gaat net iets anders dan het printen op normaal vinyl. Zo moet je rekening houden met het feit dat kleuren minder krachtig overkomen doordat de folie geperforeerd is, in dit geval verhoog je bijvoorbeeld het contrast in je ontwerp.
Daarom heeft Solana eerst een aantal proefdrukken gemaakt op hun Mimaki eco-solvent printer om de juiste afbeeldingskwaliteit te realiseren en de instellingen te testen. Uiteindelijk heeft de printer een mooie afbeelding met een sterke kleurintensiteit afgedrukt op de folie.

Het eindresultaat

De geprinte folie werd aan de binnenkant van de ramen en de deuren bij de ingang aangebracht om vandalisme te voorkomen. Daarnaast maakt de perforatiestructuur van 30 procent het mogelijk om van binnen naar buiten te kijken, dwars door de folie heen. De afbeelding is daarmee aan beide zijden van de ingang zichtbaar. Het winkelend publiek ziet de print van buiten, de theaterbezoekers zien de afbeelding vanuit binnen. Dankzij het licht dat zowel overdag als ’s avonds in het theater brandt, springt de afbeelding echt in het oog. Hieronder kun je het eindresultaat bewonderen, maar een bezoekje aan het theater zelf geeft je nog een veel betere indruk van het toegepaste materiaal.

Onderwerpen: Raamstickers