Certificering van visuele communicatie: Slipweerstand vloerstickers

SlipgevaarDe eisen aan het gebruik van visuele communicatie in openbare ruimtes zoals vliegvelden, ziekenhuizen en treinstations worden steeds strenger. Niet gek dus dat er op visuele communicatieproducten steeds vaker een certificering aangegeven wordt. Termen als slipweerstand, brandcertificering, OEKO-TEX en REACH komen vaak voor, maar wat houden deze certificeringen eigenlijk precies in? In deze blogreeks leggen we de meest voorkomende certificeringen uit. We beginnen met de slipweerstand certificering.

Veiligheid van vloerstickers

Bij vloermaterialen, zoals vloerstickers in winkels, kan het voorkomen dat er nattigheid -afkomstig van regen of sneeuw- op terecht komt en de sticker hierdoor glad en mogelijk onveilig wordt. Ook slijtage kan het antislip van vloermaterialen in gevaar brengen. Er zit dan niets anders op dan de vloersticker te verwijderen zodat ongelukken met bijvoorbeeld bezoekers van winkelcentra, bioscopen en andere openbare ruimtes voorkomen worden. Gelukkig zijn er vloersticker materialen die in de bepaalde omstandigheden goed functioneren en geen gevaar opleveren voor de personen die er overheen lopen. Dankzij certificering kun je de keuze voor bepaald materiaal baseren op de kwaliteit en kenmerken van het product.

R-schaal classificering

Welk vloerstickermateriaal geschikt is, hangt sterk af van de ondergrond en de omstandigheden in de ruimte waarin de vloersticker aangebracht wordt. In vochtige ruimtes of ruimtes waar men op blote voeten loopt (zoals zwembaden) worden andere eisen gesteld dan in ruimtes zoals een supermarkt. De R-schaal classificering geeft aan onder welke omstandigheden vloermateriaal het best (en veiligst) functioneert. Deze schaal stelt de slipweerstand van het materiaal vast. Hierbij heeft materiaal geclassificeerd met R9 de laagste slipweerstand en materiaal met een R13 classificering de hoogste slipweerstand. Materiaal dat niet gecertificeerd is zal altijd minder geschikt zijn dan gecertificeerd materiaal. Welke R waarde nodig is voor een vloersticker is zoals gezegd afhankelijk van het type ruimte waar de sticker aangebracht wordt. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van deze waarden: 

R -Waarde 

Geschikt in Ruimte

R9

Inkomsthallen en traphallen met toegang van buiten; restaurants; winkels; ziekenhuizen; klaslokalen.

R10

Publieke toiletten en douches; kleine restaurantkeukens, garages en kelderverdiepingen.

R11

Middelgrote restaurantkeukens; werkruimtes waar er veel water wordt gebruikt; laboratoria; wasserettes; hangars.

R12

Productieplaatsen waar voeding rijk aan vetten worden geproduceerd zoals zuivelproducten, grootkeukens zoals kantines van bedrijven en universiteiten. Industriële plaatsen waar olies worden gebruikt.

R13

Vetsmelterijen, slachthuizen;

 

Hoe bepaal je slipweerstand?

De ‘R’-schaal is gekoppeld aan de Duitse DIN 51130 norm. Die norm meet slipweerstand met behulp van een hellingproef. Dat gaat als volgt: een testpersoon loopt over een helling waarop het te testen vloermateriaal is aangebracht. De vloer wordt ingesmeerd met olie en tijdens de test neemt de helling/steilheid van de vloer steeds wat meer toe. Zodra de testpersoon zich onveilig begint te voelen en de vloer dus onvoldoende slipweerstand biedt, wordt de hellingshoek van de vloer (de R-waarde) vastgesteld.

Nieuwe ontwikkeling: 2 in 1 vloersticker

Afhankelijk van de R-waarde van het materiaal kunnen vloerstickers veilig gebruikt worden in openbare ruimtes. Er zijn diverse vloerstickermaterialen met een R slipweestand gecertificeerd en die worden in de meeste gevallen gecombineerd met een semipermanent klevend printvinyl. Maar het kan ook anders. De 2 in 1 vloersticker UV Dot print ‘n’ Walk is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van vloerstickermateriaal. Het is een 200 μm mat wit gestructureerde PVC folie speciaal ontwikkeld voor vloerstickers. De folie is voorzien van een speciale dot belijming waardoor deze eenvoudig luchtbelvrij is aan te brengen. Het voordeel van de folie is dat deze direct op de structuur geprint kan worden en lamineren niet meer nodig is. De folie kan op de meeste gladde vloeroppervlakken aangebracht worden en is voorzien van een R9 certificering. De UV Dot Print ‘n’ Walk folie is geschikt voor printen met UV- en latex inkten.

Meer weten over vloerstickers en hun veiligheid? Download de brochure!

Download de Brochure Vloerstickers

Onderwerpen: Vloerstickers