Duurzaam ondernemen is een hot item. Maar duurzaamheid en papieren boeken, gaat dat wel samen? Het inkopen en tevens afschrijven van duizenden boeken per jaar, lijkt ver van duurzaamheid af te staan. Denk alleen al aan de bomen die gekapt moeten worden om al deze boeken te produceren. Toch zijn bibliotheken altijd nog duurzamer dan boekenwinkels. En tegelijkertijd zie je in bibliotheken steeds meer combinaties van oude en nieuwe media. E-books en DVD’s worden aan het assortiment toegevoegd en ook papieren boeken worden duurzamer gemaakt. Hoe? Door boeken beter te beschermen gaan ze langer mee. Door daarbij ook nog eens te kiezen voor milieuvriendelijke vorm van boekbescherming, zit je in het kader van duurzaamheid helemaal goed. In dit blog lees je meer over duurzame boekbeschermfolies.
Waarom boekbeschermfolies gebruiken?
Een boek leent zich er uitstekend voor om vele malen en door talloze personen gelezen te worden. Voorwaarde is echter wel dat het boek voorzien is van optimale bescherming. Slechts dan kan gegarandeerd worden dat het boek ook langere tijd mee zal gaan. Wil je verduurzamen en de levensduur van je boeken verlengen? Kies dan voor een geschikte beschermingsfolie. Naast het verhogen van de duurzaamheid, heeft dit ook een positief effect op het uitlenen van boeken. De barcode blijft immers beter zichtbaar waardoor je het uitlenen langere tijd soepel kunt laten verlopen. En vergeet ook de opknappertjes niet. Door het aanbrengen van boekbeschermingsfolies knap je “vergeten” literaire schatten weer op, en breng je mooie verhalen weer voor velen aan het licht.
Boekbeschermfolies; dat kan best milieuvriendelijk!
Het aanbrengen van boekbescherming klinkt als een goed idee, maar mogelijk vraag je je af hoe het in z’n werk gaat. En dan vooral, hoe kan je boekbescherming op een milieuvriendelijke manier toepassen? Probeer in ieder geval boekbeschermingsfolies gemaakt van PVC (polyvinylchloride) zoveel mogelijk te vermijden. PVC is een goedkoop en makkelijk basismateriaal, maar ook schadelijk voor mens en milieu. Kies dus voor folie die gebruik maakt van oplosmiddelvrije lijm en geen schadelijke stoffen bevat, maar een milieuvriendelijk alternatief gebruikt. Een voorbeeld van zo’n milieuvriendelijk alternatief, is het plastic polypropyleen (PP). Polypropyleen is een goed her te gebruiken grondstof, uitstekend te recyclen en daarmee ook beter voor het milieu. Daarom is PP folie een meer milieuvriendelijke optie dan folie gemaakt van PVC. Twee milieuvriendelijke folies, bestaande uit oplosmiddelvrije lijm én gemaakt van polypropyleen, zijn: de Filmolux Libre & Filmolux Libre Fine Pearl. Beide zijn geschikt voor professioneel gebruik en hebben een hoge aanvangskleefkracht. Nog beginnend in het kaften en dus liever een folie met een lage aanvangskleefkracht? Kies dan voor de Filmolux soft PP. Deze milieuvriendelijke PP folie is makkelijk te corrigeren en daarom meer geschikt voor beginners of minder ervaren gebruikers.
Voor iedere toepassing een milieuvriendelijke boekbescherming oplossing
Bijna ieder boek heeft weer een ander formaat, en ook het materiaal van het boek zelf verschilt sterk per boek. Gelukkig kunnen de Filmolux folies bijna voor ieder type boek worden gebruikt. De folies hebben namelijk een rasterpatroon op het afdekkingsfolie, zodat je het eenvoudig op maat kunt snijden. Vraag je je af welke van voorstaande folies je het beste kunt gebruiken, stel jezelf dan de volgende vraag:
- Wil je een glasheldere en glanzende boekbescherming? Kies dan voor Filmolux Libre.
- Wil je juist iets meer reliëf aanbrengen? Kies dan voor Filmolux Libre Fine Pearl.
- Heb je nog niet veel ervaring met boekschermfolies? Kies dan voor Filmolux soft PP.
Welke folie je ook kiest, door het aanbrengen van een boekbeschermingsfolie zorg je ervoor dat boeken zowel stijgen in waarde als levensduur.
Breed of smal, welke milieuvriendelijke boekbeschermfolie kies jij?
Boekbeschermfolies zijn zowel in brede als smalle rollen beschikbaar. Ideaal, wanneer je naast de voor- en achterkant ook de ruggen van boeken wilt beschermen. De bredere rollen zijn onder meer geschikt voor lamineren met de verwerkingsapparatuur BLS-classic en de BLS-Professional. Filmolux Libre komt naast in brede rollen ook in handige smalle rollen die je met een geschikt gereedschap, zoals een tape dispenser, op maat kan snijden. Vervolgens kies je om het compleet te maken ook voor milieuvriendelijke folie voor het afdekken van de barcodes; zoals de Filmomatt Libre. Dit milieuvriendelijke matte materiaal reageert niet met inkt en papier, en is niet-reflecterend zodat er geen conflicten optreden met barcode lezers. Niet geheel onbelangrijk!