Certificering van visuele communicatie: PAT certificering

gudy802Wanneer je werkt met kwetsbare archiefdocumenten, hoogwaardig fotomateriaal of fine art papers is het van groot belang dat de gebruikte opplakfolie of reparatietape het materiaal niet beschadigd. Om er zeker van te zijn dat bepaalde lijmen en tapes een foto, papier of document niet beschadigen heeft het Rohester Institute of Technology/Image Performance Institute in Amerika een speciale test ontwikkeld: De Photographic Activity Test (PAT). Deze test onderzoekt de chemische reacties tussen de lijm en het document welke vergeling of verkleuring kunnen veroorzaken. In dit blog lees je meer over deze PAT certificering bij gebruik van kwetsbaar of hoogwaardig materiaal voor visuele communicatie.

Archiefdocumenten beschermen

Archivarissen gebruiken opplakfolies om hun documenten zoals papieren geschriften en oude foto’s op duurzame materialen te bevestigen. Documenten archiveren met behulp van opplakfolies heeft een aantal voordelen:

  • De lijm zorgt ervoor dat een document of foto glad en vlak blijft op de ondergrond.
  • De hoeken van oude zwart-wit foto’s op vezelbasis kunnen omkrullen als de luchtvochtigheid veranderd, lijm voorkomt het omkrullen en beschermt dus de hoeken van foto’s.

Vooral bij archiefmateriaal is het erg belangrijk dat de kwaliteit in de loop van de tijd behouden blijft. De keuze voor een lijmsoort is dus erg afhankelijk van de reactie op het materiaal en de ondergrond. Zuurvrije (PH neutrale) lijmen kunnen worden gebruikt bij het bevestigen van gevoelig oud fotomateriaal en fijne papiersoorten.

Foto’s beschermen

Bij het bevestigen van foto’s gedrukt op bijvoorbeeld fotopapier is het belangrijk dat de foto aan publiek tentoongesteld kan worden zonder beschadigd te raken. Het gebruik van opplakfolies heeft voor fotografen verschillende voordelen:

  • De foto kan beter tentoongesteld worden als deze zich op een vlakke ondergrond bevindt en het gebruik van goede lijm is hierbij noodzakelijk.
  • Een foto raakt minder snel beschadigd als deze beschermd wordt door een opplakfolie .

De kwaliteit van de lijm is van groot belang om de foto en de ondergrond waarop deze geplakt wordt te beschermen. Lage kwaliteit lijm kan foto’s aantasten. De PAT certificering geeft aan welke lijm geschikt is voor gevoelige documenten zoals archiefmateriaal of foto’s.

De PAT test

PATNiet iedere lijm of tape bezit de kwaliteit die het beweert te hebben op de verpakking. Zo komt het predicaat ‘Archiefkwaliteit’ nogal eens voorbij. Dit predicaat wil niet zeggen dat de lijm of tape het (foto)papier op den duur niet zal aantasten, ook al is het zuurvrij materiaal. De PAT certificering biedt zekerheid omdat materialen met deze certificering geslaagd zijn voor de test op kwetsbare documenten en hoogwaardig fotomateriaal. Wij garanderen bijvoorbeeld dat onze materialen die de PAT test gehaald hebben:

  • Zuurvrij zijn: de lijm zal het papier of de foto niet beschadigen, ook niet op lange termijn.
  • Veilig te gebruiken zijn op archiefmateriaal: Neschen materialen geven geen chemische reactie op foto’s of papieren.
  • Voorzien zijn van een lijm op acrylbasis: de lijm zal niet vergelen of zorgen voor verkleuring en is zeer flexibel.

Sample PAT gecertificeerde opplakfolies

Verschillende Neschen producten hebben een PAT certificering, zoals opplakfolie voor vezelig papier (Gudy 831), zeer dunne flexibele opplakfolie (Gudy 870), easy to apply - easy to remove opplakfolie (Gudy Dot) en onze witte (Filmoplast P90/P90 plus) en transparante (Filmoplast P) reparatietapes. Ben je benieuwd naar onze PAT gecertificeerde opplakfolies? Vraag hieronder dan een sample aan. Wat is jouw ervaring met het beschermen van kwetsbare papierendocumenten en fotomateriaal? Laat het weten in een reactie.

Sample: PAT gecertificeerde opplakfolie

Onderwerpen: Certificeringen