Filmolux Benelux Blog

Vloerstickers voor social distancing, snel & eenvoudig

Geschreven door Marlies Hofhuis | 19 februari 2021

Zoals het vaak gaat met een nieuwe boodschap die je aan bezoekers wilt communiceren; het moet niet teveel tijd en budget kosten, en het moet eenvoudig uit te rollen zijn. En als het dan een hele belangrijke boodschap betreft, omtrent de social distancing regels bijvoorbeeld, dan is die snelheid des te belangrijker. Gelukkig bieden vloerstickers daar een helpende hand, want deze pas je eenvoudig toe zonder dat er teveel tijdsinspanning en kosten mee gemoeid gaan. In dit blog leggen we uit hoe je met vloerstickers snel en eenvoudig social distancing regels kan communiceren en geven we handige (toepassing)tips. Met het lezen van dit blog heb je in ieder geval het vooronderzoek al afgerond!

1) Kies vloerstickers met al een functionele kleur

In het geval van de social distancing regels zal je op veel plekken op de vloer een afzetting willen maken of een lijn plaatsen waar bezoekers achter moeten wachten. Het is dan logisch om een felle kleur te gebruiken, zodat het eenvoudig de aandacht trekt. Om die reden is de Solvoprint dot print ‘n’ walk R10 folie ideaal voor deze toepassing, deze is namelijk naast wit ook beschikbaar in opvallend geel en rood, maar ook in handige tape vorm om je markeringen eenvoudig aan te brengen. Deze folie hoeft niet meer geprint worden maar kan bijvoorbeeld in contour gesneden worden om deze vervolgens eenvoudig en luchtbelvrij aan te brengen. Ook wat betreft slipweerstand zit je helemaal goed met de Solvoprint dot print ‘n’ walk R10; dankzij de speciale honingraatstructuur heeft de folie na het printen met latex en (eco)solvent inkten namelijk maar liefst een R10 anti-slip oppervlak (bij gebruik van UV-inkten geldt een R9 anti-slip oppervlak). Wil je na verloop van tijd de markering verwijderen? Ook dat gaat eenvoudig zonder lijmresten achter te laten (van de meeste gangbare gladde oppervlakken). 

2) Denk aan materialen die al een goede slipweerstand bezitten

Naast de eerder genoemde Solvoprint dot print ‘n’walk R10 zijn er gelukkig nog meer vloerstickers die al een goede slipweerstand hebben en dus niet meer gelamineerd hoeven te worden. Dat scheelt een hoop tijd in de toepassing! Zo is er de UVprint ‘n’ walk power tack, een vloersticker die uitermate geschikt is voor al die “lastige ondergronden” zoals beton, tapijt en textiel. Deze high-tack belijming vloersticker is bij het gebruik van UV-inkten R9 anti-slip gecertificeerd en geschikt voor binnen- en buitengebruik onder droge omstandigheden. Maar ook de UVdot print ‘n’ walk en de FILMOfloor Rug ‘n’ Wall bezitten al een goede slipweerstand. De laatst genoemde is een folie met gestructureerde PVC-coating waarbij je geen extra laminaat nodig hebt omdat deze folie maar liefst R12 anti-slip weerstand gecertificeerd is. Wil je tijd besparen én een goede slipweerstand bieden? Kies dan een van de bovenstaande vloerstickers.

 

3) Maak eenvoudige maar opvallende ontwerpen voor je vloerstickers

Het ontwerpen van de stickers hoeft niet moeilijk te zijn. Het belangrijkste is dat je boodschap opvalt én blijft opvallen. Houd de boodschap zelf daarom kort en bondig. Zorg ervoor dat mensen in één opslag weten waar ze aan toe zijn, wat ze wel of juist niet moeten doen en wat er nog meer belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan de volgende boodschappen met betrekking tot de coronaregels die je in je ontwerp kan opnemen:

  • Een herinnering om 1,5 meter afstand te houden tot anderen;
  • Een waarschuwing om niet naar binnen te gaan als je symptomen hebt;
  • Een verzoek om de looproutes te volgen;
  • De bezettingslimiet van een ruimte;
  • Goedgekeurde betalingswijzen (en evt. het niet aanvaarden van contant geld);
  • Het lokale mondkapjes beleid;
  • Aangeven waar men handen en/of mandjes en winkelwagentjes kan reinigen;
  • Aangepaste openingstijden/ speciale bezoekuren voor risicogroepen.

