4 tips om zelfklevend textiel perfect aan te brengen
Dat zelfklevend textiel de droom is voor iedere interieurdesigner en elke marketeer, heb ik in een eerder artikel wel duidelijk gemaakt. Het materiaal is makkelijk aan te brengen en te verwijderen, maar je moet daarbij wel rekening houden met een aantal zaken. En die bespreek ik in deze blog, zodat jij voorbereid aan je project kunt beginnen.
Folie voorzien van lijmlaag
De naam zegt het al, voor zelfklevend textiel heb je geen lijm of andere kleefmaterialen nodig. De folie is voorzien van een belijming die makkelijk, maar niet permanent kleeft. Daardoor breng je het eenvoudig aan, kun je het nog herpositioneren als dat nodig is en haal je ‘m weer weg zonder lijmresten achter te laten op de ondergrond. Wel moet je je voorbereiden op het aanbrengen van zelfklevend textiel. Als je je aan deze vier tips houdt, is jouw project gegarandeerd een succes!
Tip 1: Bepaal de exacte toepassing
Voordat je begint met het voorbereiden van de print en het aanbrengen van het textiel, moet je precies weten voor welke toepassing je deze folie wil gebruiken. Zelfklevend textiel is namelijk vooral geschikt voor gebruik op korte termijn. Denk aan tijdelijke promotie aan de binnen- of buitenkant van een winkeletalage, wandbekleding die vaak moet wisselen, standbouw voor beurzen en foto- of kunstproducties. Daarnaast heeft het materiaal een licht-blokkerende functie, waardoor het ook op een ondergrond met contrasterende kleuren aangebracht kan worden. Twijfel je of zelfklevend textiel geschikt is voor de toepassing die jij in gedachte hebt? Neem dan gerust contact met ons op.
Tip 2: Bereid de print goed voor
Dit materiaal vraagt erom voorzien te worden van een mooie print. We zien dat zelfklevend textiel voor allerlei doelen wordt ingezet en de kwaliteit van de afbeelding goed behouden blijft in de print. Om die kwaliteit te behouden moet je natuurlijk rekening houden met de soort inkt die je gebruikt. Dit materiaal is geschikt voor (eco) solvent-, latex- en UV-uithardende inkten. Controleer ook op de folie geschikt is voor de printer, de rol is 137,2 cm breed.
Tip 3: Controleer de ondergrond
Zodra de print klaar is, kun je deze gaan aanbrengen op de ondergrond. Zelfklevend textiel is niet geschikt voor iedere ondergrond. Zo zal het materiaal niet goed kleven op stoffige, poreuze, vochtige, vuile, geoxideerde of gestructureerde ondergronden. Ook oppervlakken die behandeld zijn met vuil of lijm afstotende middelen (zoals schoonmaakmiddelen op basis van siliconen) of schimmelwerende middelen kunnen de kleefkracht negatief beïnvloeden. Daarnaast moet je er goed op letten of de verf op het oppervlak geen vuilafstotende bestanddelen zoals wax of siliconen bevat. Op een gladde, schone ondergrond zal dit materiaal goed functioneren.
Tip 4: Informeer de personen die het materiaal aanbrengen
De kans is groot dat jij niet degene bent die het zelfklevende textiel zal aanbrengen op de ondergrond waarvoor het bedoeld is. Daarom is het verstandig om degene die dat wel zal doen, van tevoren te informeren over het materiaal. Het is bijvoorbeeld handig om te weten dat het materiaal na aanbrengen eventueel nog verplaatst kan worden, dat de ondergrond aan bovengenoemde voorwaarden moet voldoen en dat het geen probleem is als deze contrasterende kleuren bevat. Je kunt hierbij ook duidelijk maken dat het materiaal makkelijk te verwijderen is en geen lijmresten zal achterlaten op de ondergrond.
Deel jouw resultaat!
Heb jij al eerder met zelfklevend textiel gewerkt of ga je dit binnenkort doen? Wij zijn benieuwd naar de toepassingen die jij hiervoor bedacht hebt. Deel jouw resultaat daarom gerust met ons via bijvoorbeeld de sociale kanalen waarop we actief zijn.
Onderwerpen: Print Media, Sustainability