3 x zelfklevende folie voor interior design

De wereld van interieurdesign staat niet stil. Personalisatie is een van de trends die designers en architecten op dit moment bezighoudt. Zij zoeken continu naar manieren om een interieur precies af te stemmen op de wensen van de opdrachtgever. Steeds weer iets nieuws, unieks en perfect passends bedenken is op twee manieren een flinke uitdaging: voor zowel het creatieve brein dat hard zijn best moet doen, maar ook de praktische kant zoals de keuze voor bepaalde materialen is hierbij heel belangrijk. Om het jou als interieurdesigner of -architect iets makkelijker te maken, geef ik drie voorbeelden van zelfklevende folie die ideaal toe te passen zijn in hedendaagse interieurs.

 

De kracht van digitaal printen

Bepaalde technische ontwikkelingen kunnen heel veel invloed hebben de werkwijze en mogelijkheden binnen bepaalde vakgebieden. Digitaal printen is een voorbeeld van zo’n ontwikkeling die het werk van designers, grafici en printspecialisten drastisch veranderd heeft. Digitaal printen maakte het productieproces namelijk een stuk efficiënter. Er kan in kleine oplages tegen relatief lage kosten geprint worden. Dat verlaagt de drempel voor personaliseren in prints en maakt meer variaties in designs voor meer creatievelingen mogelijk. Zo ook bij gebruik van zelfklevende folie als printmateriaal en toepassing ervan in interior design in het bijzonder.

 

Waarom zelfklevende folie?

Zelfklevende folie is er in allerlei soorten en kent zeer diverse toepassingen. In de boekenwereld wordt het bijvoorbeeld veel toegepast ter bescherming van kwetsbare materialen. Fotografische prints worden ermee vastgemaakt op hun ondergrond voor tentoonstellingen. De medische wereld gebruikt zelfklevende folie als hulpmiddel bij incisies. In die drie voorbeelden maakt men meestal gebruik van transparante folie waarop niet geprint wordt. Dat is anders in het interior design. Daar combineren designers de kracht van digitaal printen en met de flexibiliteit van zelfklevende folie. Dat levert eindeloos veel mogelijkheden op. Die kan ik je dus niet allemaal laten zien, maar om je toch te inspireren toon ik hieronder drie zeer verschillende voorbeelden van dit handige materiaal.

 

Stimuleer creativiteit met zelfklevende krijtbordfolie

De krijtbord look is helemaal terug van (nooit) weggeweest. Krijtbord past in allerlei interieurs en straalt voornamelijk creativiteit uit. Je ziet het soms terug als zelfklevend behang voor een stuk of volledige muur in horecagelegenheden, winkels en ook bedrijfspanden. Daarnaast wordt krijtbordfolie ook in kleinere afmetingen toegepast. Bijvoorbeeld als aankleding van meubels (denk aan kasten) en deuren. Die vorm zie je vaker terug in huizen. Zo is een krijtborddeur erg populair in kinderkamers terwijl een stuk krijtbordfolie op de muur inspiratie biedt in studeer- of werkkamers. Of denk eens aan het boodschappenlijstje in de keuken dat een vaste plek krijgt dankzij een stuk krijtbordfolie aan de muur. Het leukste aan krijtbordfolie is natuurlijk dat je erop kunt schrijven, maar je kunt er ook een design op printen. Dat maakt het materiaal super geschikt voor een gepersonaliseerd interieur. 

Zelfklevende folie interior design - krijtbord behang

 

Zorg voor privacy met Etched glass folie

Het decoreren van glazen oppervlakken zoals ramen, glazen scheidingswanden en bijvoorbeeld een douchecabinedeur kan op allerlei manieren. Etched glass folie is een bekende zelfklevende folie die regelmatig ingezet wordt als raamdecoratie. Vooral het blinderen van glas is een bekende toepassing van het materiaal, maar de folie kan ook decoratief ingezet worden. Je kunt het van je eigen design voorzien door het te printen of snijd er unieke figuren uit om de juiste sfeer te creëren.

Zelfklevende folie interior design - etched glass

Zelfklevende folie interior design - etched glass 2

 

Maak het extra persoonlijk met foto behang

Foto’s maken de ultieme personalisatie mogelijk. Of het nu persoonlijke foto’s zijn of die van een geliefde fotograaf, met beelden kun je een ruimte precies de sfeer mee geven die je voor ogen hebt. In sommige ruimtes wil je de rust bewaren, denk bijvoorbeeld aan de woon- of slaapkamer. Terwijl andere ruimtes juist een specifieke sfeer moeten uitstralen, denk bijvoorbeeld aan de keuken. Niet iedere behangsoort is geschikt om foto’s op te printen en ook niet ieder behang is zelfklevend. Vliesbehang is ook verkrijgbaar in een zelfklevende variant die van een print te voorzien is en bovendien erg flexibel in te zetten. Het is in één stuk te verwijderen en daardoor gemakkelijk te verwisselen door een nieuw stuk behang. Deze behangsoort maakt een flexibele en persoonlijke inrichting mogelijk. 

Zelfklevende folie interior design - foto behang 1

Zelfklevende folie interior design - foto behang 2 

Probeer zelf deze 3 soorten zelfklevende folie

Hopelijk hebben bovenstaande voorbeelden je geïnspireerd om binnenkort eens zelfklevende folie toe te passen in interior design. Ben je benieuwd hoe deze drie verschillende materialen functioneren? Vraag dan een gratis samplepakket aan en we sturen drie materialen naar je op.

Vraag het samplepakket  Interior design print media aan

Onderwerpen: Interior Design