Daarnaast is het belangrijk om de boodschap op de sticker duidelijk aan te geven door gebruik te maken van een lettertype dat ook vanaf een afstand goed zichtbaar is. De ronde cirkelsticker is hierbij een favoriet. Dit komt voornamelijk doordat de sticker minder kans heeft op omkrullen, maar ook qua ontwerpmogelijkheden is dit een fijne sticker. Wil je aangeven waar men wel of niet kan plaatsnemen? Ontwerp een simpele rode of groene cirkelsticker met een vinkje of kruisje. Denk er hierbij wel aan om goed zichtbare kleuren te gebruiken, het liefst die goed met elkaar contrasteren. Als je zowel het vinkje als het kruisje dezelfde kleur maakt, kan het zijn dat de boodschap minder sterk overkomt. Wil je een wachtzone aangeven? Maak een ontwerp met daarin twee schoenafdrukken. Meteen duidelijk waar je moet staan! Zorg ervoor dat er na verloop van tijd wordt gewisseld in kleurgebruik of ontwerp. Hierdoor houdt je bezoekers alert en blijft je boodschap opvallen. Wil je bijvoorbeeld op een werkplek een veiligheidszone aanduiden, maar springt de traditionele geel/zwarte afzettingslijn niet voldoende in het oog? Kies dan voor gekleurde cirkels met een kleine doorsnede waarmee je aangeeft wat de veilige afstand is ten opzichte van de werknemer.
Nog een laatste tip; gebruik de stickers op contactplaatsen waar veel mensen passeren (ingang, kassa, toiletruimtes etc.) maar overdrijf het niet! Door teveel verschillende plaatsen te gebruiken heb je kans dat de stickers juist niet meer opvallen en onbewust door mensen worden gezien als “achtergrond ruis”.
Genoeg manieren om jouw boodschap goed over te brengen. Kan jouw winkel straks eindelijk weer open? Pak groot uit en zeg het met stickers en signing! En vergeet natuurlijk niet de op dat moment geldende regels te communiceren.

 

4) Juist aanbrengen van de vloersticker betekent ook sneller resultaat

Wanneer je niet al teveel tijd hebt dan zal je bij het aanbrengen misschien ook gehaast te werk te gaan, met als eindresultaat een vloersticker die niet netjes is aangebracht. In het ergste geval moet je zelfs opnieuw. Zorg er dus voor dat je de vloerstickers op de beste manier aanbrengt met behulp van deze tips:

  • Wanneer je olieachtige verontreinigingen op het oppervlak opmerkt, breng dan als voorreiniging alcohol of een zacht oplosmiddel aan. Zorg ervoor dat de verontreinigingen volledig weg zijn voordat je verder gaat met reinigen.
  • Gebruik vervolgens een mild reinigingsmiddel op basis van oppervlakte-actieve stoffen. Deze moet vrij zijn van enzymen. Zorg dat het gehele oppervlak wordt gereinigd en dat het reinigingsmiddel geen resten achterlaat.
  • De grootte van het gereinigde oppervlak moet in alle richtingen minstens 20 cm groter zijn dan die van het te plakken oppervlak.
  • Zorg dat de vloer droog en schoon is en gebruik voor het drogen pluisvrije doeken.
  • Ben je klaar voor het plakken? Verwijder een deel van de release liner en breng de lijmkant aan op de ondergrond. Vervolgens verwijder je de release liner gelijkmatig. Voorkom dat de randen van de sticker over inkepingen of spleten zoals voegen komen te liggen. Gebruik een rakel of handroller om de sticker aan te duwen, werk vanuit het midden naar de randen. Let op luchtbellen en zorg dat de gehele sticker contact maakt met de ondergrond.

Het lijkt in eerste instantie veel werk, maar juist door iets meer aandacht te geven aan het aanbrengen bespaar je uiteindelijk tijd.

Al je vloerstickers snel en eenvoudig aanbrengen

Nu je weet hoe eenvoudig en snel je social distancing vloerstickers kan aanbrengen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar om de juiste keuze te maken binnen alle vloerstickers is goed advies en testen belangrijk. Vraag daarom een aantal samples hier aan, zodat je ze van dichtbij kunt zien en kan uitproberen. Heb je niet zó veel haast en wil je eerst meer te weten komen over alle geschikte materialen voor social distancing stickers? Download dan onze “Back to Business” folder.