Eenvoudig te verwerken boekbeschermfolies voor elk type boekkaft

bookcase-books-bookshelves-256374Het kan best een werkje zijn, dat kaften van boeken. Vooral als je met zelfklevende boekbeschermfolie werkt. Het wil nog wel eens aan je vingers blijven plakken zodat je vingerafdrukken tussen de folie en het kaft vereeuwigd worden en het is iedere keer weer een uitdaging om een boek zonder luchtbellen, plooien en rimpels te kaften. Herkenbaar? Lees dan dit blog over een revolutie op het vlak van boekbeschermfolies, de Filmolux 900 en 909 van Neschen. Met deze dikkere, maar toch glasheldere folie wordt boeken kaften weer leuk!

 

Een dikkere boekbeschermfolie biedt gemak

Je zou misschien niet verwachten dat de oplossing zó simpel is; gewoon een kwestie van een dikkere folie nemen! De meeste boekbeschermfolies hebben een dikte van 70 μm, maar de nieuwe Filmolux 900 & 909 hebben een dikte van 90 μm. Een dikkere folie moet natuurlijk niet aan helderheid inboeten e dat doen deze folies dan ook niet. Ze zijn super helder en na het aanbrengen nagenoeg onzichtbaar. Het boeken kaften gaat met deze nieuwe folies gemakkelijker, sneller en zonder de irritaties over luchtbellen en plooien.

 

Voor elk type boekkaft een geschikte boekbeschermfolie

Blog 177 1De structuur van boekkaften varieert sterk. Je hebt de gladde kaften, maar ook kaften van bijvoorbeeld linnen en halflinnen, van kunstleer of een ruw soort karton. Een gladde omslag is het eenvoudigst te kaften. Je kunt dan heel goed werken met een kaftfolie die een lage aanvangskleefkracht heeft, zoals de Filmolux 900. Het duurt bij deze boekbeschermfolies even voor de volledige hechting is bereikt en dat heeft als voordeel dat je tijdens het aanbrengen van de folie nog kunt corrigeren. Als je bijvoorbeeld scheef hebt geplakt, kun je de folie eenvoudig weer lostrekken en opnieuw aanbrengen.
Heb je een boek met een ruwe kaft, dan werkt deze folie niet optimaal. Je hebt een sterkere belijming met een hogere aanvangskleefkracht nodig om een goede hechting te krijgen. Voor deze boeken is de Filmolux 909 boekbeschermfolie de oplossing, door zijn hogere aanvangskleefkracht. Ook deze folie is gemakkelijk en vrij van luchtbellen en vouwen aan te brengen.

Milieuvriendelijke boekbeschermfolies

De laatste jaren is er – terecht – steeds meer aandacht gekomen voor duurzame en milieuvriendelijke producten. Ook Neschen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het is nog niet zo eenvoudig om milieuvriendelijkere alternatieven te ontwikkelen voor (zelfklevende) folies, maar Neschen heeft verschillende opties gevonden, lees daar hier maar eens over.

Alle lijmen die gebruikt worden voor de boekbeschermfolies van Neschen zijn vrij van BPA, ftalaten en APEO. BPA staat voor Bisfenol A, een tussenproduct vereist bij de vervaardiging van bepaalde kunststoffen. Ftalaat is een weekmaker. Ftalaten worden gebruikt om kunststoffen elastisch te maken en ftalaat wordt ook veel in lijmen gebruikt. Als ze na verloop van tijd in het milieu terechtkomen, kunnen ze vervolgens in de voedselketen komen, bijvoorbeeld door het eten van vis waarin deze stoffen zich hebben opgehoopt. BPA en ftalaat kunnen een nadelige invloed hebben op de voortplantingsorganen. APEO – de ethoxylaten van alkylfenolen – kunnen de hormoonhuishouding verstoren.
Een klein lichaam is gevoeliger voor giftige stoffen dan een volwassen lichaam. Als zwangere vrouwen relatief veel van de bovengenoemde stoffen in hun lichaam hebben, geven ze deze door aan het ongeboren kind. Ook kunnen kinderen – vooral jonge kinderen – de stoffen rechtstreeks binnenkrijgen als ze sabbelen op een boek, waardoor de stoffen in het speeksel kunnen oplossen. Daarom is het vooral bij kinderboeken van groot belang dat deze gekaft zijn met een boekbeschermfolie die 100% ftalaat-, BPA- en APEO-vrij is!

Boekreparatie - rakel

Interessante blogs voor jou

De belangrijkste reden om boeken te kaften, is ze beter te beschermen en zo de levensduur van de boeken te verlengen. In dit blog kun je daar meer over lezen én over mogelijke andere kaftfolies. Heb je toch een beschadigd boek binnengekregen, dan kun je in dit blog lezen over 3 veel voorkomende beschadigingen en de geboden oplossingen daarvoor.

Wil je meer weten over duurzame en milieuvriendelijke boekbeschermfolies, lees dan dit blog eens.

Ga je binnenkort weer kaften?

We hopen dat jij ook bent overtuigd van de voordelen van deze nieuwe boekbeschermfolies. In onze webshop vind je de folies, maar ook andere folies om je boeken – of een deel ervan, zoals de barcode of rug – optimaal te beschermen. Neem er maar eens een kijkje en maak een keuze uit het aanbod.

New call-to-action