Filmolux Benelux Blog

Dit zijn de 8 meest gestelde vragen over one way vision raamfolie

Geschreven door Erik Geutjes | 2 oktober 2018

One way vision raamfolie wordt steeds populairder. Je komt het op straat bijvoorbeeld tegen op bussen en auto’s, maar ook op of in kantoorgebouwen en winkels. Waarom is deze folie zo populair? Ik denk dat dat komt omdat je met deze raamfolie het maximale uit je advertentieruimte kunt halen zonder het zicht te belemmeren. Dat doorkijk effect maakt deze raamfolie uniek en dus anders dan raamfolies die je gewend bent te gebruiken. Precies om die reden deel ik in dit blog acht vragen die mij vaak gesteld worden over one way vision. Mijn antwoorden helpen jou om deze bijzondere raamfolie op de juiste manier en met het gewenste resultaat toe te passen.

 

#1 Wat is one way vision raamfolie precies?

Zoals de naam al doet vermoeden, is one way vision folie raamfolie waar je vanuit één kant doorheen kunt kijken. Het is gemaakt van printbaar, geperforeerd zelfklevend vinyl met een witte en een zwarte kant. Als je de folie aanbrengt op een raam, zien mensen aan de buitenkant de print. Van binnen kunnen mensen naar buiten kijken, door de folie heen. Zo valt je boodschap op voor publiek buiten, terwijl het geen belemmering voor het zicht oplevert van personeel of bezoekers binnen. Hoe dat precies werkt, lees je in dit blog.

 

#2 Wat zijn de grootste voordelen van deze folie?

Het allergrootste voordeel van one way vision folie is dat je je advertentieruimte (zoals een etalage of glazen wand) optimaal benut zonder het zicht te belemmeren. Andere voordelen van deze raamfolie zijn:

Veiligheid en privacy

One way vision kun je toepassen op allerlei glazen oppervlakken, dus bijvoorbeeld ook op noodvoertuigen, bestelwagens, bankgebouwen en op andere plekken waar goed zicht voor het personeel belangrijk is voor de veiligheid. Ook kun je deze folie inzetten om de privacy te waarborgen in spreekruimtes of vergaderkamers.

Beperken van warmte en schittering van de zon

One way vision folie vermindert warmte en schittering van de zon, waardoor het ideaal printmateriaal vormt voor gebruik op ramen van gebouwen, winkels, musea en woningen, maar ook voor service- en bestelbussen die hittegevoelige apparatuur en goederen vervoeren.

Vogelverschrikking

Je zou het in eerste instantie niet verwachten, maar deze folie wordt ook vaak gebruikt op glazen oppervlakken aan de buitenkant van gebouwen. Zo verminderen ze reflecties die vogels kunnen aantrekken en werkt de folie als vogel verschrikker.

#3 Welk perforatie percentage heb ik nodig?

Afhankelijk van de toepassing van de folie, bepaal je het perforatie percentage. Hoe meer perforaties, hoe beter het zicht van binnenuit is. Dit percentage heeft daarmee ook effect op de zichtbaarheid van de boodschap voor mensen aan de buitenkant. Wanneer kies je dan voor een hoog of laag percentage? Daar gebruik ik het volgende geheugensteuntje voor:

  • Is de zichtafstand groot (zoals bij hoge gebouwen en voertuigen)? Kies dan voor een hoog perforatie percentage, meestal is dat 50%.
  • Is de zichtafstand klein (zoals in winkelpanden)? Kies dan voor een laag perforatie percentage. Meestal is dat 33%.
  • Bevat je ontwerp kleine teksten of gedetailleerde afbeeldingen? Kies dan voor een laag perforatie percentage, bijvoorbeeld van 20%.

#4 Waar moet ik op letten in de ontwerpfase?

One way vision folie is geen solide vinyl en daar moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van de boodschap. Op dit gebied heb ik twee tips voor je:

Zorg dat letters groot genoeg zijn

Door de gaatjes in deze folie kunnen kleine letters wegvallen. Ga daarom altijd voor een lettertype van minstens 30pt groot voor folies met een laag perforatie percentage. Zorg voor een lettergrootte van minstens 50pt bij folies met veel perforaties.

Kies de kleuren die je gebruikt zorgvuldig

De afbeeldingen die je wilt printen op one way vision raamfolie, kunnen er qua kleur wat minder levendig uitzien dan bij solide raamfolie. Felle en heldere kleuren zorgen ervoor dat je boodschap het beste overkomt. Vermijd donkere kleuren zoals zwart.

Lees dit blog voor meer handige tips om het beste resultaat te realiseren.

#5 Waar moet ik op letten bij het printen?

Om er zeker van te zijn dat je boodschap goed geprint wordt op de folie, kun je het beste de datasheet van one way vision raadplegen. Controleer goed of de folie geprint kan worden met jouw printer en inkttechnologie. In de meeste gevallen is kun je hetzelfde icc-profiel gebruiken als bij standaard vinyl. Hier vind je alle beschikbare ICC-profielen voor Clear-Focus one way vision folie.

#6 Hoe moet ik het raam uitlichten?

Omgevingslicht bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je print. Het doorkijk effect werkt namelijk alleen als het licht aan de buitenkant helderder is dan aan de binnenkant. Om daar zeker van te zijn, wordt deze folie vaak alleen aan de buitenkant van een pand aangebracht. Zo stel je de print bloot aan daglicht, dat is vaak helderder dan kunstlicht binnen een gebouw. Lees in dit blog hoe theater de Meerpaal dat deed. Wil je deze folie toch binnen gebruiken? Zorg dan voor hele sterke belichting aan de voorkant van de folie. 

#7 Moet ik one way vision folie lamineren?

Of je deze folie lamineert is volledig afhankelijk van de levensduur die je verwacht en of je de print binnen- of buitenshuis wil toepassen. Meestal is het een goede keuze om de folie wel te lamineren. Vooral in de volgende gevallen raad ik je dat aan om te doen:

  • Als de folie beschermd moet worden tegen UV-straling, graffiti, chemische middelen of andere invloeden van buitenaf
  • Als je het aanbrengt aan de buitenkant van een pand waar de perforaties zich mogelijk kunnen vullen met regenwater
  • Om je print glans of een andere speciale afwerking mee te geven
  • Om de afbeelding sneller te kunnen verwijderen na gebruik

Lees dit blog voor meer redenen om je drukwerk te lamineren en tips over welk laminaat het beste is voor welke toepassing. 

#8 Hoe kan ik de folie het beste verwijderen?

Deze raamfolie verwijderen is in principe een makkelijke klus. Eerst pel je een hoek of rand van de folie op en trek je ‘m weg van het oppervlak. De folie moet in principe makkelijk loskomen in stroken of secties. Gaat het op bepaalde plekken minder makkelijk? Spuit dan wat glasreiniger op het raam die de lijm oplost. Laat dit eventjes inwerken en verwijder de folie. Blijven er resten achter (dat is meestal niet het geval) dan kun je die met een industrieel glasmes wegsnijden.

Houd er wel rekening mee dat de folie lastiger te verwijderen is als deze langer op het oppervlak zat dan de duurzaamheidstermijn in de datasheet aangeeft. Als het warm is of als de folie blootgesteld is aan hitte kan deze ook lastiger te verwijderen zijn, omdat ie beter is gaan hechten.