Je zou misschien niet verwachten dat de oplossing zó simpel is; gewoon een kwestie van een dikkere folie nemen! De meeste boekbeschermfolies hebben een dikte van 70 μm, maar de nieuwe Filmolux 900 & 909 hebben een dikte van 90 μm. Een dikkere folie moet natuurlijk niet aan helderheid inboeten e dat doen deze folies dan ook niet. Ze zijn super helder en na het aanbrengen nagenoeg onzichtbaar. Het boeken kaften gaat met deze nieuwe folies gemakkelijker, sneller en zonder de irritaties over luchtbellen en plooien.
Heb je een boek met een ruwe kaft, dan werkt deze folie niet optimaal. Je hebt een sterkere belijming met een hogere aanvangskleefkracht nodig om een goede hechting te krijgen. Voor deze boeken is de Filmolux 909 boekbeschermfolie de oplossing, door zijn hogere aanvangskleefkracht. Ook deze folie is gemakkelijk en vrij van luchtbellen en vouwen aan te brengen.
De laatste jaren is er – terecht – steeds meer aandacht gekomen voor duurzame en milieuvriendelijke producten. Ook Neschen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het is nog niet zo eenvoudig om milieuvriendelijkere alternatieven te ontwikkelen voor (zelfklevende) folies, maar Neschen heeft verschillende opties gevonden, lees daar hier maar eens over.
Alle lijmen die gebruikt worden voor de boekbeschermfolies van Neschen zijn vrij van BPA, ftalaten en APEO. BPA staat voor Bisfenol A, een tussenproduct vereist bij de vervaardiging van bepaalde kunststoffen. Ftalaat is een weekmaker. Ftalaten worden gebruikt om kunststoffen elastisch te maken en ftalaat wordt ook veel in lijmen gebruikt. Als ze na verloop van tijd in het milieu terechtkomen, kunnen ze vervolgens in de voedselketen komen, bijvoorbeeld door het eten van vis waarin deze stoffen zich hebben opgehoopt. BPA en ftalaat kunnen een nadelige invloed hebben op de voortplantingsorganen. APEO – de ethoxylaten van alkylfenolen – kunnen de hormoonhuishouding verstoren.
Een klein lichaam is gevoeliger voor giftige stoffen dan een volwassen lichaam. Als zwangere vrouwen relatief veel van de bovengenoemde stoffen in hun lichaam hebben, geven ze deze door aan het ongeboren kind. Ook kunnen kinderen – vooral jonge kinderen – de stoffen rechtstreeks binnenkrijgen als ze sabbelen op een boek, waardoor de stoffen in het speeksel kunnen oplossen. Daarom is het vooral bij kinderboeken van groot belang dat deze gekaft zijn met een boekbeschermfolie die 100% ftalaat-, BPA- en APEO-vrij is!
De belangrijkste reden om boeken te kaften, is ze beter te beschermen en zo de levensduur van de boeken te verlengen. In dit blog kun je daar meer over lezen én over mogelijke andere kaftfolies. Heb je toch een beschadigd boek binnengekregen, dan kun je in dit blog lezen over 3 veel voorkomende beschadigingen en de geboden oplossingen daarvoor.
Wil je meer weten over duurzame en milieuvriendelijke boekbeschermfolies, lees dan dit blog eens.
We hopen dat jij ook bent overtuigd van de voordelen van deze nieuwe boekbeschermfolies. In onze webshop vind je de folies, maar ook andere folies om je boeken – of een deel ervan, zoals de barcode of rug – optimaal te beschermen. Neem er maar eens een kijkje en maak een keuze uit het aanbod.